- Konu Yazar
Dekan olmak için ne gerekir?
Dekan olmak için ilk adım öğretim üyesi olmaktır. Öğretim üyesi olmak içinse ALES sınavından 70 ve üzeri almak gerekir. Öğretim üyesi olduktan sonra sırasıyla; yardımcı doçentlik, doçentlik, profesörlük aşamalarını başarı ile tamamlamak gerekir. Ayrıca çok iyi derecede İngilizce bilme şartı da vardır.Dekan mı profesör mü?
Türkiye’de dekan Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.
Dekan kime denir?
Üniversitelerde herhangi bir fakültenin yönetiminden sorumlu halde olan profesöre dekan adı verilir. Fakülte içinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülebilmesi için belli başlı yükümlülüğü bulunan yönetici ya da fakülte başkanına denir.
Öğrenci Dekanı nasıl olunur?
Nasıl Olunur? Şartlar:- Üstün sözlü, yazılı ve sunum becerileri.
- Akredite bir kolej veya üniversiteden lisans derecesi.
- En az 3-5 yıllık ilgili deneyim.
- Öğrenciler, veliler ve çalışanlarla olumlu ilişkiler kurma becerisi.
- Yüksek öğretim kurumu politikaları hakkında güçlü bir anlayışa sahip olun.
Dekan ve rektör ne anlama geliyor?
Rektör ve dekan ne demek? Almanca dekan “üniversitede bölüm başkanı” sözcüğünden alıntıdır. Almanca sözcük Geç Latince decanus “kilise hiyerarşisinde bir rütbe” sözcüğünden alıntıdır. Rektör bölge papazıdır, dekan ise mahalle papazı.
Dekan ne kadar maaş alır 2021?
Dekan yardımcısı, yüksekokul müdürü ya da rektör olmayan profesör maaşları 13.016 TL ile 14.989 TL arasında iken; dekan yardımcısı, yüksekokul müdürü, dekan ya da rektör unvanıyla çalışan kişiler, 16.516 TL’ye kadar maaş alabilirler.