AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Delta nerede gorulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Delta nerede görülür?​

Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında yer alan Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır. Bafra ovası ise, Samsun ili sınırları içinde yer alır.

Delta ovası ne demek?​

Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır.

Delta ovası nedir Türkiye’deki örnekleri?​

Delta ovası nedir Türkiye’deki örnekleri?
Gediz nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Menemen Delta Ovası denir. Küçük menderes nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Selçuk Delta Ovası denir. Büyük menderes nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Balat Delta Ovası denir. Çukurova delta ovası, Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır.

Çarşamba delta ovası nasıl oluşmuştur?​

Çarşamba delta ovası nasıl oluşmuştur?
Delta güneyde eski, kuzeyde ise yeni alüvyonlardan oluşmuştur. Eski alüvyonlar, delta güneyindeki dağlık alanın kuzey yamaçlarından başlamakta olup, denizden 60-70 metre kadar yüksekte bulunmaktadır. Bu eski deltanın yüzeyi kuzeye doğru eğimlidir.

Delta ovası Türkiye’de nerelerde görülmez?​

Karadeniz’de Canik Dağları’ın kıyıdan uzaklaşması ile Bafra ve Çarşamba ovaları oluşmuştur. Marmara bölgesinde delta ovasının oluşmamasının sebebi ise buradaki akarsu boylarının kısa olması ve akarsuların yükseltinin az olması sebebiyle aşındırma ve taşıma güçlerinin az olmasıdır.

Delta nedir özellikleri nelerdir?​

Delta, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yerdir. Eski Yunan tüccarların Nil Nehri’nin denize ulaşan kısmında üçgen biçiminde kara parçaları olduğunu gördüler. Oluşan şekiller Yunan alfabesinin dördüncü harfi Δ (delta) ile aynı olduğu için tüccarlar buraya delta adını verdiler.

Delta nedir nasıl oluşur?​

Delta nedir nasıl oluşur?
Ancak akarsuların denize döküldüğü yerlerde akış hızı düşer. Böylece akarsunun yol boyunca içinde taşıdığı alüvyon dibe çökme fırsatı bulur. Bu çöküntü birikerek yükselir. alüvyon su bitkileri tarafından sıkıca bir arada tutulur. Bir süre sonra verimli toprakların birikmesiyle delta ovası oluşur.

Delta ne demek sosyal bilgiler?​

Delta ne demek sosyal bilgiler?
Delta Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Delta: Bir ırmağın çatallanarak denize veya göle kavuştuğu yerde oluşan üçgen biçimli ovalardır.
Balat ovası hangi akarsuyun Deltasıdır?​
* Türkiye’nin ovaları içinde yer alan delta ovaları ve bölgeleri: Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.
Çarşamba Ovası hangi akarsu oluşturmuştur?​
Yeşilırmak Deltası ya da Çarşamba Ovası, Samsun’da, Karadeniz’e dökülen Yeşilırmak’ın oluşturduğu delta. Çarşamba ve Terme ilçelerinin kurulu olduğu delta 90.000 km²’lik alanı ile Karadeniz’in en büyük deltasıdır.
 
Delta, bir akarsuyun denize veya göle döküldüğü yerde oluşan üçgen biçimli ovadır. Akarsuların denize döküldüğü yerlerde akış hızının düşmesi sonucunda içlerinde taşıdıkları alüvyonların dibe çökmesi ve zamanla birikmesiyle oluşur. Bu alüvyon birikintileri su bitkileri tarafından sıkıca tutularak verimli topraklar oluşturur ve delta ovası meydana gelir.

Ülkemizde delta ovalarının örnekleri arasında Çukurova Delta Ovası (Adana), Bafra Ovası (Samsun), Menemen Delta Ovası (Gediz Nehri), Selçuk Delta Ovası (Küçük Menderes Nehri), Balat Delta Ovası (Büyük Menderes Nehri) ve Çarşamba Ovası (Yeşilırmak Nehri) gibi alanlar bulunmaktadır. Bu delta ovaları genellikle tarım alanları olarak kullanılmaktadır.

Delta ovası Türkiye'de genellikle kıyı kesimlerde ve akarsuların denize döküldüğü noktalarda görülmektedir. Karadeniz'de ise Canik Dağları'nın kıyıdan uzaklaşmasıyla Bafra ve Çarşamba ovaları oluşmuştur. Marmara bölgesinde delta ovasının oluşmamasının sebebi ise akarsu boylarının kısa olması ve akarsuların yükseltinin az olması sebebiyle aşındırma ve taşıma güçlerinin az olmasıdır.

Delta adı; eski Yunan tüccarlarının Nil Nehri'nin denize döküldüğü yerde oluşan üçgen biçimli kara parçalarını görmesi ve bu şekillerin Yunan alfabesinin dördüncü harfi olan Δ (delta) ile aynı olmasından gelmektedir. Bu nedenle akarsuların denize veya göle döküldüğü üçgen biçimli ovalar delta olarak adlandırılmaktadır.
 
Geri
Üst