Deneme suresinde istifa edilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Deneme süresinde istifa edilir mi?​

Deneme süresi içinde sözleşme her 2 tarafa da bildirim sürelerine uymadan ve tazminatsız olarak fesih hakkı verir. Fakat işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Yani ihbar sürelerini beklemeden istifa edebilirsiniz aynı şekilde işveren sizi ihbar süresine uymadan çıkarabilir.

2 aylık deneme süresinde ihbar süresi var mı?​

Deneme süresine yönelik bir anlaşma söz konusu ise, iş sözleşmesini deneme süresi içinde feshedecek işçi veya işveren açısından, bildirim şartı ve ihbar tazminatı yükümlülüğü söz konusu olmayacaktır.
6 ay deneme süresi olur mu?
madde 15. – taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. işçinin çalıştığı günler için …
Yasal deneme süresi ne kadar?
Deneme süresi 4857 sayılı Kanuna göre en çok iki ay olabilir. Deneme süresinin uzun bir süre olarak belirlenmesi işçinin aleyhine bir durumdur. Bunun için yasa koyucu deneme süresinin üst sınırını belirlemiştir. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle en çok dört aya kadar uzatılmasına imkân tanınmıştır.

Deneme süresinde istifa nasıl yazılır?​

ihbar süresi dahilinde istifalarını işverene bildirmek zorundadır. Ayrıca yeni bir işe girildikten sonra ilk 2 ay deneme süresi olduğu için herhangi bir ihbar süresi söz konusu değildir. Deneme süresi içerisindeki çalışan istediği taktirde istifa dilekçesini vererek işten ayrılabilir.

Deneme süresinde işten nasıl ayrılınır?​

Sözleşme süresince taraflardan birisi iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. Bu durumda karşı tarafa bildirimde bulunmak zorundadır. Örneğin; deneme süresinde işten çıkarma gerçekleştirmek isteyen işveren, bunu mutlaka işçisine bildirmelidir. Bu halde işçi, ihbar tazminatı talebinde bulunamayacaktır.
2 ay çalışanın ihbar süresi olur mu?
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.
Deneme süresinde işten çıkarmak yasak mı?
İşveren yasak döneminden önce ya da yasak döneminde işe aldığı bir işçiyi, deneme süresinde olsa dahi yasak devam ederken işten çıkaramayacaktır. Bunun yerine işçiyi ücretsiz izne gönderebilecektir. Fakat işçi isterse sözleşmesini deneme süresinde feshedebilir.

Deneme süresinde ne yapılmalı?​

Deneme süresinde çalışan olarak nelere dikkat etmeliyiz?
- Aktarılan tüm bilgileri mutlaka not almalısınız.
- İlgili olmalı, süreçler ve işleyiş hakkında sorular sormalısınız.
- Çalışma arkadaşlarınıza ölçülü, sıcak, içten ve samimiyet ile yaklaşmalısınız.

Deneme süresi ücretsiz mi?​

Deneme süresinde taraflar kanundan ve sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Sözleşmeyle deneme dönemi kararlaştırılmış olsa bile işçiler fiilen işe başladıkları tarihten itibaren söz konusu iş yerinin işçisidir. Bu kapsamda işçilere çalıştığı günler için ücreti ödenir ve diğer hakları korunur.
Deneme süresinde fesih nasıl yapılır?
Deneme süresi belirlenmemiş olan bir iş sözleşmesinin ilk ayında işveren, çalışan ile olan sözleşmeyi feshetmek isteyebilir. İşveren, bu durumu işçiye 2 hafta öncesinde bildirmekle yükümlüdür. Bu şekilde bildirim süresi kuralına bağlı kalınarak sözleşme feshi gerçekleşir.
 
Geri
Üst