- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Davalının dava konusu talebi yerine getirmekten kaçınmasına imkân veren bir hakkının bulunduğunu ileri sürmesine ne ad verilir?
Def’iler ise; davalının borçlu olduğu edimi özel bir nedenle yerine getirmekten kaçınmasına imkan veren bir hak olup, taraflarca ileri sürülmedikçe hakim tarafından re’sen gözetilmesi mümkün bulunmamaktadır.Ücreti kim ispat eder?
Ücretin ödendiğinin ispat külfeti de işverene aittir. İşveren ücretin ödendiğini işçinin imzasını içeren bordro ya da benzeri belge sunarak ispat etmelidir. Bu hususta tanık deliline dayanılamaz.Taraflarca getirilme ilkesinin istisnası nedir?
Taraflarca getirilme ilkesinin istisnası nedir?Hâkim, tarafların bildirdiği vakıa ve taleplerle bağlıdır.Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz.
Karşı Davalı ne demek?
Boşanma davalarında davacının dava dilekçesine karşılık, kendi haklı sebeplerini sunmak isteyen davalıya tanınmış olan dava hakkına karşı dava denir. Karşı davanın davacısı, asıl davanın davalısı iken; karşı davanın davalısı ise asıl davanın davacısıdır.Davanın açılma tarihi kural olarak ne zaman?
(1) Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır. Dava dilekçesine davalı sayısı kadar örnek eklenir.Ücret alacağı tanıkla ispat edilebilir mi?
Ücret alacağı tanıkla ispat edilebilir mi?Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli ise de, para borcu olan ücretin ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.
Elden para alan tazminat alabilir mi?
İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır. Böyle bir durumda İşçi, iş akdini haklı nedenle feshederek işçilik alacaklarının ödenmesi talep edebilir. Yani işçi istifa etse bile kıdem tazminatına hak kazanacaktır.Taraflarca getirilme ilkesi hangi davalarda olur?
Taraflarca getirilme ilkesine göre: Kanunda öngörülen istisnalar dışında, hakim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz. Kanunla belirtilen durumlar dışında, hakim, kendiliğinden delil toplayamaz.Taraflarca hazırlama ilkesi ne demek?
Taraflarca hazırlama ilkesi ne demek?Taraflarca hazırlama ilkesi, davanın ve savunmanın dayanağı olan vakıaların ve bunların delillerinin taraflarca mahkemeye bildirilmesi demektir. Bu ilke tasarruf ilkesinin doğal bir tamamlayıcısıdır. Hâkim, incelemesini taraflarca kendisine bildirilmiş olan dava malzemesi üzerinde yapar.
Davalı kime denir?
Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır.Karşı dava kime karşı açılır?
Karşı dava, açılmış ve görülmekte olan bir davanın davalısının, aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı dava olarak tanımlanır. [1] Açılmış ve görülmekte olan bir davada, davalının aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı davaya, karşı dava denir.Yazı işleri yönetmeliğine göre dava ne zaman açılmış olur?
Yazı işleri yönetmeliğine göre dava ne zaman açılmış olur?Dava, dilekçenin sisteme kaydedildiği tarihte açılmış sayılır. İşlem sonucunda başvuru sahibinin elektronik ortamda erişebileceği bir tevzi formu oluşturulur.