- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Davaya iki tarafta gitmezse ne olur?
2- Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez..Davaya müdahil olmak ne demek?
Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.Feri müdahil ne demek?
Yargılama sonucunda verilecek kararın üçüncü kişileri etkileyecek olması halinde bu kişilerin de yargılamaya katılması ve hukuki durumlarını koruyabilmelerinin sağlanması gerekir. Yargılamaya katılan üçüncü şahsa fer’i müdahil adı verilir. yargıtay içtihatlarıyla birlikte asli müdahale kavramı ortaya çıkmıştır.
Hukuki yarar yokluğundan reddedilen dava yeniden açılabilir mi?
Hukuki yarar dava açıldığı anda var olmalıdır; ilerideki bir yarar yeterli değildir. Bu nedenle, muaccel olmayan alacak için dava açılamaz; açılırsa, dava hukuki yarar yokluğundan (usulden) reddedilir. Fakat bu durum, alacağın muaccel hale gelmesinden sonra yeniden dava edilmesine engel değildir.Dava dosyası kaç defa yenilenebilir?
Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).Hukukta müdahil olmak ne demek?
Müşteki (ya da şikayetçi) yargılama başladıktan sonra davaya katıldığı taktirde müdahil sıfatını alır. Suçtan zarar gören kişinin davaya müdahil olma talebi mahkemece kabul edilirse, bu kişi “katılan” sıfatını alır.