- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 122.937
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Değişken maliyet nedir örnekleri?
Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Yani her üretimin kendine ait maliyet tablosu vardır ve bu maliyet değişkendir.Değişken gider grupları nelerdir?
Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir. Değişken giderler, üretim ve satış hacmine bağlı olarak değişen giderlerdir. Bu grup giderler üretim ve satış hacmine bağlı olarak artar ya da azalır.
Yarı sabit giderler nedir?
Yarı sabit giderler; belli faaliyet aralığında sabitken, faaliyet aralığı artınca sıçrama yapan giderlerdir. Yarı sabit giderleri basamaklı giderler de denilmektedir. Bazı maliyet giderleri, belli bir kapasite aralığına kadar sabit kalırken, belli bir kapasite aralığından sonra artış gösterirler.Değişken maliyet yöntemi nedir?
Değişken maliyet sistemi, maliyetlerin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılması suretiyle, tam maliyet sisteminin eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu sistemde değişken giderler, üretilen mamul maliyetine yüklenirken sabit maliyetler dönem gideri olarak kaydedilir.
Sabit ve değişken giderler: Sabit giderler üretim miktarı ve faaliyetine bağlı olarak değişmeyen genel yönetim, sigorta, vergiler, kira vs giderlerdir. Değişken giderler ise üretim miktarı ile orantılı olarak değişen malzeme ve işgücü giderleridir.
Yarı değişken maliyet yöntemi nedir?
Karma maliyetlerin yarı değişken maliyetler ve yarı sabit maliyetler olmak üzere iki grupta incelenebilmesi mümkündür. Faaliyet hacmi sıfır olduğu zaman dahi tümüyle ortadan kalkmayan, ancak faaliyet hacmindeki değişmelere paralel olarak artıp eksilen maliyetler yarı değişken maliyetler olarak sınıflandırılmaktadırlar.
•Değişken nedir?
•Değişken Nedir? Değişebilen, en az iki değer alabilen her şey değişkendir. •Bir şeyi diğer şeylerden ayıran niteliksel ve kendi içinde bir şekilde farklılıklar taşıyan niceliksel her türlü özellik (Erkuş, 2006).Canlı değişken ile bağımsız değişken arasındaki ilişki nasıldır?
Düzenleyici Değişken(Moderator) •Bağımlı Değişken ile bağımsız değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü etkileyen değişkendir (ne zaman sorusuna cevap verir) Stresli yaşam olayları ciddi hastalık Moderatör: Kontrol edilebilir veya Kontrol
•Bağımlı değişken nelerdir?
•Bağımlı değişken –Değişimin asıl merak edildiği, –Araştırıldığı, –Başka değişkenlere göre değişimi incelenen –Sonuç değişkenidir. *Genellikle davranışın kendisi bağımlı değişken olur. Örn: zeka, kişilik, başarı, tutum, liderlik Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını etkileyen faktörleri bulmaya çalışmak… •Bağımsız değişkenBu değişkenlerden biri de bağımlı değişkendir.?
*Genellikle davranışın kendisi bağımlı değişken olur. Örn: zeka, kişilik, başarı, tutum, liderlik Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını etkileyen faktörleri bulmaya çalışmak… •Bağımsız değişken –Bağımlı değişkendeki değişimi sağladığı düşünülen, –Bağımlı değişken üzerinde bir etkiye sahip olarak araştırmaya dahil edilen değişkendir.