AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Degisken maliyet ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Değişken maliyet ne demek?​

Değişken maliyetler, belirli bir faaliyet aralığında üretim miktarı arttığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde artan, üretim miktarı azaldığında toplam tutarı üretim miktarı ile orantılı şekilde azalan, ancak birim başına düşen tutarı sabit kalan maliyetlerdir.

Değişken maliyet nasıl hesaplanır?​

Değişken maliyet nasıl hesaplanır?
Değişken Maliyet Formülü Değişken maliyet hesaplamaya yarayan formül: Toplam Değişken Maliyet = Toplam Ürün Miktarı X Ürün Başına Toplam Maliyet.

Maliyet sistemleri nelerdir?​

Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.

Değişken giderler ne demek?​

Değişken giderler ne demek?
Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.

Değişken maliyet Nedir muhasebe?​

Değişken maliyet nedir? İş hacminize göre değişkenlik gösteren maliyetlerdir. Hammadde fiyatı, işçilik giderleri ve bunlar gibi işinizin boyutuna göre dönem dönem farklılık gösteren maliyetlerdir.

Sipariş maliyet sistemi nerelerde kullanılır?​

Sipariş maliyet sistemi nerelerde kullanılır?
Sipariş maliyet yöntemi, inşaat, uçak, gemi, konfeksiyon, mobilya gibi büyük ve birbirinden ayrı mamuller üreten işletmelerde ve tür ya da nitelikleri müşteri tarafından belirlenen mamullerin sipariş üzerine üretimini yapan işletmelerde kullanılmaktadır.

Geleneksel maliyet yöntemleri nelerdir?​

Geleneksel maliyetleme sadece bir tek maliyet dağıtım anahtarı kullanmakta ve o da üretim hacmine bağlı olmaktadır. Geleneksel maliyetlemeye göre ortak maliyet dağıtım üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleridir.

Bir işletmenin sabit giderleri nelerdir?​

Bir işletmenin sabit giderleri nelerdir?
Sabit işletme giderleri işletmelerdeki aylık üretim hacmine bağlı olarak değişmeyen, üretim işlemi gerçekleşse de gerçekleşmese de var olan giderlerdir. Sabit işletme giderlerine örnek vermek gerekirse vergiler, amortisman ve personel maaşları örnekleri verilebilir.

Sabit maliyet ne demek?​

İşletmelerin yaptığı her türlü faaliyetten bağımsız olarak düzenli biçimde gerçekleştirilen harcamalara sabit maliyet denir. Yani üretim ya da satış ile beraber hizmet üzerinden meydana gelen maliyetlerin dışında, bunlardan bağımsız biçimdeki maliyetlerdir.
 
Değişken maliyet, belirli bir faaliyet aralığında üretim miktarı arttığında toplam tutarın üretim miktarı ile orantılı şekilde arttığı, üretim miktarı azaldığında ise toplam tutarın üretim miktarı ile orantılı şekilde azaldığı, ancak birim başına düşen tutarın sabit kaldığı maliyetlerdir. Yani değişken maliyetler, üretim miktarına bağlı olarak değişen maliyetlerdir.

Değişken maliyet nasıl hesaplanır sorusuna gelirsek, değişken maliyeti hesaplamak için kullanılan formül şu şekildedir:
Toplam Değişken Maliyet = Toplam Ürün Miktarı x Ürün Başına Toplam Maliyet.

Değişken giderler ise faaliyet hacmindeki değişmelere bağlı olarak artan ya da azalan giderlerdir. Diğer bir deyişle, faaliyet miktarı arttıkça değişken giderler artar, azaldıkça da azalır. Örneğin, direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak verilebilir.

Sabit giderler ise işletmelerde aylık üretim hacmine bağlı olarak değişmeyen, üretim işlemi gerçekleşse de gerçekleşmese de var olan giderlerdir. Sabit işletme giderlerine örnek olarak vergiler, amortisman ve personel maaşları verilebilir.

Üretim maliyetini hesaplarken kullanılan geleneksel maliyetleme yöntemleri, sadece bir maliyet dağıtım anahtarını kullanır ve genellikle üretim hacmine bağlı olur. Ortak maliyet dağıtım anahtarları arasında üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleri bulunur.

Son olarak, sipariş maliyet sistemi genellikle büyük ve farklı mamuller üreten işletmeler ile tür ya da nitelikleri müşteri tarafından belirlenen mamullerin sipariş üzerine üretimini yapan işletmelerde kullanılır. Bu sistem, sipariş üzerine üretim yapılmasının getirdiği maliyetleri hesaplama ve kontrol etme amacı taşır.
 
Geri
Üst