AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dekan ile rektor arasindaki fark nedir?

Editör

Yeni Üye

Dekan ile rektör arasındaki fark nedir?​

Rektör ve dekan ne demek? Almanca dekan “üniversitede bölüm başkanı” sözcüğünden alıntıdır. Almanca sözcük Geç Latince decanus “kilise hiyerarşisinde bir rütbe” sözcüğünden alıntıdır. Rektör bölge papazıdır, dekan ise mahalle papazı.

Rektörün üstü kimdir?​

Rektörün üstü kimdir?
Türkiye’de dekan Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır.

Dekan ataması nasıl olur?​

MADDE 8. a) Atanması: (Değişik:RG-4/1/1994-21808) Fakültenin ve birimlerinin temsilcisi olan dekan, rektörün önereceği, üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca üç yıl süre ile seçilir ve normal usul ile atanır. Süresi biten dekan yeniden atanabilir.

Dekan olmak için profesör olmak şart mı?​

Dekan olmak için profesör olmak şart mı?
Dekan Olmak İçin Gerekenler Öğretim üyesi olduktan sonra çeşitli eğitimlerden ve sınavlardan geçen ve profesör olan kişiler, rektör tarafından önerildiği takdirde dekan olmaya hak kazanabilir. Fakat, rektör tarafından önerilmek de yeterli değildir.

Rektör ne işe yarar?​

Bir üniversitede görev bakımından, akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilere sahip kişiye ‘rektör’ adı verilir. Üniversite ve bağlı birimlerinin genel olarak işleyişi, sevk ve idaresinden sorumludur. ‘Rektör’ kelimesi Latince kökenlidir ve ‘yöneten’ anlamına gelir.

Rektör ne kadar maaş alıyor?​

Rektör ne kadar maaş alıyor?
Temmuz 2021’de 1/4 kademe derecesi olan bir rektör 14 bin 617 TL maaş alıyordu. Yüzde 27,47’lik zamla birlikte rektörler 4 bin 458 lira zam alacak. Böylece zamlı rektör maaşları 19 bin 075 liraya yükselecek. Rektörler, döner sermaye adı altında maaşlarından daha yüksek miktarda ek gelir alıyorlar.

Rektör kime bağlıdır?​

Türk yükseköğretim sistemini düzenleyen Yükseköğretim Kanununa göre devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde rektör, cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin teklifi üzerine cumhurbaşkanınca atanır.

Üniversite rektörü kim atar?​

Üniversite rektörü kim atar?
Belirlenen rektör adaylarından Yükseköğretim Kurulunun seçeceği üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanı’na sunulur. Cumhurbaşkanı bu üç adaydan birini rektör olarak atar. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eden rektörlerin görev süresi dört yıldır.

Fakülte Dekanı kim tarafından atanır?​

MADDE 15 – (1) Dekan, Rektörün önereceği profesör unvanına sahip kişiler arasından Mütevelli Heyet tarafından üç yıllığına atanır. Süresi biten Dekan yeniden atanabilir ve süresi sona ermeden aynı usulle görevden alınabilir.

Rektör seçimi nasıl olur?​

Rektör seçimi nasıl olur?

Dekanlar ne kadar maaş alıyor?​

Dekan maaşı en düşük 4.250 TL, en yüksek 18.320 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Dekan ortalamasına göre Dekan maaşı yaklaşık 8.490 TL seviyelerindedir.

Doçentler dekan olabilir mi?​

Doçentler dekan olabilir mi?
o En az Doçent veya Profesör olmak, o Bir üniversitede en az 3 yıl tam zamanlı statüde öğretim üyesi veya eğitim yöneticisi olarak çalışmış olmak, o Misafir kadroda bulunmamak ve ADEK kriterlerini sağlamış olmak, o Pek iyi derecede İngilizce bilmek, (ikinci yabancı dil bilmek tercih sebebidir.)

Rektör ataması nasıl oluyor?​

Rektör maaşı ne kadar 2021?​

Rektör maaşı ne kadar 2021?

Rektör olmak için ne gerekiyor?​

Rektör olmak için 657 sayılı kanundaki genel şartları taşımak, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve 5 yıl tecrübe şartını taşımak yeterli olacak.”

Dekan ile rektör arasındaki fark şu şekildedir:

1. **Görev Tanımı:**
- **Dekan:** Üniversitede fakültenin veya birimlerin temsilcisidir ve akademik personelin yönetiminden sorumludur.
- **Rektör:** Bir üniversitenin en üst düzey yöneticisi olup, akademik ve idari sorumlulukları üstlenir. Üniversitenin genel işleyişinden sorumludur.

2. **Atama Süreci:**
- **Dekan:** Rektör tarafından önerilen üç profesör arasından üç yıl için Yükseköğretim Kurulu tarafından atanır.
- **Rektör:** Devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vakıf üniversitelerinde ise mütevelli heyetinin önerisi üzerine atanır.

3. **Maaş:**
- **Dekan:** 4.250 TL ile 18.320 TL arasında değişen bir maaş alır.
- **Rektör:** Temmuz 2021'de 1/4 kademe derecesi olan bir rektör 14.617 TL maaş almaktaydı. Yüzde 27,47'lik zamla beraber maaşları 19.075 TL'ye yükselmiştir. Ayrıca rektörler döner sermayeden ek gelir de elde ederler.

Dekan olmak için genellikle profesör olmak gerekmektedir. Dekanlık pozisyonuna yükselebilmek için öğretim üyesi olup çeşitli eğitimlerden ve sınavlardan geçerek profesörlük unvanına ulaşmak ve rektör tarafından önerilmek gerekmektedir. Öte yandan, rektör olabilmek için ilgili kanundaki genel şartları taşımak, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve 5 yıl tecrübe şartını sağlamak gerekmektedir.

Geri