AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Demir eksikligi tanisi nasil konur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.249
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Demir eksikliği tanısı nasıl konur?​

Demir eksikliği tanısı nasıl konur? Demir eksikliği anemisinde hekimler; tam kan sayımı, serum demir ve demir bağlama düzeyine ve ayrıca ferritin düzeyine bakar. Ferritin, vücuttaki demir depolarının durumunu gösterir. Anemi gelişmeden önce ferritin eksikliği demir depolarının azaldığını gösteren bir bulgudur.
Anemi testinde hangi değerlere bakılır?
Hemoglobin kanda belli bir miktarda bulunmalıdır. Bu ideal miktarın altına düştüğü zaman kansızlık olarak tanımlanan ‘anemi’ ortaya çıkar. Hemoglobin; kadınlarda 12-15 gr/dL, erkeklerde 13.5-17.5 gr/dL aralığında olmalıdır. Bu değerler olması gerekenin altına düştüğünde anemi varlığı söz konusudur.

Beslenmede demir eksikliği yaşar?​

Beslenmede demir eksikliği: Vücudunuz düzenli olarak tükettiğiniz besinlerden demir alır. Eğer az miktarda demir tüketirseniz zaman için vücudunuz demir eksikliği yaşar. Demir zengini besinler et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve demirle zenginleştirilmiş gıdalardır.
Peki demir eksikliği anemisi neden olur?
Ağır adet kanaması olan kadınlar adet dönemlerinde kan kaybettiklerinden demir eksikliği anemisi riski taşırlar. Demir emilim güçlüğü: Besindeki demir kan akışınıza ince bağırsaktan emilir. Çölyak hastalığı gibi ince bağırsağınızın sindirilen besinleri emme yetisini etkileyen bir böbrek hastalığı demir eksikliği anemisine yol açabilir.
Demir eksikliğinde demir bakımından zengin et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tahin gibi besinler tüketilmelidir. 150 gram az yağlı dana etinde: 4,5 mg demir bulunur. En yüksek demir içerikli kuru meyveler kuru kayısı ve kuru üzümdür.
Hangi gıdalarda demir eksikliği yaşar?
Eğer az miktarda demir tüketirseniz zaman için vücudunuz demir eksikliği yaşar. Demir zengini besinler et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve demirle zenginleştirilmiş gıdalardır. Doğru büyüme ve gelişme için bebekler ve çocuklar da beslenmelerinde demire ihtiyaç duyar. Kan kaybı: Kan kırmızı kan hücrelerinde demir bulundurur.
 
Geri
Üst