AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Defter ve belgelerin kaybolmasi durumunda ne zamana kadar ne yapilmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Defter ve belgelerin kaybolması durumunda ne zamana kadar ne yapılmalıdır?​

Bir diğer ifade ile, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin on yıllık kanuni süre içerinde zayi olması, kaybolması, yitmesi, yok olması, elden çıkması, yararsız olması durumlarında tacir, bu zayi olma keyfiyetini öğrendiği tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yerin asliye …

Defter kaybolursa ne olur?​

Defter kaybolursa ne olur?
Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, ticari defterlerin; mevcut olmaması, hiç bir kayıt içermemesi, ticaret Kanunu’na uygun saklanmaması durumlarında, sorumlular 300 günden az olmamak üzere, 730 güne kadar “adli para cezası” ile cezalandırılırlar (Yeni TTK Md. 562/6).

Zayi belgesi alınmazsa ne olur?​

Zayi belgesi alınmazsa ne olur?
Zayi belgesinin talep edildiği dava hasımsız olarak görüldüğünden mahkeme kararı, kesin hüküm oluşturmaz, kesin kanıt değildir ve her zaman aksi iddia ve ispat edilebilir.

Dernek makbuzu kaybolursa ne olur?​

5253 Sayılı Dernekler Kanununun 32/k maddesinde “Tutulması zorunlu olan defter ve belgelerin, gerekli dikkat ve özen gösterilmiş olması şartıyla elde olmayan bir sebeple okunamayacak hale gelmesi veya kaybolması halinde, öğrenme tarihinden itibaren onbeş gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesine …

Zayi kararı nasıl alınır?​

Zayi kararı nasıl alınır?
ZAYİ BELGESİ NASIL ALINIR? Zayi belgesi için mükellefin zayi tutanağı (duruma göre çalınma halinde karakol tutanağı, sel veya yanma sonucu itfaiye, belediye zabıta müdürlüğü tutanağı) temelinde, mahallin Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açmak suretiyle zayi belgesi talebinde bulunması gerekmektedir.

Zayi belgesini kim verir?​

Zayi belgesini kim verir?
Zayi belgesi alınması Zayi belgesi talebi, ticari işletmenin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi’nden istenir.
Defter ve belgelere yapılan yanlış kayıtlar nasıl düzeltilmelidir?​
Yanlış Kayıtların Düzeltilmesi Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veyahut ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir.

Vergi Usul Kanunu’na göre mali işlemlerin en geç kaç gün içinde defterlere kaydedilmesi gerekir?​

Vergi Usul Kanunu’na göre mali işlemlerin en geç kaç gün içinde defterlere kaydedilmesi gerekir?
Vergi Usul Kanunu ve kayıt zamanı Şöyle ki; a) Muamelelerin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların 10 günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.
 
Defter ve belgelerin kaybolması durumunda ne yapılması gerektiği ve bu durumla ilgili bazı detaylar şunlardır:

1. **Defter Kaybolursa Ne Olur?**
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre, ticari defterlerin kaybolması durumunda sorumlular 300 günden az olmamak üzere, 730 güne kadar "adli para cezası" ile cezalandırılabilirler (Yeni TTK Md. 562/6).

2. **Zayi Belgesi Alınmazsa Ne Olur?**
Zayi belgesi talep edildiği dava esnasında mahkeme kararı kesin hüküm oluşturmaz, kesin kanıt değildir ve her zaman aksi iddia ve ispat edilebilir.

3. **Dernek Makbuzu Kaybolursa Ne Olur?**
Dernek makbuzunun kaybolması durumunda, ilgili dernek için 5253 Sayılı Dernekler Kanunu'nun 32/k maddesine göre belirlenen süre içinde gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

4. **Zayi Kararı Nasıl Alınır?**
Zayi belgesi için mükellefin zayi tutanağı esas alınmakta ve Asliye Ticaret Mahkemesi'ne dava açılarak zayi belgesi talep edilmektedir.

5. **Zayi Belgesini Kim Verir?**
Zayi belgesi alınması için ticari işletmenin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi'nden talepte bulunulmalıdır.

6. **Defter ve Belgelere Yapılan Yanlış Kayıtlar Nasıl Düzeltilmelidir?**
Yanlış kayıtların düzeltilmesi için rakam ve yazılar yanlış ise düzeltmeler, yanlış rakam ve yazının okunabileceği şekilde çizilerek, yan taraflarına veya ilgili hesaba doğru şekilde yazılarak yapılmalıdır.

7. **Vergi Usul Kanunu’na Göre Mali İşlemlerin Kaydedilme Süresi**
Vergi Usul Kanunu'na göre, mali işlemlerin muhasebe düzen ve açıklığını bozmayacak bir zaman zarfında en fazla 10 gün içerisinde kaydedilmesi gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında defter ve belgelerin kaybolması durumunda takip edilmesi gereken adımlar ve uyulması gereken süreçler hakkında detaylı bilgi edinmiş olursunuz.
 

Similar threads

Geri
Üst