AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davanin acilmamis sayilmasinin sonuclari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.703
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davanın açılmamış sayılmasının sonuçları nelerdir?​

b- Davanın açılmamış sayılmasıyla hak düşürücü süre koruyucu etkisini yitirmiş olur. Davanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte usuli bütün sonuçlar ortadan kalkacağından derdestlik de ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla aynı konuya ilişkin yeniden dava açılabilecektir.

Davanin ihbari nelerdir?​

Görülmekte olan bir davadan hukukî durumu etkilenecek olan üçüncü kişinin, davanın taraflarından birisince davanın varlığından haberdar edilmesine davanın ihbarı denir. Dava kendisine ihbar edilmiş olan üçüncü kişi, aynı şartlarda davayı bir başkasına ihbar edebilir.
Dava ne kadar süre derdest kalır?​
Derdestlik, dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden 3 aylık süre ile sınırlıdır ve bu süre hak düşürücü niteliktedir. Ancak bu hükümler, davanın açılmamış sayılmasını gerektiren şartların salt doğumu ile kendiliğinden ortadan kalkar ve dava derdest olmaktan çıkar. Zamanaşımını kesme etkisi dahi sona erer.

Icra takibinin derdest olması nedir?​

Icra takibinin derdest olması nedir?
Derdestlik bir askıda olma halidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde taraflar arasında görülmekte olan bir davaya rağmen yeniden dava yoluna başvurulamaması olumsuz bir dava şartı olarak düzenlenmiştir.

Davanın açılmamış sayılması nasıl olur?​

Davanın açılmamış sayılması nasıl olur?
İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılırsa dava açılmamış sayılır.

Dava açılmasının usul hukuku bakımından sonuçları nelerdir?​

Davanın açılmasına bağlanan usul hukukuna ilişkin sonuçları; mahkemece davayı inceleme ve karar verme yükümlülüğünün doğması, mahkemenin görev ve yetkisinin sabitleşmesi, dava şartlarının davanın açıldığı tarihe göre belirlenmesi ve davanın açıldığı tarihteki duruma göre karara bağlanması, ihtiyati haczin ve ihtiyati …

Dava ihbarı nasıl yapılır?​

Davanın ihbarı, yazılı şekilde yapılır. İhbar, mahkemeye bu konuda verilecek bir dilekçe ile veya iadeli taahhütlü mektupla ya da noter aracılığıyla yapılabilir. İhbar dilekçesinin mahkemeye verilmesi durumunda mahkeme, ihbar olunana dilekçeyi tebliğ eder ve böylece ihbar işlemi tamamlanmış olur.
Ihbar edilen taraf mıdır?​
Taraf sıfatı kazanmış değildir. İhbar edende asıl taraf sıfatını kaybetmiş değildir. İhbar edilen kişinin de aynı şartlarda bir başkasına ihbarda bulunması mümkündür.
 
Davanın açılmamış sayılmasının sonuçları şu şekildedir:

1. Hak düşürücü süre koruyucu etkisini yitirir: Davanın açılmamış sayılması, hak düşürücü süre koruyucu etkisini kaybeder. Yani dava konusu hakkın belirli bir süre içinde korunmasını sağlayan mevzuat hükümleri uygulanmaz.

2. Derdestlik ortadan kalkar: Davanın açılmamış sayılması kararıyla usuli bütün sonuçlar ortadan kalkar ve bu durum derdestliği (askıda bekleyen dosya durumu) da sona erdirir. Bu da aynı konuya ilişkin yeniden dava açılabilmesine olanak tanır.

3. Yeniden dava açılabilir: Davanın açılmamış sayılması durumunda, aynı konuda yeni bir dava açılabilir. Önceki dava hükümsüz sayıldığından, taraflar tekrar yargı önüne çıkabilirler.

Dava açılmamış sayılması, davaya ilişkin süreçlerin ve sonuçların yeniden değerlendirilmesine ve dava sürecinin baştan başlamasına yol açabilir. Bu nedenle dava açılmamış sayılması kararının hukuki sonuçları dikkate alınmalı ve gereken adımlar atılmalıdır.
 
Geri
Üst