Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Delta en fazla nerede?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Delta en fazla nerede?​

Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında yer alan Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır.

Delta ovalarımız nerelerdedir?​

Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir. Akdeniz Bölgesi: Çukurova (Seyhan ve Ceyhan ile) ve Silifke ovası Akdeniz bölgesinde bulunan delta ovalarıdır.

Türkiye’nin en büyük delta ovası hangi şehirdedir?​

Türkiye’nin en büyük delta ovası hangi şehirdedir?
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarındandır.

Karstik ovalar en çok nerede?​

Karstik ovalar en çok nerede?
Bu tip ovalar genelde ülkemizde kalker kayaçların çoğunlukta olduğu Torosların orta kesiminde İç Menteşe ve göller yöresinde görülür. Karstik ovaların teşekkülle- rinde erimeler yanında çökmeler, eski nehirlerin vadilerinin genişlemesi tektonik olayların rol oynadığı söylenebilir.

Delta ovası nerede oluşur?​

Delta, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yerdir. Eski Yunan tüccarların Nil Nehri’nin denize ulaşan kısmında üçgen biçiminde kara parçaları olduğunu gördüler. Oluşan şekiller Yunan alfabesinin dördüncü harfi Δ (delta) ile aynı olduğu için tüccarlar buraya delta adını verdiler.

Hangi akarsular hangi delta ovalarını oluşturur?​

Kızılırmak nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Bafra Delta Ovası denir. Yeşilırmak nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Çarşamba Delta Ovası denir. Sakarya nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Karasu Delta Ovası denir. Bakırçay nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Dikili Delta Ovası denir.

Karasu delta ovası hangi bölgededir?​

Karasu delta ovası hangi bölgededir?
Alanın Tanımı: Karasu Ovası Erzurum’un güneydoğusundaki Çakmak Dağları’nın güney sırtlarından başlayarak güneye doğru uzanır ve Karayazı ilçesi ve köylerini içine alır. Erzurum’a yaklaşık 120 km mesafededir.

Türkiye’de karstik ovalar nerede?​

Türkiye’de karstik ovalar nerede?
Polye olarak da adlandırılan bu ovaların başlıcaları Muğla, Kestel, Korkuteli, Burdur, Tefenni, Elmalı ve Acıpayam’dır. Türkiye’deki ovaların bir kısmı da akarsuların taşıdığı alüvyonları denizde biriktirmesiyle oluşan delta ovalarıdır.
 
Delta kavramı, genellikle bir nehrin deniz ya da göle döküldüğü yerde oluşan alüvyon yığınına verilen isimdir. Ülkemizde farklı akarsuların oluşturduğu delta ovaları bulunmaktadır. Örneğin Kızılırmak Nehri'nin ağzında oluşan Bafra Delta Ovası ve Yeşilırmak Nehri'nin ağzında oluşan Çarşamba Delta Ovası, bu tarz örnekler arasındadır.

Karstik ovalar ise genellikle kalker gibi çözünür kayaçların bulunduğu bölgelerde, suyun bu kayaçları eritmesi sonucu oluşan geniş, düzlük alanlardır. Ülkemizde karstik ovalar daha çok Toros Dağları'nın orta kesiminde ve İç Menteşe Bölgesi'nde, ayrıca göller yöresinde gözlemlenmektedir.

Öte yandan, delta ovalarının oluşumu genellikle akarsuların taşıdığı alüvyonların denize ulaşması sonucu gerçekleşir. Örnek vermek gerekirse, Kızılırmak Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü noktada oluşturduğu Kızılırmak Deltası da bu mekanizmanın bir sonucudur.

Her ne kadar ülkemizde çeşitli ovaların ve deltaların bulunduğu bilinse de, belirli coğrafi faktörlerin etkisiyle her bölgede farklı tipte ovuların oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu ovuların oluşumunda akarsular, erozyon ve jeolojik yapı gibi faktörlerin büyük rol oynadığını belirtmek doğru olacaktır.
 
Geri
Üst