- Konu Yazar
- #1
Demir eksikliği evliliğe engel mi?
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, önemli bir halk sağlığı sorunu olan Hemoglobinopatilerin gündemde tutulması ve toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, “Talasemi evliliğe engel değildir taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir” dedi.Akdeniz anemisi lösemiye yol açar mı?
Doğru: Talasemi, lösemi dâhil hiçbir kanser ya da farklı bir hastalığa dönüşmez.Akdeniz anemisi taşıyıcısı nasıl belli olur?
Akdeniz anemisi taşıyıcısı nasıl belli olur?Hasta veya taşıyıcı olduğu bilinen ailelerde tarama sonucu veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır, demir tedavisinden yarar görmezler. Tam kan sayımının iyi değerlendirilmesi ve hemoglobin elektroforezi yapılmasıyla tanı kolayca konur.
Anemi hastalığı evliliğe engel mi?
Anemi hastalığı evliliğe engel mi?Dr. Şeker, Akdeniz anemisi olan anne ve babaların doğan çocuklarının doğumdan itibaren takip edilmesi gerektiğini kaydederek, “Akdeniz anemisi hastaları evlenebilir ama çocuğun doğumdan sonra iyi takip edilmesi, taşıyıcı olup olmamasına bakılması, hastalık olup olmadığının kesinlikle saptanması gerekir.
Akdeniz anemisi hastası ne kadar yaşar?
Akdeniz anemisi hastaları ne kadar yaşar? Akdeniz anemisi tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilecek ciddi bir hastalıktır. Kesin bir yaşam beklentisini belirlemek zor olsa da genel kural, durum ne kadar şiddetli olursa yaşam beklentisi o kadar azalır.Talasemi taşıyıcılığı nasıl tespit edilir?
Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur. Taşıyıcı kişiler hafif kansızdır ve tedaviye ihtiyaç yoktur. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur.Talasemi taşıyıcılığı nedir?
Talasemi taşıyıcılığı nedir?Talasemi genetik olarak kalıtılan bir hastalıktır. Çekinik genetik kalıtım ile anne ve babadan çocuklarına aktarılır. Hasta bireylerde, biri anneden diğeri babadan gelen 2 adet Talasemi geni vardır. Hastalık çok büyük oranda anne ve babanın Talasemi taşıyıcısı olması durumunda ortaya çıkmaktadır.