- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 248.649
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Değer ifade edici işlev nedir?
Değer ifade edici işlev, insanların tutumlarının kişisel değerleriyle tutarlı bir seyir izlemesi durumunda bireyin tatmin olacağını savunur. Bu işlevi yerine getiren tutumlar, bireyin öz kimliğini koruma ve olumlu bir görüntü yaratma isteğinden kaynaklanır.Tutum nedir örnekler?
Örneğin; bir takıma karşı olumlu bir tutumumuz varsa, o takımın maçlarına gideriz, o takımın renklerini severiz, o takımın başarısına seviniriz. Tutumun bilişsel boyutu, o nesneye karşı olan ilgi, inanç, düşünce ve bilgimizi oluşturur.Tutum ve Davranışlar ne demek?
Tutum, bireyin nesnelere, fikirlere, kurumlara, olaylara ve diğer insanlara ilişkin düşünce, duygu ve davranışlarını organize eden bir eğilimdir. Bireye aittir; bireyin duygu, düşünce ve davranışlarında tutarlı olmasını sağlar. Hakkında tutum sahibi olunan şey tutum nesnesi olarak adlandırılır.
Benlik koruyucu işlev nedir?
Benlik koruyucu işlev, bireyin bilmek istemediği öz – algılama larından kendini koruma isteği ile ilgilidir; birey belirli konula ra karşı tutumlar geliştirerek, bu tür tutumlar sayesinde öz – say gısını zedeleyici duygulardan kurtulur.
Tutum davranış üzerinde ne ölçüde etkilidir?
İnsan kendisinin neyi önemsediğine odaklandığında, tutumlar davranışlar üzerinde daha etkili olurken, başkalarının neyi önemsediğine odaklandığında, onların beklentilerine uygun davranışlarda bulunabiliyorlar.Tutum kavramı ne zaman ortaya çıkmıştır?
Tutumlar ilk defa Rosenberg ve Hovland tarafından 1960 yılında incelenmeye başlamış ve sınıflandırılmıştır. Bilimsel olarak incelenmesi 19 yy’da başlayan tutum, Latince olan kökeninde “harekete hazır” anlamına gelmektedir (Arkonac 2001:158).Tutum ve davranış farkı nedir?
Bir tutum nesnesi vardır ve buna yönelik bir değerlendirme taşır. Dolayısıyla tutum sergilenen bir davranış değildir, davranışa hazırlayıcı bir eğilimdir. Gözlenen davranış her zaman ona yol gösteren bir tutuma atfedilir. Bir başka ifade ile seyrettiğiniz davranışın sebebini tutuma atfedersiniz.
Tutum ve davranış arasında nasıl bir ilişki vardır?
Davranış belli bir niyet sonucu ortaya çıkar. Dolayısıyla davranışı belirleyen doğrudan tutum değil, niyettir. Tutum niyeti, niyet de davranışı etkiler. Niyeti etkileyen ise, kişinin davranışa yönelik tutumu ile öznel kuraldır (subjective norm).