AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deneme sureli calisma nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deneme süreli çalışma nedir?​

Deneme süresi, iş sözleşmesine konulacak bir hükümle; işçinin çalışma şartlarını görmesi, sözleşme ile üstlenilen işin somut duruma uygunluğu ve işi yapabilme becerisini anlaması, işverenin ise işçinin sözleşme ile üstlendiği işi yapabilme yeteneğini ve verimini ölçen bir süredir.

İş yerinde deneme süresi var mı?​

Çalışanların işyerinde çalışma ilişkilerini düzenleyen 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 15’inci maddesine göre, “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi işçi işten ayrılabilir mi?​

Deneme süresi işçi işten ayrılabilir mi?
Deneme süresi içinde sözleşme her 2 tarafa da bildirim sürelerine uymadan ve tazminatsız olarak fesih hakkı verir. Fakat işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Yani ihbar sürelerini beklemeden istifa edebilirsiniz aynı şekilde işveren sizi ihbar süresine uymadan çıkarabilir.

Deneme süresi neden var?​

Deneme süresi neden var?
Deneme süresi ile işçinin işyerindeki çalışma koşullarına uyum sağlaması, yapılan işin niteliğini kavraması, mesleki tecrübelerinden yararlanıp yararlanmayacağı gibi konuların öğrenilebilmesi amaçlanmaktadır.

Deneme süreli iş sözleşmesinin özellikleri nelerdir?​

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Ancak işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Dolayısıyla deneme süresi içinde işçiler, çalıştıkları günler için iş sözleşmesinden doğan haklarını talep edebilirler.

Deneme süreli iş sözleşmesi kaç aydır?​

Deneme süresi 4857 sayılı Kanuna göre en çok iki ay olabilir. Deneme süresinin uzun bir süre olarak belirlenmesi işçinin aleyhine bir durumdur. Bunun için yasa koyucu deneme süresinin üst sınırını belirlemiştir. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle en çok dört aya kadar uzatılmasına imkân tanınmıştır.

Işe girişte deneme süresi ne kadardır?​

Işe girişte deneme süresi ne kadardır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 15. maddesi “taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak, deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi neye göre değişir?​

Deneme süresi neye göre değişir?

Deneme süresi 3 ay olabilir mi?​

madde 15. – taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. işçinin çalıştığı günler için …

Deneme süreli iş sözleşmesi ile ilgili bilgiler nelerdir?​

İşçiler ile işveren arasında yapılan iş sözleşmeleri, sözleşmeyi devam ettirip ettirmeme kararının belirli bir süre sonrasında verilmesine imkân tanıyorsa bu sözleşmeler deneme süreli iş sözleşmesi olarak isimlendirilmektedir.
 
Deneme süresi işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinde önemli bir rol oynayan bir konsepttir. Bu süre, işçinin işyerindeki çalışma koşullarına uyum sağlaması, işin niteliğini anlaması ve işi yapabilme becerisini göstermesi amacıyla belirlenir. İş Kanunu'na göre deneme süresi en fazla iki ay olabilir, ancak toplu iş sözleşmeleriyle bu süre dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar, iş sözleşmesini bildirim süresine uymadan ve tazminatsız olarak feshedebilirler. İşçi, deneme süresi içinde de istifa edebilir ve haklarını talep edebilir. Bu süreçte, işveren de işçiyi ihbarsız çıkarabilir ancak çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

Deneme süresi, işçinin iş performansını değerlendirmek, uyum sağlamasını gözlemlemek ve işverenin de işçinin performansını ölçmek amacıyla önemlidir. Bu süreçte işçi ve işveren arasındaki ilişkinin geleceğine dair önemli ipuçları elde edilebilir.

Devam eden bir iş sözleşmesinin belirli bir süre sonra devam edip etmeyeceğine karar verme imkanı tanıyan deneme süreli iş sözleşmeleri, taraflar arasındaki beklentilerin netleşmesine ve karşılıklı güvenin oluşmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst