AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Dedim-dedi tarzi siir kime ait halk edebiyati?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Dedim-dedi tarzı şiir kime ait halk edebiyatı?​

Dedim-Dedi türü şiir “Halk şiirinde saygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki âşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmelerdir. İlk örnekleri Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat’it-Türk’de görülüyor.

Dedim-dedi Li koşma nedir?​

Dedim-Dedi, âşıkların başta aşk konusu olmak üzere hemen her konuda karşılıklı konuşma esasına dayalı söyledikleri şiirlerdir. Koşmalarda, seven erkekle sevilen kadının şiirle konuşmasından doğan bu muhavereli şiire çokça rastlanır. Halk şiirinde ve saz şiirinde yaygın olarak görülen bir şiir türüdür.

Dedim Emrah nedir dedi kulumdur?​

Dedim Emrah nedir dedi kulumdur?
Dedim ölüm nedir, dedi aynımda, Dedim zulum nedir, dedi boynumda, Dedim turunç nedir, dedi koynumda, Dedim ver ağzıma, söyledi yoh yoh. Dedim sırma nedir, dedi telimdir, Dedim İnce nedir, dedi belimdir, Dedim Emrah nedir, dedi kulumdur, Dedim satar mısan, söyledi yoh yoh… ( 17 . yy. )

Kuloğlu kim?​

Kayıkçı Kul Mustafa, Katibi, Aşık Ömer’le çağdaş bir ozan olduğu anlaşılıyor. Kuloğlu, bir yandan yiğitlik şiirleri söylerken, bir yandan da aşk üzerine şiir söylemeye, sazıyla seslendirmeye durmuş. Kimi araştırmacılara göre Safranbolulu. Oğlu da dönemin Muhasip Mehmet Paşa adıyla tanınan sayılı devlet adamlarından.

Şairname ne anlatır?​

Şairnâme, âşıkların kendilerinden önce yaşamış ya da kendi dönemlerinde yaşayan meslektaşlarından bahseden âşık tarzı şiirin bir çeşidi olarak tanımlanabilir.

Dedim dedi eseri kime aittir?​

Dedim dedi eseri kime aittir?
erzurumlu emrah’ın güzel bir eseri.
Dedim dedi Li şiirlere ne denir?​
Âşık edebiyatında ağıt, bayatı, destan, deyişme, divani, koşma, taşlama, tecnis bir de “Dedim-dedi” türü vardır. Bu tür, halk şiirinde saygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki âşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmelerdir.
Âşık Ruhsati kim?​
Ruhsati, asıl adı Mehmet olan köy şairi. Sivas’ın Deliktaş bucağında 1835 yılında doğmuş ve ömrünün hemen hemen tamamını burada geçirmiştir. Babasının adı Mehmet’tir. Eflatun Cem Güney, annesinin adının Safiye olduğunu savunur.

Dedim Dedili şiirlere ne denir?​

Dedim Dedili şiirlere ne denir?
Dedim – Dedi Tarzı Söyleşi: Halk şiirinde yaygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki aşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmeleridir.

Telli sazdır bunun adı kime ait?​

Aşık Dertli (1772, Bolu – 1846, Ankara), Türk halk ozanı.

Mustafa Kuloğlu kimdir?​

Öteki görüşe göre Kuloğlu’nun asıl adı “Mustafa”. Kuloğlu’nun adı Evliya Çelebi’nin ünlü “Seyahatname”sinde geçiyor. Kayıkçı Kul Mustafa, Katibi, Aşık Ömer’le çağdaş bir ozan olduğu anlaşılıyor. Kuloğlu, bir yandan yiğitlik şiirleri söylerken, bir yandan da aşk üzerine şiir söylemeye, sazıyla seslendirmeye durmuş.

