- Konu Yazar
Decart ne demiş?
‘Kuşku etmek düşünmektir’ şeklinde bir çıkarımda bulunan Descartes, varlığı kesin olan tek şey düşünmek ise, düşünebilen bir yaratık olarak şüphe götürmez tek gerçeğin ‘varlığımız’ olduğunu belirtmiş ve tümevarımsal bu bilgi kanununu, ‘Düşünüyorum, o hâlde varım’ (Cogito, ergo sum; je pense, donj je suis) şeklindeki …Düşünüyorum o halde varim diyen kim?
“Cogito, ergo sum” (Türkçe: Düşünüyorum, öyleyse varım) René Descartes’ın Batı rasyonalizminin kurucu elementi olan felsefi sözüdür. “Cogito ergo sum” , Descartes’ın Discours sur la méthode (metot üzerine söylevler, 1637) kitabında yer alır.Sokrates e göre hangisi kötülük yapmanın nedenidir?
diye sorduğumuzda Sokrates’in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir. Dolayısıyla bilgisizlik de erdemsizliktir. Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan bir yapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülük bilgisizlikten kaynaklanır.
Düşünüyorum öyleyse varım sözü ne anlatıyor?
Tümevarımsal bir bilgi kanunu çerçevesinde ele aldığı bu cümle üzerinden, bir varlığın gerçek olduğunu kanıtlayan unsurun düşünmek olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda gerçeği anlatan ve gerçeği gösterebilen durumun düşünmek olduğunu anlatır.