AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Demir celik sektoru ne durumda?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Demir çelik sektörü ne durumda?​

En büyük çelik üretici Çin hariç bakıldığında ise dünyada çelik sektörü 2020 yılında yaklaşık %8 daraldığı gözlemlenmektedir. Bu dönem ABD’nin geçtiğimiz yıla göre üretimi gerilerken, Almanya ise ’dan fazla daralma yaşamıştır. AB genelinde ise düşüş ’yi bulmuştur.

Demiri nereden ithal ediyoruz?​

belirlenmiştir. Demir ve Çelikte ülkemizin ithalattaki pazar payının %0,75’ten küçük olduğu ülkeler şunlardır: Çin, Meksika, Japonya, Tayland, Polonya, Güney Kore, Rusya, Avusturya, Çekya, Hindistan, Page 4 4 Vietnam, Endonezya ve Tayvan.

Demir madeni dünyada en çok nerede çıkarılır?​

Demir madeni dünyada en çok nerede çıkarılır?
Dünyadaki demir cevheri rezervleri 167 milyar ton olarak bilinmektedir. Bu rezervlerin büyük bir bölümü Avustralya, Brezilya, Kanada, Hindistan, ABD, Güney Afrika, Liberya, İsveç, Peru, Çin ve Rusya’da bulunmaktadır. Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir.

Demir çelik hangi sektöre girer?​

Demir çelik hangi sektöre girer?
Demir çelik sektörünün başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demiryolu ve vagon gibi tüm taşıt araçları ve akla gelebilecek tüm makine, cihaz ve eşya üretimine katkısı vardır.

Demir çelik Fabrikaları nerede bulunur?​

Ülkemizde entegre demir çelik tesislerinde kullanılabilecek özellikteki demir cevheri rezervleri Sivas-Erzincan, Kayseri-Adana, Malatya, Kırşehir-Ankara ve Balıkesir bölgelerinde yer almaktadır.

Türkiye demir cevherini nereden alıyor?​

Ülkemizde entegre demir-çelik fabrikalarında kullanılabilecek özellikteki demir cevheri rezervleri; Sivas-Erzincan-Malatya, Kayseri-Adana, Kırşehir-Kırıkkale-Ankara ve Balıkesir bölgelerinde yer almaktadır.

Türkiye ne kadar demir ithal ediyor?​

Türkiye ne kadar demir ithal ediyor?
“Türkiye, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ediyor ise de bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik ediyor, ayrıca 17 milyar dolar civarında da ihracat yapıyor.

Demir çelik en çok nerede?​

Demir çelik en çok nerede?

Demir nerede?​

DEMİR MADENİ NEREDE ÇIKARILIR? Demir madeni, Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Sakarya (Çam dağı) Bingöl, Sivas (Divriği-Gürün), Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi bölgelerde çıkarılmaktadır.
 
Demir çelik sektörüne dair verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve önemli detaylar içeriyor. Çelik sektörünün 2020 yılında dünya genelinde yaklaşık %8 daraldığı, ABD ve Almanya gibi ülkelerde üretimde gerilemeler yaşandığı bilgisi dikkat çekici. Avrupa Birliği genelinde de düşüş yaşandığını görmekteyiz.

Demir ve çelik ithalatı konusuna baktığımızda Türkiye'nin pazar payının çoğunlukla Çin, Meksika, Japonya gibi ülkelerle olduğunu görmekteyiz. Ülkemizin demir ve çelik sektöründe ithalat yaptığı ülkeler arasında saydığınız ülkelerin önemli bir yere sahip olduğu açıkça görülüyor.

Demir madeni çıkarımı konusunda dünyada en çok rezervlere sahip olan ülkeler arasında Avustralya, Brezilya, Kanada gibi ülkeler ön plana çıkıyor. Bu ülkelerin demir madeni rezervlerinin sektördeki büyük rolünü de gözler önüne seriyor.

Demir çelik sektörünün geniş bir yelpazede kullanıldığını belirttiğiniz bilgi de önemli. İnşaat malzemelerinden otomotive, gemiden uçağa, demiryolundan vagonlara kadar pek çok alanda demir çelik kullanılmaktadır. Bu da sektörün geniş kapsamlı etkilerini göstermektedir.

Türkiye'deki demir cevheri rezervlerinin bulunduğu bölgeler konusundaki bilgiler de sektörün yerel dinamikleri açısından önemli bir detaydır. Özellikle Sivas-Erzincan, Kayseri-Adana gibi bölgelerin entegre demir çelik tesislerinde kullanılabilecek rezervlere sahip olması sektör açısından değerli bir bilgidir.

Son olarak Türkiye'nin demir ve çelik ithalatı miktarıyla ilgili verdiğiniz bilgi de sektörün dış ticaret ve ekonomik boyutunu açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye'nin hem hammadde ithalatı yaparak iç piyasayı beslediği hem de ihracat yaparak uluslararası alanda rekabet gücünü sürdürdüğü görülmektedir.

Tüm bu bilgiler sektörün küresel ve yerel düzeydeki durumunu anlamamıza yardımcı olmaktadır. Demir ve çelik sektörünün ekonomideki önemini, üretimden tüketime, ithalattan ihracata kadar geniş bir perspektiften değerlendirmek sektörün geleceğini anlamamıza katkı sağlayacaktır.
 
Geri
Üst