AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Demografik veriler ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Demografik veriler ne demek?​

TDK’ya göre, nüfus yoğunluğu, göç ve doğum oranı gibi verilerin tamamına demografik ya da demografik özellik denir.

Demografik yapı hangi yönlerden incelenir?​

* Demografi, insan nüfusunun yenilenme (ve bazen yenilenmeme) mekanizmalarını inceleyen bir bilim dalıdır. * Nüfusun doğumlar, ölümler, evlilikler gibi yönlerini inceler. Ayrıca, ülkelere ve bölgelere göre nüfus dağılımları ve göç hareketleri gibi dinamikleri ele alır.

Demografik nedenler ne demek?​

Demografik nedenler ne demek?
Dünya’da veya bir ülkede bulunan nüfusun yapısını, durumunu, dinamik özelliklerini inceleyen bilim dalıdır. Yunanca demos (halk) ve graphein (yazmak) kelimelerinden meydana gelmiştir. Doğumlar, ölümler göçler ve yaşlanma ile ilgili çalışmalar bu bilim dalı tarafından yapılır.

Demografik özellik nedir kısaca?​

Demografik özellik nedir kısaca?
Demografik karakteristikler; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, meslek, eğitim, etnisite, aile hayat döngüsü, Coğrafi karakteristikler; bölge, nüfus yoğunluğu, Psikolojik karakteristikler; davranış ve düşünceler, ilgi alanları, güdüler, hayat tarzları olarak sıralanabilir.

Osmanlıda demografi ne demek?​

Bu madde Osmanlı İmparatorluğu’nun; nüfus yoğunluğunu, etnik gruplarını, eğitim seviyesini, dinsel bağlarını ve nüfusun diğer yönlerini içeren demografisidir.

Demografik dönüşüm teorisi nedir?​

1927 yılından 2018 yılına kadar Türkiye’nin nüfusu sürekli artmış, bazı dönemlerde ise nüfus artış hızında değişkenlik göstermiştir. Toplumların doğurganlık ve ölüm hızlarının yüksek olduğu durumdan, her ikisinin de düşük olduğu duruma geçişe demografik dönüşüm kuramı denir.

Demografik harcama ne demek?​

Demografik harcama ne demek?
Ülke içerisindeki nüfusun hem nicel hem de nitel olarak özelliklerinin saptanması suretiyle, buna bağlı olarak yapılacak harcamaya demografik yatırım denir.

Türkiye’nin demografik özellikleri ne demek?​

Türkiye’nin demografik özellikleri ne demek?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2020 sonuçlarına göre 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’nin nüfusu 83.154.997’dir. Bu sayının yüzde 50,2’si (41.715.537) erkeklerden, yüzde 49,8’si (41.439.462) kadınlardan oluşur. Türkiye nüfusunun en önemli özelliklerinden biri genç olmasıdır.
Demografi örnekleri nelerdir?​
Demografi örnekleri, incelenen bir popülasyonun ırkı, cinsiyeti ve yaşı gibi faktörleri içerebilir….Bu veriler, nüfus hakkında aşağıdakiler gibi bilgileri içerebilir:
- Yaş aralığı
- Irk ve etnik köken.
- Cinsiyet.
- Eğitim seviyesi.
- Gelir.
- Çalışma durumu.
- Meslek.
- Ev sahipliği.
Demografik özellik nedir tıp?​

Toplumun demografik özellikleri ne demek?​

Toplumun demografik özellikleri ne demek?
DEMOGRAFİK ÖZELLİK NE DEMEK? Demografik özellikler ya da karakteristikler; geçim durumu, yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, meslek, eğitim durumu, etnisite, aile hayatı, barınılan mesken tipi gibi değişkenlerdir.

Osmanlının yüzde kaçı müslümandır?​

Osmanlının yüzde kaçı müslümandır?
Verilere göre 1893 yılında Osmanlı nüfusu 20.488.562 kişiden oluşmakta ve nüfusun %80’ininden fazlasını Müslümanlar oluşturmaktaydı.

Osmanlı imparatorluğunun nüfusu neden artmadı?​

Tarihçi Charles Issawi, 17. yüzyılın başlarında Osmanlı nüfusunun Avrupa’nın altıda biriyken, iki asır sonra 18. yüzyılın sonlarında onda birine gerilediğini söyler. 16. ve 17. yüzyılda Avrupa’nın nüfus oranlarında büyük değişimlere sebep olan en önemli etkenlerden biri vebanın kıtada etkili olmasıydı.
 
Demografik veriler, nüfus yoğunluğu, göç, doğum oranı gibi insan nüfusunun özelliklerini ve dağılımlarını gösteren verilerdir. Demografik verilerin incelenmesi, demografi biliminin konusudur ve insan nüfusunun yenilenme mekanizmalarını, doğumlar, ölümler, evlilikler gibi yönlerini, ülkelere ve bölgelere göre nüfus dağılımları ve göç hareketlerini ele alır.

Demografik yapı ise insan nüfusunun karakteristik özelliklerini inceleyen bir başka kavramdır. Cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, meslek, eğitim, etnisite, aile hayat döngüsü gibi demografik karakteristikler; bölge, nüfus yoğunluğu, davranış ve düşünceler gibi coğrafi ve psikolojik karakteristikler demografik yapı içinde incelenir.

Demografik nedenler ise bir ülkenin veya dünyanın nüfus yapısını, durumunu, dinamik özelliklerini inceleyen bir bilim dalının çalışma alanını ifade eder. Doğumlar, ölümler, göçler ve yaşlanma gibi konular demografik nedenlerin incelendiği konular arasındadır.

Öte yandan, Osmanlı İmparatorluğu'nun demografisi; nüfus yoğunluğu, etnik gruplar, eğitim seviyesi, dinsel bağlar gibi unsurları içerir. Osmanlı'nın nüfus dinamikleri ve özellikleri de demografik açıdan incelenir.

Demografik dönüşüm teorisi ise toplumların doğurganlık ve ölüm hızlarının değişimiyle ilgilenen bir kuram olarak karşımıza çıkar. Bu kuram, bir toplumun yüksek doğurganlık ve ölüm hızlarından düşük düzeylere geçişini açıklar.

Son olarak, demografik harcama ve demografik özellikler kavramları da nüfusun özelliklerine ve yapısına bağlı olarak yapılan harcamaları ve toplumun karakteristik özelliklerini ifade eder. Türkiye'nin demografik özellikleri ise, örneğin nüfusun cinsiyet dağılımı, yaş yapısı ve genç nüfusun önemli bir özellik olması gibi konuları kapsar.
 
Geri
Üst