- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.339
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Değerlendirmenin amaçları nelerdir?
Değerlendirme, işgörenin performansı, başarılığı veya başarısızlığı üzerinde bir yargıya varmaktır. Objektif, sayısal değerlere dayanan bir işgören değerlendirmesi, işgörenin görevindeki yeterlik düzeyini ortaya koyar.Performans değerlendirmenin en temel amacı nedir?
Grup çalışmasını artırmak için, çalışanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, Yönetici ve çalışan arasındaki iletişimi geliştirmek ve çalışanları belli bir anlayışdüzeyine çıkarmak, Çalışanın ilgi duyduğu konuları belirlemek ve örgütün amaçları ile çalışanın ilgisi arasında ahengi sağlamak.Performans değerlendirme sonuçları hangi alanlarda kullanılır?
Performans değerlendirmesinden şu alanlarda yararlanılabilmektedir;
Yöneticilerin performansı nasıl değerlendirilir?
Bu yöntemlerin bazıları aşağıdaki gibidir.
- Basit Sıralama Yöntemi. Bu yöntemde tüm çalışanlar rastgele sıralanır.
- İkili Karşılaştırma Yöntemi.
- Grafik Derecelendirme Ölçekleri.
- Davranışa Dayalı Değerlendirme Ölçekleri.
- 3. Davranışsal Gözlem Ölçekleri.
- Kritik Olaylar Yöntemi.
- Ağırlıklı Kontrol Listesi.
- Amaçlara göre yönetim.
Performans değerlendirme süreci nedir?
Performans değerlendirme ise çalışanın performansının izlendiği, değerlendirildiği, sonucun kaydedildiği ve çalışana bildirildiği bir süreç. Performans yönetimi organizasyon hedefleri ile çalışanın bireysel hedefleri arasında paralellik sağlayarak her iki tarafın da hedeflerine ulaşmasını koordine ediyor.Performans değerlendirme yöntemi nedir?
Performans değerlendirme; çalışanın yeteneklerini, potansiyelini, iş alışkanlıklarını, davranışlarını ve benzer niteliklerini diğerleriyle karşılaştırarak yapılan sistematik bir ölçümdür ve performans yönetiminin en önemli aşaması.Performans değerlendirme yöntemleri nelerdir?
Bu yöntemlerin bazıları aşağıdaki gibidir.
Performans değerlendirme nasıl olmalı?
Şöyle ilerler:
- Yöneticinin hedeflediği başarı standartlarında göre bir planlama oluşturulur.
- Çalışanların performansı bu yönde izlenerek, onlarla iletişim halinde kalınır.
- Hedefler ile ortada olan performansların karşılaştırılması yapılarak değerlendirilir.
- Değerlendirme sonrasında çalışana geri bildirim sağlanır.
Öğrencilerin kendi katılımlarını, süreçlerini ve ürünlerini değerlendirmeleridir. Öğrencilerin okulda yaptıkları çalışmaları, nasıl düşündüklerini ve nasıl yaptıklarını değerlendirmelerini gerektirir.
Odağı kendinde tut. Bu bir öz değerlendirme olduğu için tüm takımın başarılarını değil, sadece kendi başarılarını dâhil et. Takım oyuncusu olarak özelliklerinin yanında herhangi bir takım görevine nasıl katkıda bulunduğunu göster. Nelerin sorunsuz işlediğini düşün ve bu konuda olabildiğince açık ve somut ol.