Dayanak fiyat nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Dayanak fiyat nedir?​

Dayanak Varlık: Varantın bağlı (ya da endeksli) olduğu varlığı ifade eder. Döviz, altın gibi yatırım araçları da dayanak varlık olabilir. Delta: Varantın fiyatının dayanak varlığın fiyat hareketlerine karşı duyarlılığını göstermektedir.
Varant işleme koyma fiyatı nedir?
Kullanım fiyatı, varanttan doğan hakkın kullanılması halinde, dayanak varlığın hangi fiyattan alınabileceği ya da satılabileceğini gösteren fiyattır. Kullanım tarihinde, bu fiyattan işlemi gerçekleştirmek ekonomik yarar sağlayacaksa varant işleme konulur. Varantlarda önceden belirlenmiş bir vade tarihi vardır.

Alım satım varantı nasıl anlaşılır?​

Varantları ayırt ederken aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
- Kısa Kod: Varantların Borsa İstanbul’da ayırt etmek için kullanılan ve 5 basamaktan oluşan koddur. (
- GR: Dayanak varlığı gösterir.
- A: İhraççı kurum – Ak Yatırım.
- CB: Alım veya satım varantı olduğunu gösteren kod.
Varant 0 olursa ne olur?
Varantların bir vade tarihi vardır (V). Vade sonunda değerde biten varant karşılığı nakit tutar V+3 günü yatırımcıların bir aksiyon almasına gerek kalmadan hesaplarına yatırılır. Varantın vade sonu değerinin olmaması durumunda yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olur.
Güncel fiyat, DV başına $0,021853.
Varant fiyatı nasıl hesaplanır?
Alım Varantı Fiyatı: 0,40 TL, Kullanım Fiyatı: 5,60 TL, Dönüşüm Oranı: 1 Başabaş Noktası= Varantın Fiyatı/Dönüşüm Oranı + Kullanım Fiyatı= 0,40 + 5,60= 6,00 TL. Dayanak varlığın fiyatı 6,00 TL olduğunda varant başa baş noktasındadır.

USD TL varant nedir?​

Spot piyasa döviz enstrümanlarınaçok daha az değer (prim) ile yatırım fırsatı sunan menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır. Önceden belirlenmiş bir fiyattan belirli bir tarihe kadar ya da belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren döviz varantları nakdi ya da kaydi uzlaşı sağlar.
Varant itfa bedeli ne demek?
Varant satın alan yatırımcı, ödediği bedel karşılığında bir dayanak varlığı değil, o dayanak varlığı alma ya da satma hakkını satın alır. Ayrıca varan’lar vadeli kıymetler olup vade sonunda alım satım işlemlerine kapanır ve 3 iş günü sonra itfa işlemleri gerçekleştirilir.

Varant neye göre seçilir?​

Varant vadesi ve kullanım fiyatı yatırım stratejileri ile uyumlu olmalıdır. Varant ihraççısının kredibilitesi de varant seçim kriterlerinin içinde olmalıdır. Çünkü varantlarda ihraççı kurum piyasa yapıcı olur ya da piyasa yapıcı bir kurum seçer. Likiditeyi de piyasa yapıcı kurum sağlar.
Hisse yükselirken varant neden düşer?
Varant fiyatının bir kuruş artması için;alım varantında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar yükselmesi; satım varatında, dayanak varlığın duyarlılık değeri kadar düşmesi gerekmektedir. Dolayısıyla dayanak varlık fiyatı duyarlılık değeri kadar değişim yaşamadıysa, varantın fiyatı sabit kalır.
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Varant nasıl artar?

Varanttan nasıl para kazanılır?​

Vade sonuna doğru varant fiyatının yansıttığı hisse fiyatı ile hissedenin gerçek fiyatı arasındaki fark iyice azalmıştır. Bu durumda örneğin alım yada satım yönünde tabi biraz da olasılığı bulunan varantlara yatırım yapmak size bire 5 bire 10 gibi paralar kazandırabilir.
Varant Delta kaç olmalı?
Karda olan alım varantlarında dayanak varlık spot fiyatı ile kullanım fiyatı arasındaki fark artıkça delta da artar. Satım varantları için ise aksi durum söz konusudur. Alım varantının deltası 0 – 1 arasında değişirken, satım varantının deltası -1 ile 0 arasında yer alır.

Varant hedef fiyat nedir?​

Varant Hedef Fiyat tablosunda gösterilen varant fiyatlarının gün içinde oluşması beklenir. Varant Hedef Fiyat tablosunda gösterilen değerler tamamen gösterge niteliğindedir, gerçek piyasa fiyatlarından farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst