- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.885
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Demirhindi nasıl bir şey?
Demirhindi, diğer bir adıyla Hint Hurması; Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır. Tadı ekşi olan bu baharat oldukça besleyicidir. Birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılarak kullanılabileceği gibi üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir.Demirhindi adı nedir?
Demirhindi (Arapça تمر هندي temr hindi «Hint hurması») (Tamarindus indica), baklagiller (Fabaceae) familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır’da yetiştirilen ağaç türü.Demirhindinin öz yağı bakteri ve virüslerle savaşır, solunum yoluyla bulaşan hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması yaratır. Demirhindi suyu göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır. Eklem ağrıları üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Gargara olarak kullanıldığında ağız yaralarına iyi gelir.
Demirhindi nedir ne işe yarar?
Kan basıncını ve kolesterolü azaltıyor. Kalp sağlığını koruyor. Dolaşımı arttırdığı için anemi hastalarına bol bol demirhindi yemeleri öneriliyor. B vitamini familyasının önemli bir parçası olan demirhindi, sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı oluyor.
Demirhindi zararları nelerdir?
Demir Hindi Yan Etkileri Demirhindi bitkisi aşırı olarak tüketildiğinde, karaciğer, akciğer ve böbreklerde ciddi tahribatlara neden olabilir. Cilt için kullanılırsa, tahrişler, kaşıntılar meydana çıkabilir. Uzmanlar, bilinçsiz olarak tüketimi durumunda, demirhindinin ölüme kadar yol açabileceğini belirtmişlerdir.
Demirhindi günde ne kadar tüketilmeli?
Demirhindi çayı ve şerbeti, günde en fazla 2 bardak kadar tüketilmelidir. Alerjik bir durumu ya da kronik bir rahatsızlığı olanların doktorlarına danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilir.Demirhindi adı nereden gelir?
Demirhindi adı Arapça’da “hint hurması” demek olan “tamr-i hindimden gelir. 10-25 metre boyundaki ağaçları 7-20 cm uzunluk, 2.5-3.5 cm genişlikte; keçiboynuzu meyvelerine benzeyen, koyu kestane renginde meyveleri verir. Ortalama 150 yıl ömürlü bir ağaçtır, demirhindi ağacı.Kabuklarını temizlediğiniz demirhindileri tencereye alın. Üzerine 1 litre suyu koyun ve bir gece bekletin. Demirhindilerin üzerine karanfil, çubuk tarçın, ıhlamur, adaçayı, bal, zencefil ve toz şekeri ekleyerek kaynatın. 1 saat sonrasında kısık ateşte kaynattığınız şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Demirhindi ne işe yarar nasıl kullanılır?
Demirhindinin etli kısımları, mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Çorba, salata ve turşu yapımında hem renk verdiği, hem de lezzetli olduğu için sık sık kullanılır. Demirhindi kurutulup baharat haline getirildikten sonra, tatlı yapımında da kullanılır. Özellikle reçellerde ve soslarda kullanılması yaygındır.
Demirhindi ile ne yapılabilir?
Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu da biliniyor.Günümüzde demirhindi şerbeti birkaç çeşit baharatla yapılmakla birlikte sadece demirhindi meyvesinin kaynatılarak içilebileceği de söyleniyor.
Demirhindi ne kadar tüketilmeli?
Demirhindi her gün içilir mi?
Demirhindiyi şerbet yapımında kullanabileceğiniz gibi çay olarak da tüketebilirsiniz. Demirhindi çayının faydaları da şerbeti ile aynıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez birer bardak içilmesi tavsiye edilmektedir. Kaç gün içilmesi gerektiği, amacınıza göre değişmektedir.Demirhindi bitkisi, şerbeti yapılırken 1 litre suya 100-150 gram demirhindi olacak şekilde ayarlanmaktadır. Demirhindinin fazla tüketimi, sahip olduğu besin değerleri yüzünden böbreklerinize aşırı mineral yüklenmesi olabilir. Demirhindi tüketiminin üst sınırına karar vermek uzman tavsiyesi almanız en iyisi olacaktır.
Demirhindi Nedir Nasıl Yapılır?
Demirhindi ağacı, baklagiller ailesinin bir üyesi ve tıpkı fasulyeye benzeyen bir kabuk içinde tanecikli bir meyve veriyor. Bu meyveler kabuklarından ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra püre haline getirilerek kullanılıyor. (Hindistan mutfağında ayrıca ağacın taze yaprakları da yemeklere katılıyor.)
Demirhindi nasıl çimlenir?
Yeterince sulanan demirhindi ağacının budama ve meyvelerinin toplanmaları da düzenli şekilde yapılmalıdır. Demirhindi ağacı 25 derece sıcaklıkta ve nemli topraklarda çimlenir. Bu çimlenme süreci ise 7 ile 14 gün arasında da olabilir.