AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Delici karin Yaralanmasi varsa yapilacak olan nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Delici karın Yaralanmasi varsa yapilacak olan nelerdir?​

Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır. Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmez, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bezle örtülür. Tıbbi yardım istenir (112).
Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hasta/yaralının bilinç kontrolü yapılır,
- Hasta/yaralının yaşam bulguları kontrol edilir,
- Dışarı çıkan organlar içeri sokulmaya çalışılmaz, üzerine geniş ve nemli temiz bir bez örtülür,

Kafa içi yaralanmaların belirtileri nelerdir?​

Kafa Travması geçirmiş bir hastada; Bilinç kaybı ya da bilinç bulanıklığı, bulanık görme, vücutta kasılmalarının olması, denge kaybı, baş dönmesi ve/veya baş ağrısı, kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi ya da kulak kanaması gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka ileri değerlendirme gereklidir.

Travmalı hastaya ilk yardım nasıl yapılır?​

Travmalı hastaya ilk yardım nasıl yapılır?
Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
- Yarada kanama varsa durdurulur,
- Yara içi kurcalanmamalıdır,
- Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
- Yara üzerine bandaj uygulanır,
- Tıbbi yardım istenir (112).

3 sınıf kesik ve yaralanma durumunda neler yapmalıyız?​

Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmaz,
- Yarada kanama varsa durdurulur,
- Yara içi kurcalanmamalıdır,
- Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez),
- Yara üzerine bandaj uygulanır,
- Tıbbi yardım istenir (112).

Ekimoz nerelerde görülür?​

Ekimoz, vücutta deri altında yer alan kan damarlarının kopması sonucunda bir kan birikmesi oluşması sonucunda meydana gelen bir deformedir. Derinin üst tarafında ise, herhangi bir yara ya da lezyon bulunmaz.

Ekimoz geçer mi?​

Ekimoz geçer mi?
Kan vücut tarafından metabolize edilir. Bölge; kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı olduktan sonra ekimoz azalır ve etkisini kaybeder. Travmaya neden olan aletin şekline bağlı olarak bir ekimoz oluştuğunda buna şekilli ekimoz, herhangi bir alet ile oluşmazsa şekilsiz ekimoz denir.

Boyun travması olan hastaya hangi pozisyon verilir?​

Hasta/yaralı bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur, Ağızdan hiçbir şey verilmez, Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir, Açık pnömotoraksta şok ihtimali çok yüksektir.

Travmalı hastaya hangi pozisyon verilir?​

Bu derlemenin amacı travmalı hastalarda sık kullanılan pozisyonlar olan sırtüstü pozisyonu, yarı oturur pozisyon, yan yatış pozisyonu, yüzüstü yatış pozisyonu, şok pozisyonu ve pozisyon verilen hastalarda hemşirelik bakım uygulamalarını tartışmaktır.

Kesik ve yaralanma durumlarında neler yapmalıyız kesiklerde?​

Kesik ve yaralanma durumlarında neler yapmalıyız kesiklerde?
Kesim alanında antiseptik solüsyon ve gazlı bez olmadığı takdirde ise yara sabunlu su ile yıkanarak temizlendikten sonra temiz bir bez parçası ile kapatılabilir. Meydana gelen derin kesilerde kanı durdurmak için yaranın üzerine kesinlikle tütün, kül ve şeker gibi maddelerin sürülmemesi gerekir.

Çevremizde yaşanabilecek kazaları önlemek için neler yapılabilir?​

Trafik Kazalarını Önlemek İçin Yapmamız Gerekenler
- Sürat tutkusunu bir kenara bırakın.
- Emniyet kemerinizi sadece sürücü koltuğundayken değil, önde veya arkada otururken de mutlaka takın.
- Önünüzde seyreden araçlarla aranızdaki takip mesafesini koruyun.
- Saatlerce direksiyon başında kalmayın.
- Uykulu halde araç kullanmayın.

Baş boyun yaralanmalarının Semptomları Nelerdir?​

Kafatası ve omurga yaralanmalarında belirtiler nelerdir?
- Bilinç düzeyinde değişmeler, hafıza değişiklikleri ya da hafıza kaybı,
- Başta, boyunda ve sırtta ağrı,
- Elde ve parmaklarda karıncalanma ya da his kaybı,
- Vücudun herhangi bir yerinde tam ya da kısmi hareket kaybı,
- Baş ya da bel kemiğinde şekil bozukluğu,

Baş göğüs yaralanmasında hangi pozisyon verilmeli?​

Baş göğüs yaralanmasında hangi pozisyon verilmeli?
Varsa öncelikle kanama durdurularak şok ve koma engellenmeli. Yaralıya yara kalp düzeyinde üste olacak şekilde pozisyon verilir.

Baş boyun travmasında hangi pozisyon verilir?​

Baş boyun travması nedir?​

Boyun burkulması veya boyun zorlanması olarak da bilinen kamçı yaralanması, boynun aniden ve hızla geriye ve ileriye doğru sarsılarak zedelenmesidir. Boyundaki hangi dokuların (bağlar ve sinirler gibi) yaraladığına ve ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak küçük ila şiddetli semptomlara neden olabilir.

Göğüs bölgesinde yaralanma ya da ağrı olan kişiye hangi pozisyon verilir?​

Göğüs bölgesinde yaralanma ya da ağrı olan kişiye hangi pozisyon verilir?
Hasta/yaralının hayati bulgularını kontrol edin. Hasta/yaralıyı rahat bir pozisyonda oturtun ya da düz yatırın. Yarı oturur pozisyon genellikle bu tür durumlar için en rahat olanıdır. Dinlenmesini ve hareket etmemesini isteyin.

Delici karın yaralanması durumunda yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Hasta sırt üstü yatırılmalıdır.
- Dışarı çıkmış organlar deri altına ittirilmemelidir, yara üzerinde toplanarak üzeri temiz ve nemli bir bezle örtülmelidir.
- Hasta bilinci kontrol edilmeli, yaşam bulguları kontrol edilmelidir.
- Dışarı çıkan organlar içeri sokulmamalı, geniş ve temiz bir bezle örtülmelidir.
- Tıbbi yardım (112) acil bir şekilde istenmelidir.

İlkyardımın yanı sıra delici karın yaralanmasında hastanın durumunun sürekli takip edilmesi ve profesyonel tıbbi yardımın en kısa sürede sağlanması oldukça önemlidir.

Kafa içi yaralanmaların belirtileri ise şunlardır:
- Bilinç kaybı ya da bulanıklaşma,
- Bulanık görme,
- Vücutta kasılmalar,
- Denge kaybı,
- Baş dönmesi ve/veya baş ağrısı,
- Kulak ya da burundan saydam bir sıvının gelmesi veya kanama gibi belirtiler olabilir.

Travmalı hastaya ilk yardım uygulandığında aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Yaraya saplanan yabancı cisimler çıkarılmamalıdır.
- Yarada kanama kontrol altına alınmalıdır.
- Yara kurcalanmamalı, temiz bir bezle örtülüp bandaj yapılmalıdır.
- Tıbbi yardım (112) acil olarak çağrılmalıdır.

Travma durumlarında hızlı ve doğru müdahale hayati önem taşır. Bu nedenle yaralıya ilk yardım uygulayacak kişilerin alanlarında eğitimli olmaları ve durumu doğru şekilde değerlendirmeleri büyük önem arz etmektedir.

Geri