- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Davalı süresi içerisinde cevap dilekçesi vermezse ıslaha başvurabilir mi?
HMK 177. maddesinde de tahkikat tamamlanıncaya kadar ıslah yapılabileceği belirtildiğine göre süresinde cevap dilekçesi vermeyen davalı da ıslah yoluna başvurarak tahkikat bitinceye kadar zamanaşımı savunmasında bulunabilir. Davalının ıslah yoluna başvurmasına engel bir kanun hükmü yoktur.Dilekçeye yasal süresi içinde cevap verilmezse ne olur?
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.
Cevap dilekçesi vermeyen delil sunabilir mi?
Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.
Düplik dilekçesi ne demektir?
Düplik, davacının replik dilekçesine (dava dilekçesine cevaba cevabına) karşı davalının vermiş olduğu cevaptır. Davalı düplikle sadece davacının cevaba cevabında bildirdiği hususlara cevap verebilir, yeni vakıalar ileri sürüp savunmayı genişletemez.Ikinci cevap dilekçesi verilmezse ne olur?
Davacı dava dilekçesi ile iddiasını ileri sürer ve mahkemeden kendi lehine karar verilmesi talebinde bulunur; davalı da cevap dilekçesi ile savunmasını yapar ve davacının davasının (iddiasının) reddini ister.
Mahkemeye gelmeyen davalı ne olur?
DAVACI DURUŞMAYA GELMEZSE NE OLUR? Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir. Davanız müracaata bırakılacaktır.
Davacı tarafın “davayı takip etmiyoruz demesi”, dosyanın işlemden kaldırılmasını istemek demektir.
Cevap dilekçesi verme süresi nedir?
Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m.127/1).