Kuloğlu Hangi dönemde yaşamıştır?​

Kuloğlu Hangi dönemde yaşamıştır?
Kuloğlu, on yedinci yüzyılda yetişen ve yaşayan bir halk ozandır. Aşık Ömer ‘in ve Evliya Çelebi’nin ününden söz etmesi onun çağında tanınmış bir halk ozanı olduğunun delaletidir. Halk şiirimizin güçlü ozanlarından birisi olduğu yazdığı şiirlerinden de anlaşılmaktadır.

Şairname ne demek kısaca?​

Aşıkname, âşıklar destanı, ozanlar şiiri, âşıklar serencami. Genellikle saz şairlerinin bir takım özelliklerinden bahseden, ya da belli bir bölgenin şairlerini tanıtan, konu edinen manzumelere verilen isim.

Dedim dediler hangi eser?​

“Dedim-dedi” örneklerini geçmişten bugüne yaşatan usta âşıkların başında, Âşık Ömer, Erzurumlu Emrah, Âşık Ruhsatî, Huzuri, Zulâlî ve Âşık Elesger gelir. örnekleri Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat’it-Türk’de görülmeklerdir.

Ruhsati Kimdir Edebi Kişiliği?​

Ruhsati Kimdir Edebi Kişiliği?
Samimi bir Müslüman olup İslâm Peygamberini aşk derecesinde sevmiştir. Önceki kaynaklarda Bektaşî olduğu ileri sürülmüşse de Ruhsatî, kendisinin de pek çok şiirinde belirttiği gibi Nakşibendi tarikatine mensup bir âşıktır. XIX. yüzyılın seçkin halk şairlerinden olan Ruhsatî, şiirlerinin çoğunu hece vezni ile yazmıştır.
Daha Senden Gayri Aşık mı Yoktur kim yazmış?​
Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur(Vay Deli Gönül ), 4/4’lük ritme sahip türküdür. Kayseri Sarız’dan Nesimi Çimen tarafından derlenmiş bir türküdür. Anadolu’da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür. Türkünün sözleri aşık Ruhsati’ye aittir.
 
Dedim-dedi tarzı şiir, halk edebiyatında saygın olarak kullanılan bir biçimdir ve genellikle koşma ve semailerdeki âşık ve sevgilinin karşılıklı söyleşmelerini içerir. Bu tür şiirlerde özellikle aşk konusu olmak üzere çeşitli konularda âşıkların karşılıklı olarak şiirle konuşmaları yer alır. İlk örnekleri Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat’it-Türk'ünde görülmektedir.

Dedim Emrah adlı eser, 17. yüzyıla ait bir halk şairine aittir ve tipik bir dedim-dedi tarzı şiirdir. Eserde, âşıkların karşılıklı konuşmasıyla oluşturulmuş şairane bir diyalog bulunmaktadır.

Kuloğlu adıyla da bilinen Kayıkçı Kul Mustafa, halk edebiyatında önemli bir ozandır. Yiğitlik şiirleri ve aşk üzerine yazdığı eserlerle tanınmıştır. Döneminde Aşık Ömer'le çağdaş olduğu düşünülen Kuloğlu'nun asıl adının Mustafa olduğu belirtilmektedir.

Âşık Ruhsati ise 19. yüzyılın önemli halk ozanlarından biridir. Eserlerinde samimi bir Müslüman kimliği ve Nakşibendi tarikatına mensupluğu ön plana çıkmaktadır. Şiirlerinin çoğunu hece vezni ile yazmış olan Ruhsati'nin eserleri genellikle aşk, sevgi ve doğa gibi temaları işler.

Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur adlı türkü, Kayseri Sarız'dan Nesimi Çimen tarafından derlenmiş olup günümüzde de popülerliğini koruyan bir eserdir. Türkünün sözleri ise âşık Ruhsati'ye aittir.

Şairname terimi genellikle âşıkların yaşadıkları dönemdeki diğer âşıklar hakkında manzum eserler yazdıkları eserleri ifade eder. Bu eserler genellikle saz şairlerinin özelliklerini veya o dönemdeki diğer şairleri konu edinir.
 
Geri
Üst