AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davanin gorev yonunden reddi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davanın görev yönünden reddi ne demek?​

İdari yargı mercii, önüne gelen davada idari yargıyı görevli görmüyorsa, davanın çözümünde (adli ve askeri yargının görevli olduğu kanaatine varırsa) davayı görev yönünden reddeder.

Idare mahkemesi ara karardan sonra ne olur?​

Idare mahkemesi ara karardan sonra ne olur?
Ara kararı verilmesi, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gibi işlemler ivedilikle sonuçlandırılır. İdare mahkemesi tarafından ivedi yargılama usulüne göre verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

IYUK Madde 20 C nedir?​

İdari mahkemeler yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlar ile gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler.” hükmü yer almaktadır.

Dosyanın birime gönderilmesi ne demek?​

Dosyanın birime gönderilmesi ne demek?
Başka birime gönderme: Birimin (savcılık/mahkeme) herhangi bir nedenle kapatılması, ayrılması veya görev alanının değiştirilmesi durumunda dosyaların görevli yere gönderilmesidir.

Olumsuz görev uyuşmazlığını kim çıkarabilir?​

Uyuşmazlık çıkarma isteminde bulunmaya yetkili makam; reddedilen görevsizlik itirazı adli yargı yararına ileri sürülmüş ise Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüş ise Danıştay (…) (3) Başkanunsözcüsüdür.

Idari mahkeme ara karar ne demek?​

Idari mahkeme ara karar ne demek?
Ara Karar Ne Zaman Verilir? Davayı engel olan bir itirazın reddedilmesi istendiği zaman mahkeme nezdinde ara karar verilir. Bu durum mahkeme hakimi tarafından ele alınır ve gerçekleşir. Bu kadar içerisinde yapılan ara ile beraber itiraz incelenir ve buna göre karar ortaya çıkar.

Idari davalarda dava açma süresi ne kadar?​

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Idari dava açma süresi değişti mi?​

Idari dava açma süresi değişti mi?
Getirilen son düzenleme ile birlikte, idari makamların bu başvurulara yanıt vermek için sahip olduğu 60 günlük süre 30 güne indirilmiştir. 30 günün dolması ile başvuru ile duran dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam edecektir.

Bölge idare mahkemesi ne kadar sürede karar verir?​

Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Kanunda altı ay kuralı bulunsa da fiilen bu süreler artabilmektedir.

Bölge idare mahkemesi kararları kaç günde sonuçlanır 2021?​

Bölge idare mahkemesi kararları kaç günde sonuçlanır 2021?
2016 yılında kurulan ve her yıl iş yoğunluğu ve iş yükü artan bölge idare mahkemelerinin bu durumu göz önüne alındığında bir davanın ortalama 6 ayda karara bağlanabileceği söylenebilir.

Idari hakim ne kadar maaş alır 2021?​

21 yıllık görev süresinde birinci sınıf hakim ve savcı olmayı başaran kişilerin savcı maaşları 2021 yılında 14 bin 957 TL olarak belirlendi.

Idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözme yetkisi kime aittir?​

Idari yargıda görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözme yetkisi kime aittir?
« Uyuşmazlık Mahkemesi, adli, idarî ve askerî yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkilidir. Uyuşmazlık Mahkemesinin kuruluşu ve işleyişi kanunla düzenlenir.
 
Davanın görev yönünden reddi, bir idari yargı merciinin kendisini görevli görmemesi durumunda davayı adli veya askeri yargı mercilerinin görev alanına girdiğine karar vererek, davanın görev yönünden reddetmesidir. Yani, idari yargı merci, davanın çözümünde kendisinin görevli olmadığına karar verirse, davanın işlememesi için reddi hakim tarafından yapılır.

Idare mahkemesi ara karar verdikten sonra davada gerçekleştirilmesi gereken işlemler ivedilikle tamamlanır. Örneğin, keşif, bilirkişi incelemesi veya duruşma gibi işlemler hızlıca sonuçlandırılır. İdare mahkemesi tarafından verilen nihai kararlara karşı ise tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde temyiz yoluna başvurulabilir.

IYUK Madde 20 C, idari mahkemelerin yerindelik denetimi yapamayacağını ve yargı kararlarının idari eylem ve işlem niteliğinde olamayacağını belirtir. Yani, idari mahkemeler kararlarıyla idari eylem ve işlemleri kaldıramazlar.

Dosyanın birime gönderilmesi, birim (savcılık/mahkeme) kapanması, ayrılması veya görev alanının değişmesi durumunda dosyaların görevli olan yere aktarılması anlamına gelir.

Olumsuz görev uyuşmazlığını ileri sürebilecek olan makam; adli yargı yararına ileri sürülmüşse Cumhuriyet Başsavcısı, idari yargı yararına ileri sürülmüşse Danıştay Başkanıdır.

Idari mahkeme ara karar, davanın akışını engelleyen bir itiraz hakkında, mahkeme tarafından verilen geçici bir karardır. Bu karar, davada ilerlemeyi sağlamak veya belirli hususların netleştirilmesini sağlamak amacıyla verilir.

Idari davalar için dava açma süresi, özel kanunlarda aksi belirtilmedikçe Danıştay ve idare mahkemelerinde altmış gün, vergi mahkemelerinde ise otuz gündür.

Idari dava açma süresi son düzenlemeyle değişmiş olup, idari makamların yanıt verme süresi 60 günden 30 güne indirilmiştir. Bu değişiklikle beraber, başvuru ile duran dava açma süresi 30 günün dolmasıyla kaldığı yerden devam edecektir.

Bölge idare mahkemelerinde dosyaların sonuçlanması için yasal olarak altı ay süre belirlenmiş olmasına rağmen, iş yüküne göre bu süre uzayabilmektedir.

Bölge idare mahkemelerindeki kararların ortalama olarak 6 ayda sonuçlanabileceği belirtilmektedir.

İdari hakimlerin maaşları 2021 yılında belirli kriterlere göre değişiklik göstermektedir. 21 yıllık hizmet süresi ve unvanlarına göre hakim ve savcıların maaşları farklılık gösterebilir.

Görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak çözme yetkisi "Uyuşmazlık Mahkemesi"ne aittir. Bu mahkeme, adli, idari ve askeri yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümleyebilir ve işleyişi kanunlarla düzenlenir.
 
Geri
Üst