AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

DBS kontrolu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.642
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

DBS kontrolü nedir?​

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) geniş bir bayi/müşteri ağına sahip firmaların mal veya hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan bir nakit yönetimi sistemidir. Ana firmaların muhasebe sistemlerine entegre bir şekilde çalışır.

DBS limiti nasıl belirlenir?​

DBS limiti nasıl belirlenir?
Kredili DBS çerçevesinde, sisteme dâhil olan her bir borçlu için banka tarafından kredi limiti belirlenir. Borçlunun banka nezdindeki hesabında yeterli bakiye bulunmaması halinde, tahsilat, banka tarafından belirlenen bu kredi limitinden gerçekleştirilebilir.

DBS ODM nedir?​

DBS ODM nedir?
Doğrudan Borçlandırma Sistemi, yaygın bayi ağı bulunan firmaların bayilerine gerçekleştireceği ürün satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik gerçekleşmesini sağlamaktadır. Alt bayilerin de mal teminine yönelik DBS sistemi ile aldıkları mal bedellerinin finansmanını sağlamaktadır.

Garanti DBS hesabı nedir?​

Doğrudan Tahsilat/Borçlandırma Sistemi (DTS/DBS), bayi ya da distribütörlük ağı üzerinden satış yapan firmaların alacakları için ana bayiye tahsilat garantisi sağlayan, alt bayiye de çeşitli ödeme kolaylıkları sunan, her iki tarafı da periyodik operasyonel işlerden kurtaran hızlı ve kolay bir ödeme sistemidir.

DBS ne demek Muhasebe?​

DBS ne demek Muhasebe?
Doğrudan Borçlandırma Sistemi; geniş bayi / müşteri ağı bulunan Firmaların bayi ya da müşterilerine yapacakları mal ve hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir nakit yönetimi hizmetidir.

DBS limiti ne demek?​

DBS limiti ne demek?
Bayilik esasına göre çalışan, bayilerine yüksek tutarlarda vadeli mal ve hizmet satışı yapan müşterilerimizin bu satışlarından doğan alacaklarının tahsilatına bankamızca bayiler lehine tahsis edilen kredi limitleri ile aracılık edilmesini sağlayan hizmetimizdir.

Katkı Paylı DBS nedir?​

Ana firmaya ticaret başlamadan önce belirlenen orandan fatura tahsilat imkânının sunulduğu, alt bayilere ise vade farksız taksitlendirme avantajının sağlandığı bir sistemdir. Tahsilat Garantisi – Garanti verilen faturalar Kurumumuz tarafından ödenmekte olup, tahsilat garantisi sağlanır.

Mevduat hesabı hangi hesapta izlenir?​

Mevduat hesabı hangi hesapta izlenir?
Resmi Kuruluşlar Mevduatı Y)-Vadesiz” numaralı hesapta, bu tür mevduatın vadeli olanları ise “314 Resmî, Ticari Ve Diğer Kuruluşlar Mevduatı (Y.İ. Y)-Vadeli” numaralı hesapta vadelerine göre izlenir.

DBS nasil işlenir?​

DBS nasil işlenir?
Sistem İşleyişi:
- Fatura bilgileri Akbank İnternet, sftp veya webservis aracılığıyla banka sistemine aktarılır.
- Fatura tutarları vadesinde ana firmaya ödenmek üzere bayi DBS kredi limitleri bloke edilerek garantilenir.
- Vade günü geldiğinde bayi tahsilatları Banka tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.
 
Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) geniş bir bayi/müşteri ağına sahip firmaların mal veya hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan bir nakit yönetimi sistemidir. Ana firmaların muhasebe sistemlerine entegre bir şekilde çalışır. Kredili DBS çerçevesinde, sisteme dâhil olan her bir borçlu için banka tarafından kredi limiti belirlenir. Borçlunun banka nezdindeki hesabında yeterli bakiye bulunmaması halinde, tahsilat, banka tarafından belirlenen bu kredi limitinden gerçekleştirilebilir.

DBS ODM (Orta Doğrudan Müşteri) ise, yaygın bayi ağı bulunan firmaların bayilerine gerçekleştireceği ürün satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik gerçekleşmesini sağlamaktadır. Alt bayilerin de mal teminine yönelik DBS sistemi ile aldıkları mal bedellerinin finansmanını sağlamaktadır.

Garanti DBS hesabı, Doğrudan Tahsilat/Borçlandırma Sistemi (DTS/DBS) olarak da bilinir. Bu sistem, bayi ya da distribütörlük ağı üzerinden satış yapan firmaların alacakları için ana bayiye tahsilat garantisi sağlayan, alt bayiye de çeşitli ödeme kolaylıkları sunan, her iki tarafı da periyodik operasyonel işlerden kurtaran hızlı ve kolay bir ödeme sistemidir.

DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) bir muhasebe terimi olarak geniş bayi/müşteri ağı bulunan firmaların bayi ya da müşterilerine yapacakları mal ve hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir nakit yönetimi hizmetidir.

DBS limiti ise, bayilik esasına göre çalışan, bayilerine yüksek tutarlarda vadeli mal ve hizmet satışı yapan müşterilerin bu satışlarından doğan alacaklarının tahsilatına banka tarafından bayilere tahsis edilen kredi limitleri ile aracılık edilmesini sağlayan bir hizmettir.

Katkı Paylı DBS, ana firmaya ticaret başlamadan önce belirlenen orandan fatura tahsilat imkânının sunulduğu, alt bayilere ise vade farksız taksitlendirme avantajının sağlandığı bir sistemdir. Bu sistemde tahsilat garantisi verilen faturalar kurum tarafından ödenmekte olup, tahsilat garantisi sağlanmaktadır.

Mevduat hesapları ticari faaliyetlerle ilgili gelir ve gider hareketlerinin takibinde kullanılır ve resmi kuruluşlar mevduat hesapları genellikle vadesiz veya vadeli olarak izlenirler. Resmi Kuruluşlar Mevduatı genellikle "Vadesiz" numaralı hesapta izlenirken, vadeli olanları genellikle "314 Resmî, Ticari ve Diğer Kuruluşlar Mevduatı (Y.İ. Y)-Vadeli" numaralı hesapta vadelerine göre izlenir.

DBS'nin işleyişi şu şekildedir: Fatura bilgileri Akbank İnternet, sftp veya webservis aracılığıyla banka sistemine aktarılır. Fatura tutarları vadesinde ana firmaya ödenmek üzere bayi DBS kredi limitleri bloke edilerek garantilenir. Vade günü geldiğinde bayi tahsilatları Banka tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst