Degisken maliyet Nedir Nasil Hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Değişken maliyet Nedir Nasıl Hesaplanır?​

Değişken maliyetler toplamını üretim hacmine böl. olur. Birim değişken maliyeti, üretilen birim başına düşen değişken maliyettir. Bu, her ek birimin üretilmesi ile oluşan ekstra maliyettir. Örneğin, yukarıdaki işletme 100 birim daha ürettiyse bunun 31 ₺’lik ek üretim maliyetlerine neden olması beklenir.

Genel üretim maliyetlerinin özellikleri nelerdir?​

genel üretim maliyetlerinin özellikleri:
Birim Başına Değişken Maliyet Formülü Nerede, Toplam Değişken Giderler = Toplam değişken giderler, değişken giderlerdeki değişimin değişken giderlerdeki değişimin orantılı olacağı şirketteki çıktı hacmi veya faaliyet değiştiğinde değişen dönem toplamı boyunca şirketin katlandığı tüm maliyetleri ifade eder.
Toplam sabit maliyetler nelerdir?
Sabit maliyet nedir? Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Sabit giderler nasıl hesaplanır?
Bunun genel formülü ise Q + log(Q + 2) üzerinden hesaplanmak suretiyle, 1 + log(Q + 2)/Q formülü eşliğinde gerçekleşir. Bu hesaplama üzerinden ortalama sabit maliyet ele alınır ve yıl bazında sonucu ortaya çıkarılır.

Değişken giderler nelerdir örnek?​

Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.

Değişken maliyet nedir örnek?​

Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır.
Değişken maliyet sistemi ne demek?
Değişken maliyet sistemi, maliyetlerin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılması suretiyle, tam maliyet sisteminin eksikliklerini gidermeyi amaçlamaktadır. Bu sistemde değişken giderler, üretilen mamul maliyetine yüklenirken sabit maliyetler dönem gideri olarak kaydedilir.
Sınai maliyet ne demek?
İşletmelerde,üretim faaliyeti için yapılan, direkt hammadde-malzeme maliyeti ve direkt işçilik giderleri dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır. Üretim için satın alınan üretim araçlarının (makine,tezgah,aparat) kanunen belirtilmiş ömür süreleri ile hesaplanan bir fon ayırma yöntemidir.
Toplam sabit maliyet (TSM): Üretim miktarından bağımsız olan firmanın hiç üretim yapmasa dahi katlanmak zorunda olduğu maliyetlerdir. Ortalama sabit maliyet (OSM): Bir birim üretim miktarına düşen toplam sabit maliyettir. Toplam sabit maliyetin ürün miktarına bölünmesiyle bulunur.
Yarı Değişken Giderler: Faaliyet durduğunda tamamen ortadan kalkmayan ancak faaliyet hacmine bağlı olarak artan veya azalan giderlerdir. Bu giderlerin bir bölümü sabit, bir bölümü ise değişkendir.
 
Geri
Üst