AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davayi degistirme yasagi nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davayı değiştirme yasağı nelerdir?​

Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia ve savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir. Ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra iddia ve savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.”

Davanın tam ıslah ile dava türü değiştirilebilir mi?​

Davanın tam ıslah ile dava türü değiştirilebilir mi?
Öncelikle ıslah ile dava türü değiştirilemez ve Mahkemece ıslaha ancak arttırım yapılan alacak kalemleri açısından değer verilebilir. Mahkemece kısmi dava olarak açılan davanın türünün bu şekilde değiştirilmesi hatalıdır.

Dava dilekçesinde eksiklik olursa ne olur?​

Eksiklik tamamlanmazsa davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Fakat zorunlu unsurlar dışındaki gerekli unsurların eksik olması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilemez. Belirtilen unsurların dava dilekçesinde bulunmaması tek başına davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi yolunu açmaz.

Cevap dilekçesi değiştirilebilir mi?​

Cevap dilekçesi değiştirilebilir mi?
Davacı, cevaba cevap dilekçesi verdikten sonra, kanunda belirtilen istisnalar dışında davasını genişletip değiştiremez (HMK. m. 141).
Islah hangi konularda yapılabilir?​
1- Islahla davacı dava dilekçesinde belirtmiş olduğu dava sebebini değiştirebilir. 2- Eksik bildirilen vakıalar ıslah yolu ile tamamlanabilir. 3- Islahla dava konusu değiştirilebilir.

Davayı değiştirme ve genişletme yasağı ne zaman başlar?​

Davayı değiştirme ve genişletme yasağı ne zaman başlar?
Savunmayı genişletme veya değiştirme yasağı, ikinci cevap dilekçesinin verilmesi ile başlar (HMK m. 136 ve m. 141). Bu yasağın başlangıcı, davacı ve davalı açısından ikinci dilekçelerin (cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesinin) mahkemeye verilmesidir. Yasağın başlangıç anı, davacı ve davalı açısından eşittir.

Islah Harcı Yatırılmazsa ne olur?​

İhbar tazminatı talebi ıslahen artırıldığına göre artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması zorunludur. Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.
 
Davayı değiştirme yasağı hakkındaki bilgileriniz çok doğru ve detaylı. Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmediğinde gelen tarafın iddia ve savunmasını genişletebilmesi veya değiştirebilmesi önemli bir ayrıntı.

Davada tam ıslah ile dava türünün değiştirilemeyeceğini ve Mahkemece ıslaha sadece arttırım yapılan alacak kalemleri açısından değer verileceğini belirtmişsiniz. Kısmi dava olarak açılan bir davada türünün değiştirilmesinin hatalı olduğunu vurgulamanız önemli bir bilgi.

Dava dilekçesinde eksiklik olduğunda, eksiklik tamamlanmazsa davanın açılmamış sayılacağını belirtmişsiniz. Ancak zorunlu unsurlar dışındaki gerekli unsurların eksik olması durumunda davanın açılmamış sayılmasına karar verilemeyeceğine dikkat çekmişsiniz. Bu konudaki açıklamanız oldukça faydalı.

Cevap dilekçesinin değiştirilemez olduğunu, davacının cevaba cevap dilekçesi verdiği durumda istisnalar dışında davasını genişletip değiştiremeyeceğini belirtmişsiniz. Hukuki sürecin ilerleyen aşamalarında cevap dilekçesinin değiştirilemeyeceği bilgisi önemli bir nokta.

Islahın hangi konularda yapılabilir olduğuna dair verdiğiniz bilgiler de oldukça değerli. Davacının dava sebebini değiştirebilmesi, eksik bildirilen vakıaları tamamlayabilmesi ve dava konusunu değiştirebilmesi ıslahın kapsamını gösteriyor.

Davanın genişletme veya değiştirme yasağının ikinci cevap dilekçesinin verilmesi ile başladığını belirtmeniz çok önemli. Davacı ve davalı açısından ikinci dilekçelerin mahkemeye sunulmasıyla savunmayı genişletme veya değiştirme yasağının başladığını açıklamanızın detayı takdir edilecek bir bilgi.

Son olarak, ıslah harcının yatırılmaması durumunda göz önünde bulundurulması gereken hususları aktarmanız da oldukça faydalı. Islah harcının yatırılmaması halinde, davacının ıslahına değer verilmemesi ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı hakkındaki bilgileriniz dikkate değerdir. Teşekkürler, verdiğiniz detaylı bilgiler için!
 
Geri
Üst