AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Degersiz alacak Nedir Muhasebe?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
62.807
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Değersiz alacak Nedir Muhasebe?​

“Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.

Vazgeçilen alacak nedir?​

“Konkordato veya sulh yoluyla alınmasından vazgeçilen alacaklar, borçlunun defterlerinde özel bir karşılık hesabına alınır. Bu hesabın muhteviyatı alacaktan vazgeçildiği yılın sonundan başlayarak üç yıl içinde zararla itfa edilmediği takdirde kâr hesabına naklolunur.”

Şüpheli alacak ne zaman gider yazılır?​

Şüpheli alacak ne zaman gider yazılır?
Alacağın, şüpheli alacak olarak karşılık ayırmak suretiyle gider yazılabilmesi için, dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacakların yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması, yani her iki şartın aynı anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Hangi alacaklar şüpheli sayılabilir?​

Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar, Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar, şüpheli alacak sayılır.

Değersiz alacaklar hangi hesapta izlenir?​

Madde 324 – Konkordato veya sulh yolu ile alınmasından vazgeçilen alacaklar, borçlunun defterlerinde özel bir karşılık hesabına alınır. Bu hesabın muhteviyatı alacaktan vazgeçildiği yılın sonundan başlayarak üç yıl içinde zararla itfa edilmediği takdirde kar hesabına naklolunur.

Değersiz hale gelen alacaklar nelerdir?​

Değersiz hale gelen alacaklar nelerdir?
Değersiz alacak (Bad Debt) ise; bir yargı organı kararına veya kanaat verici bir belgeye göre tahsiline imkan kalmamış olan alacaklardır. Değer- siz alacaklar bu niteliğe girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve işletmenin muhasebe kayıtla rında kayıtlı değerleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.
Şüpheli ticari alacaklar ne zaman kapatılır?​
Şüpheli alacak tahsil edildiği zaman şüpheli alacaklar hesabından çıkarılmak suretiyle bu hesap kapatılır. Ayrılmış olan şüpheli alacak karşılığı ile ilgili “129- Şüpheli Alacak Karşılıkları” hesabına borç ve “644- Konusu Kalmayan Karşılıklar” hesabına alacak kayıt yapılmak suretiyle gelir yazılır.
Alacaklının alacağından vazgeçmesine ne denir?​
Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır. Yine alacaklının bir edimin kısmen veya tamamen yerine getirilmesini istemekten vazgeçmesi de ibradır.

Şüpheli alacak değerlenir mi?​

Şüpheli alacak değerlenir mi?
Şüpheli alacaklar için başkaca özel hüküm bulunmadığından bu alacakların da diğerleri gibi dövizli olup olmaması dikkate alınarak değerleme gününde VUK’un 280 ve 281. maddelerine göre (TL için mukayyet, yabancı para için TCMB döviz alış kuru) değerlenmesi gerekir.

Hangi alacaklar için şüpheli alacak karşılığı ayrılmaz?​

Vergi mevzuatımıza göre şüpheli hale geldiği değerlendirilen alacaklardan, sadece ticari ve zirai faaliyetlerle ilgili olanlar için karşılık ayrılabilir. Bunlar dışında kalan kazanç unsurlarıyla ilgili alacaklar dolayısıyla şüpheli alacak karşılığı ayrılması mümkün değildir.

Şüpheli alacağa karşılık ayırmak zorunlu mu?​

Kanun, şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılmasına olanak sağlıyor. Başka bir ifadeyle, şüpheli hale gelen alacak tutarı, vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabiliyor. Karşılık ayrılması zorunlu mu? Karşılık ayrılması zorunlu değil.

Değersiz alacaklar nereye kaydedilir?​

Değersiz alacaklar nereye kaydedilir?
Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.” hükmüne yer verilmiştir.

VUK 322 kapsamına giren borçlar nelerdir?​

Vergi Usul Kanununun 322’nci maddesinde; “Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler.

Şüpheli ticari Alacaklar Hesabı değerlenir mi?​

Şüpheli ticari Alacaklar Hesabı Nasıl Çalışır?​

Şüpheli ticari Alacaklar Hesabı Nasıl Çalışır?
128 Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabının İşleyişi : Tahsili şüpheli hale gelmiş olan alacaklar ilgili hesapların alacağı karşılığında 128 nolu hesaba borç yazılarak bu durumdaki alacaklar normal alacaklardan çıkarılır. Alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi durumunda bu hesaba alacak kaydedilir.
 
Değersiz alacak, tahsili imkansız hale gelen alacaklar için kullanılan bir muhasebe terimidir. Kazai bir hükme veya kanaat verici bir vesika ile tahsiline imkan kalmayan alacaklar değersiz alacak olarak kabul edilir. Değersiz alacaklar, mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek yok edilirler. Özetle, işletmenin muhasebe kayıtlarında artık tahsil edilemeyecek duruma gelen alacaklar değersiz alacaklar olarak kabul edilir ve karşılık ayrılır.

Şüpheli alacaklar ise, tahsil edilme ihtimali düşük olan ancak henüz kesin olarak tahsil edilemeyeceği belirlenmemiş alacaklardır. Şüpheli alacaklar genellikle dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar arasından seçilir. Şüpheli alacak olabilmesi için alacağın protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş olması gerekmektedir.

Değersiz alacaklar genellikle özel bir hesaba kaydedilir ve mukayyet kıymetleriyle zarara uğratılarak yok edilirler. Çoğu durumda, değersiz alacaklar gider olarak kaydedilir ve işletme kar marjını olumsuz etkiler. Değersiz alacakların yönetilmesi ve kaydedilmesi, işletmenin finansal durumunu doğru bir şekilde yansıtmak adına önemlidir.
 
Geri
Üst