Demokrasi Eğitimi Neden Önemlidir?
İnsan hakları ve demokrasi eğitiminin başta gelen amacı, kişide “kendine saygı ve kendine güveni“ geliştirmektir. Politik sosyalleşme araştırmalarına göre insanların kendine verdiği değer onları medeni haklarını kullanma ve sosyal yaşama katılmada daha aktif kişiler Page 5 haline getirmektedir.Demokrasi eğitimi ne demek?
Demokrasi eğitimi, demokratik yönetim biçimine, devlet yapısına uygun olmalıdır. Her bireyi bir değer olarak gören, beyin yıkayarak dogmatik düşünceleri aşılamayan, yetenekleri sonuna kadar geliştiren öğrenme isteği ve araştırma alışkanlığını kazandıran bir eğitim.Demokrasi ve insan hakları eğitimi nedir?
Öğrencilerin, demokrasi düşüncesini, tarihsel gelişim süreci içerisinde, ilke ve kurumlarıyla kavramalarını ve insan haklarını koruyabilen ve onlardan tam yararlanmalarını sağlayan demokrasinin koşulları üzerinde düşünmelerini amaçlamaktadır.
Eğitim hakkı insanlar için neden önemlidir?
Eğitim hakkı; Her insanın temelde sahip olduğu haklardan biridir. Bunun altında yatan en önemli etken eğitimin; insan kişiliğinin tüm yönleriyle gelişmesinde çok önemli bir faktör ve insanların kendilerini gerçekleştirmeleri ve özgürleşmeleri ile doğrudan ilişkili bir süreç olmasıdır.Platon’un eğitim anlayışı nedir?
Platon’un epistemolojiye dayalı eğitiminin temeli idealardır; yani eğitim felsefesi idealara dayanır. Platon’da eğitimin amacı; insanların arzularını eğitmektir. Eğitim, adil bireye verdiği önem yönüyle etiğe, filozofun ideal devletinde bilgisiyle tek yönetici olması açısından da epistemolojiye dayanır.Demokratik eğitim ortamı hazırlamak ne demektir?
Demokratik eğitim ise, demokrasinin ilke ve kurallarının, insan haklarının öğretildiği eğitimdir. Temel hak ve hürriyetlerin esas alındığı eğitim ortamıdır. Eğitim sürecinde hem demokratik eğitim, hem de demokrasi eğitimi birlikte sağlanabilir. Demokrasi eğitimi okul ortamında verilmelidir.