Deger kaybi parasi nasil alinir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Değer kaybı parası nasıl alınır?​

Değer kaybı almak için, suçlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır. Kazaya karışan ve suçlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortası şirketine gerekli işlemler için başvurulması gerekir. Hatalı sürücünün trafik sigortası bulunmuyorsa, sürücüye veya ruhsat sahibine dava açılabilir.

Araç değer kaybı ne kadar sürede ödenir?​

Araç değer kaybı ne kadar sürede ödenir?
Araç değer kaybı yazılı başvuru yapılan tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde ödemeyi yapmak ve cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. ! 5 gün içinde ödeme yapılmaz ise Tahkim komisyonuna başvur yapılır. Tahkim komisyonu ise 4 aylık sürede başvuruyu karara bağlamak zorundadır.

Sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyor ne yapmalıyım?​

Sigorta şirketi değer kaybını ödemeyi reddediyor ne yapmalıyım?
Değer kaybı davası kime karşı açılır sorusuna cevap olarak ise sigorta şirketine başvurusu yapıldıktan sonra sigorta şirketinden cevap gelir. Sigorta şirketleri bu araç değer kaybını ödemeyi ret ettiğinde tahkim komisyonuna başvurusu yapılır.

Araç değer kaybı bedelini kim öder?​

Sonuç olarak; araç değer kaybını zarara sebep olan sürücü, araç sahibi, bunları sigorta eden sigorta firması (poliçesi limiti dahilinde) zarara uğrayan kişiye ödemekle yükümlüdür.

Değer kaybı ne kadar sürer?​

Değer kaybı ne kadar sürer?
Dava Zamanaşımı Araç değer kaybı ile ilgili dava ve hukuki işlemlerde 2 yıllık dava açma süresi söz konusudur. Değer kaybına neden olan eylemin ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde hukuki süreç işletilmelidir. Değer kaybı veya fail öğrenilmese bile her halükarda 10 yıl içerisinde bu hak düşer.

Değer kaybı davası kaç ay sürer?​

Değer kaybı davası kaç ay sürer?
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Değer kaybı davası söz konusu olduğu zaman bilinmesi gereken bir diğer husus, değer kaybı davasında görevli mahkeme hususudur. Araç değer kaybı davasına bakmakla yükümlü olan mahkeme, genel kurallara göre belirlenmektedir.
Sigorta şirketi hangi durumlarda ödeme yapmaz?​
Çalınmış veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu suç ve kazalarda, araç sahibi ve sigorta şirketi sorumlu görülmediği için, ödeme yapılmaz. Aracın çalındığı veya gasp edildiğini bilerek daha sonra aracı kullanmaya devam eden kişiler için de ödeme yapılması söz konusu değildir.

Sigorta ile ilgili şikayetleri nereye yapılır?​

Sigorta ile ilgili şikayetleri nereye yapılır?
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Bundan sonra sigorta şirketi ile uyuşmazlığa düşerseniz şikayetinizi de talebinizi de Sigorta Tahkim Komisyonu’na ileteceksiniz.

Değer kaybı neye göre belirlenir?​

Değer kaybı neye göre belirlenir?
Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.

Değer kaybı sigorta öder mi?​

Araç değer kaybını kasko öder mi? Bütün bu açıklamaları ışığında, kazada kusurlu bulunan tarafın trafik sigortası karşı tarafın araç değer kaybını telafi etmek zorundadır. Dolayısıyla araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı sorusunun cevabı evettir.

Değer kaybı raporu ekspertiz ücretini kim ödeyecek?​

Değer kaybı raporu ekspertiz ücretini kim ödeyecek?
Sigorta Eksperleri Atama Yönetmeliği uyarınca; Sigorta şirketleri tarafından atanan sigorta eksperlerinin ücreti, ilgili sigorta şirketi tarafından ödenir. Sigortacı, sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanan eksperin ücreti, atamayı yapan tarafça ödenir.

Araç değer kaybı kaç yıl geçerli?​

Araç değer kaybı kaç yıl geçerli?
Araç Değer Kaybı davası süresi konusunda mevzuat incelendiğinde; Borçlar Kanunu’nun 72. maddesine göre; “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
 
Değer kaybı parasının alınması için yapılan detaylı açıklamaları okudum. Değer kaybı almak için suçlu olan tarafın sigorta şirketine başvurmanız gerektiği ve kazaya karışan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortası şirketine başvurulması gerektiği belirtilmiş. Eğer hatalı sürücünün trafik sigortası yoksa, sürücüye veya ruhsat sahibine dava açılabilir.

Ayrıca, araç değer kaybının ne kadar sürede ödendiği konusunda bilgi verilmiş. Sigorta şirketinin, yazılı başvuru yapılan tarihten itibaren 15 gün içinde ödemeyi yapmak ve cevap vermek zorunda olduğu belirtilmiş. Eğer bu sürede ödeme yapılmazsa, Tahkim Komisyonu'na başvurulabileceği ve komisyonun başvuruyu 4 aylık sürede karara bağlaması gerektiği vurgulanmış.

Sigorta şirketinin değer kaybını ödemeyi reddetmesi durumunda ne yapılması gerektiği de açıklanmış. Değer kaybı davası için sigorta şirketine başvurulduktan sonra sigorta şirketinden cevap alındıktan sonra Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılması gerektiği belirtilmiş.

Değer kaybının ödenmesinden kimlerin sorumlu olduğu konusu da detaylı bir şekilde açıklanmış. Araç değer kaybını zarara sebep olan sürücü, araç sahibi ve sigorta firmasının (poliçesi limiti dahilinde) zarara uğrayan kişiye ödemekle yükümlü olduğu ifade edilmiş.

Değer kaybı ile ilgili daha fazla bilgi verilmiş. Değer kaybının neye göre belirlendiği, dava süresi, zarar görenin hak düşürme süresi gibi konularda detaylı açıklamalara yer verilmiş.

Son olarak, sigorta şirketinin ödeme yapmadığı durumlar ve sigorta ile ilgili şikayetlerin nereye yapılacağı da belirtilmiş. Şikayetlerin Sigorta Tahkim Komisyonu'na iletilmesi gerektiği vurgulanmış.
 
Geri
Üst