AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Deflasyona ne sebep olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Deflasyona ne sebep olur?​

Deflasyon, nicesel para teorisine dayanan bir siyasettir. Genellikle iktisadi durgunluk dönemlerinde, mal ve hizmet arzının talebini geçmesiyle beraber alım gücünün azaldığı durumlarda piyasadaki para arzının da azalmasından kaynaklanır. Deflasyonun üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olur.

Deflasyon nasıl ortaya çıkar?​

Enflasyonun tersinin yaşandığı durumu ifade etmek için de kullanılan deflasyon terimi, bir ülkede para arzındaki azalışlar, tüketim talebi ve yatırım harcamalarındaki azalış , kamu harcamalarındaki azalışlar sonucunda meydana gelir.

Türkiyede hiç deflasyon oldu mu?​

Türkiyede hiç deflasyon oldu mu?
Enflasyon “fiyatlar genel düzeyinin” yükselmesidir. Deflasyon ise bunun tersidir. Yani “fiyatlar genel düzeyinin” düşmesidir. Şimdiye kadar yıllık olarak Türkiye’de deflasyon yaşanmamıştır.

Deflasyonun olumsuz etkileri nelerdir?​

Deflasyonun olumsuz etkileri nelerdir?
Deflasyonun etkileri şu şekilde sıralanabilir: Ekonomik durgunluğa bağlı olarak deflasyon olan ülkelerin ulusal gelirinde düşüş yaşanır. Stok artışı ve satışlarda meydana gelen azalma ile şirketlerin karı azalır. Şirketlerde yaşanan kar düşüşü ile işsizlik artışı başlar.

Deflasyon riski nedir?​

Deflasyon, mal ve hizmetlerin sürekli ucuzlaması ama aynı zamanda bu mal ve hizmetlerin alım taleplerinin de aynı şekilde düşmesidir. Yani deflasyon ürün fiyatlarının düşmesine rağmen kendisine alıcı bulamaması şeklinde tanımlanabilmektedir. Aslında deflasyon enflasyonun tam tersidir.

Deflasyonun ekonomiye etkileri nelerdir?​

Ekonomik durgunluğa bağlı olarak deflasyon olan ülkelerin ulusal gelirinde düşüş yaşanır. Stok artışı ve satışlarda meydana gelen azalma ile şirketlerin karı azalır. Şirketlerde yaşanan kar düşüşü ile işsizlik artışı başlar. Tüketiciler, fiyatların düşmeye devam edeceği algısı ile tüketimi azaltma eğilimine girer.

Deflasyonda ne yapılmalı?​

Deflasyonda ne yapılmalı?
para darligi, piyasada az para bulunmasi. ekonomideki toplam arzın, toplam talebi aşması durumudur. para değerini azaltma yoluyla tüketimin kısıtlanması. piyasadaki para devlet eliyle çekilebileceği gibi bankaların krediyi kesmeleri yada iskonto faizlerini yükseltmeleriyle de azaltılabilir.

Deflasyon ne zaman oldu?​

Deflasyon ne zaman oldu?
ABD’de ve Almanya’da banka iflasları o kadar şiddetli yaşandı ki, reel para arzında gerilemeler oldu. Krizden çıkış son derece zorlaştı. Ekonominin kendi kendine krizden çıkması mümkün olamadı. Türkiye ekonomisinde 1930-33 döneminde deflasyon yaşandı ama buna karşılık büyüme de yaşandı.
Deflasyon mu enflasyon mu?​
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Deflasyonun ortaya çıkardığı ekonomik sorunlar nelerdir?​

Mali deflasyon nedir?​

Mali deflasyon nedir?
 
Mali deflasyon, ekonomik anlamda bir tür deflasyon olup genellikle devlet gelirinin azalması veya harcamalarının kısıtlanması sonucunda ortaya çıkan bir durumu ifade eder. Devletin gelirlerinin azalması, vergi gelirlerinde düşüş yaşanması veya kamu harcamalarının kısıtlanması gibi durumlar mali deflasyona neden olabilir. Bu durumda genel olarak kamusal hizmetlerde kısıntılar, personel maaşlarında düşüşler ve sosyal yardımlarda azalmalar gibi sonuçlar görülebilir. Mali deflasyon, ekonominin durgunluğa girmesine ve işsizlik oranlarının artmasına da sebep olabilir. Bu durumun etkilerini dengelemek için ekonomik politikaların dikkatle belirlenmesi ve uygulanması önemlidir.
 
Geri
Üst