AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DC motor tork nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DC motor tork nedir?​

Tork motorun dönme momentidir. Torku yüksek olan motor düşük olana göre daha güçlüdür. Tork motorun elektriksel ve mekanik karakteristiklerine ve motor şaftının yarı çapına bağlıdır. Bir motorun torku motora bağlanan dişli kutularıyla (redüktör) değiştirilebilir.

DC motor neden tercih edilir?​

Avantajları, sürtünmenin en az düzeyde olması sayesinde verimliliklerinin çok yüksek olması ve fırça gibi aşınan parça olmaması sayesinde yüksek performans ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılır. Dezavantajları ise sürücü ile sürülmek zorunda olmasıdır.

Doğru akım motorlarında devir sayısı nelere bağlıdır?​

Doğru akım motorlarında devir sayısı nelere bağlıdır?
DC motorun devir yönünü değiştirmek için; endüvi veya uyarma sargılarından geçen akımın yönünü değiştirmek gerekir. DC motorun devir sayısı, endüvi gerilimi ve uyarma sargısının oluşturduğu manyetik akıya bağlıdır.

DC motor torku nasıl hesaplanır?​

Yandaki şekilde gösterildiği gibi bir motorun şaftına bağlı bir tekerleğin bulunduğu bir düzenekte tork, kuvvetin motor şaftına olan uzunluk ile çarpımına eşittir. ( T = F x d ). Torkun birimi Newton metredir (Nm).

Aracın tork gücü nasıl öğrenilir?​

Peki, arabanız hareket halindeyken araca uygulanan beygir ve tork gücünü nasıl anlarsınız? Beygir gücü hızla ilgili olduğundan hız göstergesine bakmanız gerekir. Tork gücünü öğrenmek için ise devir göstergesine bakmalısınız. Arabanız ne kadar az devirde ne kadar yüksek hıza çıkıyorsa tork gücü o kadar fazladır.

Doğru akım motorlarında devir sayısı ayarı nasıl yapılır?​

Doğru akım motorlarında devir sayısı ayarı nasıl yapılır?
2.1.2. Şönt motorun devir sayısı ayarı, motorun gücüne göre birkaç yöntemle yapılır. Endüktör sargısındaki gerilim sabit tutularak endüviden geçen akım LMR reostası değiştirmektir. Endüvi devresindeki direnç azaldıkça devir sayısı artar (Şekil 2.1).

Kompunt motorun devir sayısı ve devir yönü nasıl değiştirilir?​

Kompunt Motor Devir Sayısı Ayarı Doğru akım, kompunt motorun devir sayısını değiştirmek için rotor ve stator devresine LMR reostası ile qst reostası bağlanır. Rotor sargısı ile seri sargı birbirine seri bağlanır. Şönt sargıysa rotor ve seri sargıya paraleldir. Reostalardaki değer değiştirilirse akım değişir.

Çıkış torku nasıl hesaplanır?​

Tork Hesaplama. Tork, motordan hareket parçalarına (tekerlek, dişli, palet… vb) iletilen itme kuvveti ya da dönme momentidir. Yandaki şekilde gösterildiği gibi bir motorun şaftına bağlı bir tekerleğin bulunduğu bir düzenekte tork, kuvvetin motor şaftına olan uzunluk ile çarpımına eşittir. ( T = F x d ).

DC motor gücü nasıl hesaplanır?​

DC motor gücü nasıl hesaplanır?
Motorun akım (I), verimlilik (Eff) ve voltaj (V) değerlerini öğren. Motorun voltajı volt olarak, akımı amper olarak ve verimlilik yüzde olarak ifade edilecektir. Motorun üzerinde bu ölçü birimleri yazılı olmalıdır. (V * I * Eff)/746=HP formülünü kullanarak elektrik motorunun beygir gücünü belirle.
 
DC motor torku, motorun dönme momentidir. Torku yüksek olan bir motor, daha güçlü sayılır ve genellikle yüksek performans gerektiren uygulamalarda tercih edilir. Tork, motorun elektriksel ve mekanik karakteristiklerine, motor şaftının yarı çapına bağlıdır. Motorun torku, dişli kutularıyla değiştirilebilir.

DC motorlar, sürtünmenin az olması ve fırça gibi aşınan parçaların olmaması gibi avantajlara sahiptir. Bu özellikler sayesinde verimlilikleri yüksektir ve yüksek performans gerektiren uygulamalarda tercih edilir. Ancak dezavantajları arasında sürücü ile sürülmeleri gerekliliği vardır.

Doğru akım motorlarında devir sayısı, endüvi gerilimi ve uyarma sargısının oluşturduğu manyetik akıya bağlıdır. DC motorun devir yönünü değiştirmek için endüvi veya uyarma sargılarından geçen akımın yönünü değiştirmek gerekmektedir.

Aracın tork gücü, araca uygulanan beygir gücü ile ilişkilidir. Beygir gücü hızla ilgili iken, tork gücü devir ile ilişkilidir. Aracınızın ne kadar az devirde ne kadar yüksek hızda performans gösterdiğine bakarak tork gücünü anlayabilirsiniz.

DC motor torku, bir motorun şaftına bağlı tekerleğin bulunduğu bir düzenekte kuvvetin motor şaftına olan uzaklık ile çarpımıyla hesaplanır. Torkun birimi Newton metredir (Nm).

DC motor gücü ise motorun akım, verimlilik ve voltaj değerlerine bağlı olarak hesaplanır. Motorun voltajı volt olarak, akımı amper olarak ve verimlilik yüzde olarak ifade edilir. Motorun beygir gücünü hesaplamak için (V * I * Eff) / 746 = HP formülü kullanılır.
 
Geri
Üst