AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Demir Serum normal degeri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Demir Serum normal değeri nedir?​

Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir.

Transferrin doygunluğu nedir?​

Transferrin (demir) doygunluğu – demir ile doyurulmuş transferrin yüzdesidir. Transferrin doygunluğu <% 16 demir eksikliğini, gelişmekte olan kırmızı hücrelere demir verilmesini gösterir. % 60’dan büyük değerler demirin aşırı yükünü (hemokromatozis, transfüzyonel aşırı demir yükü) (R) gösterir .

Satürasyon indeksi ne demek?​

Satürasyon indeksi ne demek?
Testin anlamı: % Demir satürasyonu demir depolarının değerlendirilmesi açısından sadece serum demirinin bakılmasına oranla daha faydalı bir testtir. Formülü: % satürasyon = serum demiri / TIBC oranının 100’le çarpılması ile hesaplanır. Yani bu test serum demir ve TIBC bakılarak yapılan bir hesaplamadır.

Hangi gıdalarda demir eksikliği yaşar?​

Eğer az miktarda demir tüketirseniz zaman için vücudunuz demir eksikliği yaşar. Demir zengini besinler et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve demirle zenginleştirilmiş gıdalardır. Doğru büyüme ve gelişme için bebekler ve çocuklar da beslenmelerinde demire ihtiyaç duyar. Kan kaybı: Kan kırmızı kan hücrelerinde demir bulundurur.

Günlük demir gereksinimikimler için?​

Günlük Demir Gereksinimi 1 Erkekler için: 8 mg 2 Kadınlar için: 18 mg 3 Gebelik dönemi: 27 mg 4 Ergenlik Dönemi (Kızlar): 15 mg 5 Çocukluk Dönemi: 10 mg

Hangi besinlerle Demir Eksikliğinden kurtulmak gerekir?​

Hangi besinlerle Demir Eksikliğinden kurtulmak gerekir?
Demir eksikliğinde demir bakımından zengin et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tahin gibi besinler tüketilmelidir. 150 gram az yağlı dana etinde: 4,5 mg demir bulunur. En yüksek demir içerikli kuru meyveler kuru kayısı ve kuru üzümdür.
En yüksek demir içerikli kurubaklagiller nelerdir?​
En yüksek demir içerikli kuruyemişler ise fındık, badem, cevizdir. 20 gram kuruyemiş: 0,6 mg demir bulundurur. Kurubaklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir. 1 porsiyon (60 g) Kurubaklagil yemeği: 4,2 mg demir bulundurur. Tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilmelidir.
 
Demir Serum normal değeri genellikle 60-170 ug/dL arasında olması beklenir, ancak ideali 90-100 ug/dL arasında olmasıdır. Serum demiri, kandaki demir miktarını ölçer ve vücuttaki demir depolarının değerlendirilmesi için önemlidir. Eğer demir seviyesi düşükse, demir eksikliği anemisi gelişebilir.

Transferrin doygunluğu ise demir ile doyurulmuş transferrin yüzdesini gösterir. %16'dan düşük değerler demir eksikliğini, %60'dan büyük değerler ise aşırı demir yükünü gösterebilir.

Satürasyon indeksi ise demir depolarını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Serum demiri ve TIBC (total demir bağlama kapasitesi) bakılarak yapılan bir hesaplama ile elde edilir. Bu test, sadece serum demirine bakmaktan daha faydalı olabilir.

Demir eksikliği yaşamamak için demir zengini besinleri tüketmek önemlidir. Et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar gibi besinler demir açısından zengin gıdalardır. Aynı zamanda doğru büyüme ve gelişme için günlük demir ihtiyacını karşılamak da önemlidir.

Günlük demir ihtiyacı cinsiyet ve yaşa göre değişiklik gösterir. Erkekler için günlük ihtiyaç 8 mg iken, kadınlar için 18 mg, gebelik döneminde 27 mg, ergenlik döneminde kızlar için 15 mg ve çocukluk döneminde ise 10 mg olarak önerilir.

Demir eksikliğinden kurtulmak için et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tahin gibi demir açısından zengin besinleri tüketmek önemlidir. Özellikle kuru meyveler arasında kuru kayısı ve kuru üzüm en yüksek demir içeriğine sahip olanlardır. Kuruyemişler arasında ise fındık, badem, ceviz gibi besinler de demir bakımından zengindir.

Son olarak, kurubaklagiller haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilir. Bu besinler, demir içerdikleri gibi diğer birçok besin maddesini de sağlarlar ve sağlıklı bir beslenme için önemlidir. Tam buğday veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı ürünler de demir açısından zengin bir seçenektir.
 
Geri
Üst