- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Değişken gider örnekleri nelerdir?
Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.Maliyetin önemi nedir?
Üretilen malların maliyetlerinin hesaplanarak satış fiyatlarının belirlenmesini sağlamak. Üretilen mal maliyetlerinin belirlenmesiyle stok maliyetlerinin değerlerin tespitini sağlamak. Gider türleri, gider yerleri ve gider taşıyıcıları itibariyle sağlam bir gider kontrolünün yapılmasını sağlamak.
Değişken gider oranı nasıl hesaplanır?
Değişken maliyetler toplamını üretim hacmine böl. Birim değişken maliyeti, üretilen birim başına düşen değişken maliyettir. Bu, her ek birimin üretilmesi ile oluşan ekstra maliyettir. Örneğin, yukarıdaki işletme 100 birim daha ürettiyse bunun 31 ₺’lik ek üretim maliyetlerine neden olması beklenir.Yarı değişken giderler nelerdir?
Yarı Değişken Giderler: Faaliyet durduğunda tamamen ortadan kalkmayan ancak faaliyet hacmine bağlı olarak artan veya azalan giderlerdir. Bu giderlerin bir bölümü sabit, bir bölümü ise değişkendir.
Değişken Maliyet Formülü Değişken maliyet hesaplamaya yarayan formül: Toplam Değişken Maliyet = Toplam Ürün Miktarı X Ürün Başına Toplam Maliyet.
Sabit ve değişken maliyetler nelerdir?
Sabit maliyetler, üretim hacmi değiştiğinde bile sabit kalan maliyetlerdir. Kira ve yönetici maaşları sabit maliyetlere örnektir. 1 birim de üretsen, 10.000 birim de üretsen, bu maliyetler her ay neredeyse aynı olacaktır. Değişken maliyetler üretim hacmine göre değişir.
Maliyetin işletmeler için önemi nedir?
Maliyet muhasebesi hem hizmet işletmelerinde hem de üretim işletmelerinde yöneticilerin karar vermelerinde en önemli bilgi kaynağıdır. Yöneticilerin ihtiyaç duyacağı maliyet verilerinin elde edilmesi için işletmede etkin bir maliyet muhasebe sisteminin kurulmuş olması gerekmektedir.Endirekt üretim giderleri nelerdir?
Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır. Bu işçilik giderleri, belirlenen ölçüler kullanılarak mamullere yüklenir çünkü bu işçiliklerinin ne kadarının hangi mamul için yapıldığını saptamak zordur.