AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Deger kaybi neye gore belirlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.607
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Değer kaybı neye göre belirlenir?​

Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.

Değer kaybı ne kadar alırım?​

Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır. Örneğin piyasa değeri 100.000,00 TL olan aracınızda 1.500,00 TL hasar meydana geldiğinde değer kaybınız bu miktardan fazla bile olsa 1.500,00 TL den fazla değer kaybı alınamayacaktır.

Değer kaybı kaç modele kadar?​

Değer kaybı kaç modele kadar?
Aracınız 125.000 km’nin üzerinde olmalıdır. Araç değer kaybı yaş sınırı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Aracınız 10 yaşından büyük olmamalıdır. Karşı tarafın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir; eğer kazayı yapan tarafın trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat ödemek zorunda kalır.

Araçta oluşan değer kaybı kimden istenir?​

Araçta oluşan değer kaybı kimden istenir?
Kazada kusuru bulunmayan araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararı karşılamakla yükümlü olan taraf, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız, yani kusurlu olan araç sürücüsüne ve trafik sigortasına karşı ileri sürülecektir.

Değer kaybı hangi durumlarda alınır?​

Hasara uğramış bir aracın araç değer tazminatı alabilmesi için; Hasarın meydana gelmiş olduğu durumda araç sürücüsünün hatası olmaması gerekir. Sizden kaynaklana bir durum varsa şirketinden araç değer kaybı tazminatı alamazsınız. Aracınız ile karışmış olduğunuz kazada haklı olmanız gerekiyor.

Araç değer kaybı kaç kez alınır?​

Tazminat bir kere mi ödeniyor? Her kaza sonrası değer kaybı tazminatı için başvurabilirsiniz.

Bir paranın değer kaybı nasıl hesaplanır?​

Bir paranın değer kaybı nasıl hesaplanır?
Başlangıçta 1 TL, 1 dolara eşitti. Şimdi ise 2 TL 1 dolara eşit olduğuna göre, 1 TL de 0.5 dolara eşit demektir. Yani 1 TL ile alınabilecek dolar, 1’den 0.5’e inmiştir. Bu da TL’nin dolar karşısında yüzde 50 değer yitirdiğini gösterir.”

Araç değer kaybında yaş sınırı kalktı mı?​

Araç değer kaybında yaş sınırı kalktı mı?
Ancak Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında yapılan değişiklikle 2021 yılında kaldırıldı. Yani Araç değer kaybı km sınırı 2021 yılı için artık tazminat alma şartı olmayarak, her yaş ve kilometredeki araç için geçerli olmaktadır.
Değer kaybı kaç yıla kadar?​
9. Araç Değer Kaybı Talep ve Dava Zamanaşımı Kazada kusuru olmayan araç sürücüsünün, aracında oluşan değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine karşı açacağı davada zamanaşımı süresi, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıldır.
Değer kaybı başvurusu kimden talep edilir?​
Araç Değer Kaybı Kimden İstenir. Araç sahibi, araç sürücüsü ve arcı sigortalayan firmadan istenir. Trafik kazası yapan pek çok kişi kaza sonrasında aracında meydana gelen araç değer kaybı kimden isteyeceğini düşünür. Araç değer kaybı kimden istenir sorusunun en net cevabı şu şekilde verilebilir.

Trafik kazasında araç değer kaybı nasıl alınır?​

Trafik kazasında araç değer kaybı nasıl alınır?
Değer kaybı almak için, suçlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır. Kazaya karışan ve suçlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortası şirketine gerekli işlemler için başvurulması gerekir. Hatalı sürücünün trafik sigortası bulunmuyorsa, sürücüye veya ruhsat sahibine dava açılabilir.

Araç değer kaybı avukat ücretini kim öder?​

Araç değer kaybı avukat ücretini kim öder?
Araç Değer Kaybını Kim Öder sorusunun en net cevabı hasara sebep olan aracın sigortasını yapan firmadır diyebiliriz.
 
Değer kaybı, genellikle araçta meydana gelen hasarın ardından aracın kaza öncesi ve kaza sonrası ikinci el piyasa değerleri arasındaki farka göre belirlenir. Bu fark, aracın hasarlı hali ile hasarsız hal arasındaki fiyat farkı olarak hesaplanır. Değer kaybı genellikle aracın yaşı, almış olduğu hasarlar ve kilometre durumu dikkate alınarak hesaplanır.

Değer kaybı miktarı genellikle aracın rayiç bedelinin %2'sinden fazla olmamaktadır. Örnek olarak, aracınızın piyasa değeri 100.000,00 TL ise ve meydana gelen hasar 1.500,00 TL ise, değer kaybı 1.500,00 TL'yi geçmeyecektir.

Değer kaybı genellikle aracın 125.000 km'nin üzerinde olması ve 10 yaşından büyük olmaması durumlarında talep edilebilir. Değer kaybı talepleri genellikle kazaya kusuru bulunan sürücüye ve trafik sigortasına karşı yapılır.

Değer kaybı tazminatı genellikle kazaya karışan ve kusurlu olan tarafın trafik sigortası şirketine başvurularak talep edilir. Eğer kusurlu sürücünün trafik sigortası yoksa, dava yoluyla tazminat talep edilebilir.

Değer kaybı tazminatı her kaza sonrasında talep edilebilir. Zarar gören araç sahibi, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içinde tazminat talebinde bulunabilir.

Değer kaybı talepleri genellikle suçlu olan tarafın sigorta şirketinden, araç sahibi veya araç sürücüsü tarafından yapılır. Kaza sonrasında meydana gelen araç değer kaybı talepleri genellikle sigorta şirketine yönlendirilir.

Araç değer kaybı avukat ücretleri genellikle hasara sebep olan aracın sigortasını yapan firma tarafından karşılanır. Dolayısıyla, araç değer kaybı avukat ücretlerini genellikle bu sigorta şirketi öder.
 
Geri
Üst