Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Dedikodu yapmak neden kotudur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dedikodu yapmak neden kötüdür?​

Gıybet, sosyal bağları zayıflatıyor Bir kimse hakkında hoşlanmayacağı bir şey konuşmak insan psikolojisini olumsuz etkiler, sosyal bağları zayıflatır, iletişim kazalarına sebep olur” dedi.

Psikolojide dedikodu nedir?​

Bilimsel ve akademik olarak kısaca dedikoduyu tanımlarsak; “O anda orada bulunmayan birinin hakkında konuşmak” diyebiliriz. Sanılanın aksine olumsuz, kötüleyici dedikodular o kadar da yaygın değil. Yapılan dedikoduların önemli bir kısmını pozitif yani olumlayıcı dedikodular oluşturmaktadır.
Dedikodular, zamanla ikiye ayrıldı; Tarihi Dedikodular ve Gündelik Dedikodular diye.
Fesatlık nedir ne anlama gelir?
Fesatlık yapmak bozgunculuk yapmak, ara bozmak, işe hile karıştırmak, işlerin karışması için çabalamak şeklinde kötü yorum yapan kişilere verilen bir ifadedir. Kısacası arabozanlık olarak bilinir.
Gıybetin zararları nelerdir kısaca?
Gıybet ve iftiranın zararlarını maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz;

Gıybeti yapılan kişi ne yapmalı?​

Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. “Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru” buyuruyor. Başka bir rivayette de “Önünde kardeşinin gıybeti yapılırken buna karşı durmayana ahirette onun günahı yükletilir” denilir.

Neler dedikoduya girer?​

Sözü bahsedilen kişinin ayıplarını bir başkasına anlatmak ya da hoşuna gitmeyeceği yakıştırmalar yapmak dil ile gerçekleştirilince haram olur. Söylemeden jest ve mimiklerle kaş göz yapmak, ima etmek veya yazarak belli etmek gibi gıybet anlamı ifade eden her bir hareket gıybet kapsamında değerlendirilir.
Dedikodu bize temel olarak şunu söylüyor: Kişilerin davranışlarını yargıla, olayları sorgula ve iyi-kötüyü, doğru-yanlışı ayırt et. Herhangi biri bizi ahlak dışı bir davranışta bulunduğunda buna tanık olan insanlar dedikodu yaparak kendilerini daha iyi hissetmeye başlıyorlar.
Dedikodu kul hakkına girer mi?
Kâfirin dedikodusu bile haramdır. Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) gıybet karşısında susmamızı eleştiriyor. “Dinleme, itiraz et ve müminin iffetini koru” buyuruyor.
Fesat düşünceli ne demek?
Fesat insan, kimsenin iyiliğini istemez, çevresindeki insanlara zarar verir. Bu tür insanlar söylemediğimiz, yapmadığımız bir söz davranış için bizi yapmış söylemiş gibi başka insanlara göstererek hakkımızda kötü şeyler düşünmelerine neden olurlar.

Fesat ne demek argo?​

bir ulusun argo dilini icad eden uckuru bozuk dümbeleklere verilen toplu addir. bu cümleden bile kirk anlam cikartir bu fesat insanlar. bakislarinda surekli bir hainlik sezilen, kurtlugundan bir an bile suphe edilmeyen insan…

Gıybetin toplumsal zararları nelerdir?​

İslam’da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.
Gıybet yapan nasıl tevbe etmeli?
1– Günahı hemen söküp atmak, 2– Onu yaptığından pişman olmak. 3– Bir daha onu yapmamaya kararlı olmak. Kul haklarından tevbe için bu şartlarla beraber şu dördüncüsü de şarttır: O da hak sahibine hakkini vermek yahut bağışlanmasını ve temize çıkarılmasını istemektir.
Kimlerin arkasından konuşmak gıybet olmaz?
Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez.

Iş yerinde dedikodu nasıl önlenir?​

Ofiste dedikoduyu önlemek için her şeyden önce arkadaşlarınızı doğru seçmeli, dedikodu yapılan ortamlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz. Ofisinizde eğer sürekli dedikodu yapan birileri varsa, durumu üstlerinizle mutlaka görüşmelisiniz.

Gıybetin zararları nelerdir maddeler halinde?​

Hadislerde adı geçen gıybet kelimesi, haksız yere bir kimsenin arkasından konuşmak anlamına gelir. Kötüleme, yerme, çekiştirme anlamında kullanılan gıybet kelimesi kötüleme, dedikodu ve iftira kelimeleri ile yakın anlamda kullanılır.
Gıybet hastalığından nasıl kurtulunur?
Hele hele su-i zanda bulunduğumuz kimse gıybeti yapılmaya elverişli durumda olan biriyse, gıybete düşmek daha da kolaydır. Evet, gıybetten kurtulmak istiyorsak, başka bir haram olan “su-i zan”nı terk etmeliyiz. Birini hatalı gibi gördüğümüz zaman şu hususlan unutmamalıyız: Onu yapan sadece o kişi değildir.
Bir insan neden gıybet yapar?
Gösteriş ve övünme isteği; Başkalarına kusur bularak kendisini büyük gösterme arzusundan dolayı, başka insanların gıybetini yapar. Hased etmek. Eğlenmek maksadıyla başkalarının ayıplarını anlatmak.
 
Geri
Üst