AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Demirli Sedimanter kayaclar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Demirli Sedimanter kayaçlar nelerdir?​

Sedimanter kayaç ise sedimanların uzun süreli birikmesi, sıkışması ve bir çimento (demir, silis, karbonat vb.,) veya matriks (kil ve silt, ince kum) ile bağlanarak taşlaşması sonucu oluşan tabakalı kayaçlardır (Şekil 1). Organik canlı kavkı (biyokimyasal) veya canlı yığışımı sonucu oluşur.

Metamorfik sular nedir?​

Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişikliğe uğraması sonucu oluşur. Mermer başkalaşım kayaçlara örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas, şist de bu kayaçlara diğer örneklerdir.
Tortul kayaçların büyük bir kısmı dış etmenler tarafından yeryüzünün aşındırılmasıyla meydana gelen çeşitli büyüklükteki unsurların (sediman) taşınarak çukur sahalara (göl, deniz ve okyanus tabanları gibi) biriktirilmesi sonucu oluşmuşlardır. Bu olaya genel anlamda tortullaşma denir.
Metamorfik arazi ne demek?
Başkalaşım kayaçları veya metamorfitler olarak da adlandırılan ve yerkabuğunun yaklaşık %27’sini oluşturan metamorfik kayaçlar, önceden mevcut kayaçların, sıcaklık, basınç ve kimyasal olayların etkisi altında metamorfizmaya (başkalaşma olayı) uğraması sonucu meydana gelirler ve metamorfizma derecesi ile oluştukları …
Kimyasal tortul kayaçlar nasıl oluşur örnek?
Kimyasal Tortul Taşlar Kimyasal Tortul Taşlarda suda eriyebilir ve kaya tuzu gibi kayaların önce suda erimesi daha sonra çökelmesiyle meydana gelen taşlardır. Bunlara örnekler şöyle verilebilir: Travertenler, sarkıt Dikit, Kaya tuzu, kireçtaşı, değirmen taşı, çakmaktaşı gibi örnekler verilebilir.

Tortul kayaçların en önemli özelliği nedir?​

Tortul kayaçların başlıca özellikleri şunlardır: Değişik zamanlarda oluştuklarından katmanlar hâlindedir. İçerisinde fosil denilen bitki ve hayvan kalıntılarına rastlanılır. Bulundukları bölgenin geçmiş iklim ve hayvan türleri hakkında bilgi verirler. Fazla sert olmadıkları için aşınmalara karşı dayanıksızdırlar.
 
Geri
Üst