- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Değişken nedir değişken türleri nelerdir?
Değişken: En az iki değer alabilen ve durumdan duruma değişebilen nitelik ve özelliklerdir. Uzunluk, boy, ağırlık, yetenek, başarı… bunların hepsi bir değişken olabildiği gibi aynı nitelik farklı değişken özelliği de gösterebilmektedir.Değişken türleri kaça ayrılır?
Değişkenler neden sonuç ilişkisi içinde bulunuyorsa bağımsız ve bağımlı değişken olarak sınıflandırılır.
Cinsiyet verisi hangi tür veriye örnektir?
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.Tezde değişken nedir?
Bir araştırmacının araştırmaya başlamadan önce ilk belirlemesi gereken bağımlı ve bağımsız değişkenleridir. Farklı deneklerden yada hastalardan farklı değerler alabilen, yani bireyden bireye, gözlemden gözleme değişiklik gösteren özellikler değişken olarak adlandırılır.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri değişken Nedir?
Değişken, bir durumdan diğerine farklılık gösteren bir özelliktir. Araştırmalarda değişkenleri belirlemek oldukça önemlidir. Örneğin “Öğrenme stillerinin öğrenci matematik dersindeki başarısına etkisi nedir?” şeklinde bir araştırma problemimiz olsun. Cevabınız evet ise öğrenme stilleri bir değişkendir.
Değişken sınıflandırma nedir?
Değişkenler yapılarına veya özelliklerine göre nicel ve nitel olarak sınıflandırılabilirler. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa buna nitel değişken denir. Nitel değişkenler kategorik değişkenler olarak da bilinir.Boy uzunluğu ne tür bir değişkendir?
Sürekli değişkenler iki ölçüm arasında ondalıklı değerler alabilir ve ölçüm sonucu elde edilen verilerdir. Bireyin boyu(metre) sürekli değişkendir çünkü bireyin bu özelliği miktar olarak kesirli de gösterilebilir.
Sürekli veri nedir örnekleri?
Örneğin bir okuldaki kız öğrencilerin kiloları (56,23, 43,21, 48.54, …), bir hastanede polikliniği ziyaret eden hastaların boy ölçümleri (183.11, 167.32, 178.22, … ) bu verilerin haricinde yaş değişkeni her ne kadar kesikli bir veri gibi gaslıkse de devamlı bir veridir.Boy ve aylık gelir değişkenleri hangi tür veriye örnek olur?
Bu birimlerin yaşlarının yanında kilolarının da kaydedilmesiyle elde edilen yaş ve kilo değişkenleri iki değişkenli veriye örnek olur. Değişken sayısının ikiden fazla olması durumunda ise (ör: yaş, kilo, boy, aylık gelir vb.) çok değişkenli verilerden söz edilir.
Nicel değişken nedir örnek?
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir.
•Değişken nedir?
•Değişken Nedir? Değişebilen, en az iki değer alabilen her şey değişkendir. •Bir şeyi diğer şeylerden ayıran niteliksel ve kendi içinde bir şekilde farklılıklar taşıyan niceliksel her türlü özellik (Erkuş, 2006).•Bağımlı değişken nelerdir?
•Bağımlı değişken –Değişimin asıl merak edildiği, –Araştırıldığı, –Başka değişkenlere göre değişimi incelenen –Sonuç değişkenidir. *Genellikle davranışın kendisi bağımlı değişken olur. Örn: zeka, kişilik, başarı, tutum, liderlik Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını etkileyen faktörleri bulmaya çalışmak… •Bağımsız değişken
Canlı değişken ile bağımsız değişken arasındaki ilişki nasıldır?
Düzenleyici Değişken(Moderator) •Bağımlı Değişken ile bağımsız değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü etkileyen değişkendir (ne zaman sorusuna cevap verir) Stresli yaşam olayları ciddi hastalık Moderatör: Kontrol edilebilir veya KontrolBu değişkenlerden biri de bağımlı değişkendir.?
*Genellikle davranışın kendisi bağımlı değişken olur. Örn: zeka, kişilik, başarı, tutum, liderlik Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını etkileyen faktörleri bulmaya çalışmak… •Bağımsız değişken –Bağımlı değişkendeki değişimi sağladığı düşünülen, –Bağımlı değişken üzerinde bir etkiye sahip olarak araştırmaya dahil edilen değişkendir.