Davalinin munkir sayilmasi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davalının münkir sayılması ne demek?​

dava dilekçesine süresinde cevap vermeyen ve aynı zamanda delil sunma hakkını kaybeden davalıya dair durum. delil sunma hakkı ile ilgili bir kavram olmayıp davada cevap dilekçesi vermeyen tarafın karşı tarafın öne sürmüş olduğu iddiaların tümünü inkar etmiş sayılma halidir.

Cevap dilekçesi süresi kaçırılırsa ne olur?​

Bu hakkını kullanmayan, yani süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılacaktır (HMK. m.128).
Davalı tebligata cevap vermezse ne olur?
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.
Cevap dilekçesi verilmezse ne olur?
Davalı, iki haftalık süre içerisinde cevap dilekçesi hazırlayamayacaksa mahkemeden ek süre talep edebilir. İçerisinde bulunulan durum elveriyorsa mahkeme bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere ek süre verebilir. İçinde bulunulan durumda cevap dilekçesinin yazılması zor ya da imkânsız olmalıdır.

Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?​

Madde 121 – (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Idare kaç gün içinde cevap verir?​

İYUK 13.madde gereğince idareye karşı açılacak olan tam yargı davalarında dava koşulu olan idareye başvuruda bulunma zorunluluğu kapsamında idarenin 60 günde cevap verme süresi yine 30 güne düşürülmüştür.
Dava dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
2 cevap dilekçesinden sonra ne olur?
İkinci cevap dilekçesinin verilmesi ile davanın dilekçeler aşaması sona erer; bundan sonra ön inceleme (m. 137) yapılır. Davalı ikinci cevap dilekçesini süresi içinde vermemişse, davalı, sadece davacının cevaba cevap dilekçesinde bildirdiği vakıaların doğru olmadığını ispat için delil göstermekle yetinebilir.

Cevap dilekçesi kaç kere verilir?​

(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.

Idari yargıda davalının savunmasına cevap verilmek zorunda mı?​

Çünkü İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 2. fıkrasında “… davalının vereceği ikinci savunma da davacıya tebliğ edilir. Buna karşı davacı cevap veremez.” hükmü yer almaktadır. Savunmaya cevap dilekçesi dava konusuna ilişkin olarak davacının meramını anlatabileceği son dilekçedir.
2 haftalık kesin süre ne zaman başlar?
Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak’ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak’tır. Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Cevaba cevap süresi kaç gün?

Davaya cevap süresi kaç gündür?​

Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m.127/1).

Ikinci kez cevap dilekçesi verilebilir mi?​

DAVAYA CEVAP VERMENİN SONUÇLARI Davalının verdiği cevap dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Bu tebliğ ile davacıya cevaba cevap (replik) dilekçesi sunma hakkı tanınır. Davacı replik dilekçesi verirse bu kez yeniden davalının ikinci cevap (düplik) dilekçesi sunma hakkı doğacaktır.
Idari davalarda davalı dava dilekçesine kaç gün içinde cevap vermeli?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 16. maddesinin 3. fıkrasına göre; davanın tarafları dilekçeler aşamasında kendilerine tebliğ edilen dilekçelere karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde cevap vermelidir.
Tebligata nasıl cevap verilir?
3.Taraflar, yapılacak tebliğlere karşı, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde cevap verebilirler. Bu süre, ancak haklı sebeplerin bulunması halinde, taraflardan birinin isteği üzerine görevli mahkeme kararı ile otuz günü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.

Cevap dilekçesi vermeyen delil sunabilir mi?​

HGK’nın 20.04.2016 tarihli ve 2014/2-695 E., 2016/522 K. sayılı kararında, süresi içerisinde cevap dilekçesi vermeyen davalının, daha sonra delil göstermeye ilişkin talebinin kabul edilmesinin mümkün olmadığına karar verilmiştir.
 
Geri
Üst