Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Deneme suresi icinde fesih ihbar tazminati odenir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.043
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deneme süresi içinde fesih ihbar tazminatı ödenir mi?​

Deneme süresinin amacı işçi veya işverenin önceden karşı tarafa haber vermek veya herhangi bir tazminat ödemek zorunda kalmadan, iş sözleşmesini feshetme imkânı vermesidir. Bu nedenle, deneme süresi içinde işten ayrılan işçi veya işçiyi işten çıkaran işveren karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir.

İşçi ihbar süresine uymazsa ne olur?​

İşçi ihbar süresine uymazsa ne olur?
İhbar süresine uyulmazsa ne olur? Kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.

Istifa eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda mı?​

Istifa eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda mı?
Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.

İşçi ihbar süresinden feragat edebilir mi?​

Aynı şekilde ihbar süresi başladıktan sonra da işveren ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiden işi bırakmasını isteyebilir. Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır.

Ilk 2 ay ihbar süresi olur mu?​

Ilk 2 ay ihbar süresi olur mu?
İşverenin yukarıda belirtilen sürelere uygun şekilde bildirim süresi kullandırması halinde ayrıca ihbar tazminatı ödenmeyecektir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesi “taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir.

Iş sözleşmesinden cayma hakkı kaç gün?​

Iş sözleşmesinden cayma hakkı kaç gün?
4857 sayılı İş Kanunu’da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
İşten ayrılan işçi ihbar tazminatı öder mi?​
İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olup, iş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dolayısıyla istifa halinde işçinin ihbar tazminatı alması söz konusu değildir.

İşçi kıdem tazminatından feragat edebilir mi?​

İşçi kıdem tazminatından feragat edebilir mi?
6 yıl kıdemi olan bir işçinin tazminatlarını alamayacak şekilde istifa dilekçesi ve ibraname yazması, haklarından feragat etmesi olağan yaşam kurallarına aykırıdır.

Yıllık izin ihbar süresinden düşülür mü?​

Yıllık izin ihbar süresinden düşülür mü?
Ayrıca kullanılmayan yıllık ücretli izin sürelerini ihbar süresinden düşmek yasada var olan bir uygulama değildir. İşveren kabul ederse sorun olmaz ama etmek zorunluluğu da yoktur.
 
Deneme süresi içinde fesih ihbar tazminatı ödenir mi sorusuna verilen cevapta belirtildiği gibi, deneme süresi işveren ve işçiye karşı bir fesih kolaylığı sağlamak amacıyla uygulanan bir süre olduğundan, bu süre içinde işten ayrılan işçi veya işçiyi işten çıkaran işveren karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşçi ihbar süresine uymazsa ne olur sorusu, ihbar süresine uyulmaması durumunda Kanunun işçinin kıdem durumuna göre belirlenen tazminatı karşı tarafa ödemesini öngörmektedir. Buna göre, yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, belirlenen tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır.

İstifa eden işçi ihbar süresini beklemek zorunda mı sorusuna verilen cevapta ise, işçinin haklı bir nedeni varsa iş sözleşmesini ihbar süresini beklemeksizin feshedebileceği belirtilmiştir. Bu durumda işçi ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü altında olmayacaktır.

İşçi ihbar süresinden feragat edebilir mi sorusu üzerine ise, işverenin ihbar süresinin dolmasını beklemeden işçiden işi bırakmasını isteyebileceği ve bu durumda işçinin çalışmaya devam etmesine gerek olmadığı ifade edilmiştir. İşverenin bu hakkını kullanması durumunda işçi ihbar tazminatı ödemez.

İlk 2 ay ihbar süresi olur mu sorusuna verilen cevapta ise, işverenin iş sözleşmesinde deneme süresi olarak en fazla iki ay belirleyebileceği ve bu sürelerin değiştirilmediği takdirde ayrıca ihbar tazminatı ödenmeyeceği ifade edilmiştir.

İş sözleşmesinden cayma hakkı kaç gün sorusuna verilen cevap ise, 4857 sayılı İş Kanunu'nda fesih süresinin 6 gün olduğu belirtilmiştir. Bu süre, işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlamakta olup, 6. günün bitiminde haklı fesih hakkı sona ermektedir.

Son olarak, işten ayrılan işçinin ihbar tazminatı ödemesi gerekip gerekmediği sorusuna verilen cevapta, işçinin istifa etmesi durumunda ihbar tazminatı almasının söz konusu olmadığı belirtilmiştir.

Eğer konuyla ilgili daha fazla detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst