AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davali Kesfe katilmak zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.980
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davalı Keşfe katılmak zorunda mı?​

Hukuk mahkemesinde ki davalarda ise davacı, davalı, taraf vekilleri, hakim, mübaşir, katip ve gerek görülmesi halinde bilirkişi ile uzmanlar keşfe katılabilir. Keşfin yeri, kapsamı ve zamanı mahkeme tarafından tespit edilir. Keşif, taraflar hazır iseler huzurlarında, aksi takdirde yokluklarında yapılır.

Avukat Keşfe katılmak zorunda mı?​

böyle bir zorunluluğunuz bulunmamakta. Ancak keşif esnasında beyanda bulunmak istersiniz belki… MADDE 290- (1) Keşfin yeri ve zamanı mahkeme tarafından tespit edilir. Keşif, taraflar hazır iseler huzurlarında, aksi takdirde yokluklarında yapılır.

Keşifte ne yapılır?​

Keşifte ne yapılır?
Mahkeme; keşif sırasında tanık ve bilirkişi dinleyebilir. Keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve beyanları içeren tutanak düzenlenir ve plân, çizim, fotoğraf gibi belgeler de bu tutanağa eklenir. Mahkeme, bir olayın nasıl gelişmiş olabileceğini tespit bakımından temsili uygulama da yapabilir.

Keşifte kimler bulunabilir?​

Keşifte kimler bulunabilir?
(1) Keşif yapılması sırasında şüpheli, sanık, mağdur ve bunların müdafii ve vekili hazır bulunabilirler.

Keşfe katılmazsa ne olur?​

Masraflarını yatırmışsanız, keşfe katılmasanız dahi keşif yokluğunuzda yapılır. Dava dosyanızın düşmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. H.M.K MADDE 290- (1) Keşfin yeri ve zamanı mahkeme tarafından tespit edilir. Keşif, taraflar hazır iseler huzurlarında, aksi takdirde yokluklarında yapılır.

Keşif Tutanağı neleri içerir?​

Keşif tutanağında keşfi icra eden mahkemenin adı, dosya numarası, keşfin icra edildiği mahal ve keşfin saati, keşifte hazır bulunan hakimin adı, soyadı ve sicil numarası, katibin adı soyadı ve sicil numarası, mübaşirin adı ve soyadı, tarafların, bilirkişiler ve tanıkların kimlik bilgileri ve sıfatları ile nasıl …

Hakim olay yerine gider mi?​

Hakim olay yerine gider mi?
I – OLAY YERİ İNCELEME. Fakat, suç konutta veya iş yerinde işlenmişse, olay yeri incelemesi arama niteliği kazandığı için, ancak hakim kararı veya C. savcısının emri ile yapılabilir. Ancak, hâkim, hattâ savcı olay yerine derhal gelip, „keşif“ yapabilecekse, kolluk durumu olduğu gibi muhafaza etmekle yetinmelidir.

Keşif kesin delil midir?​

Keşif kesin delil midir?
Keşif delili, hâkimin uyuşmazlık konusunu bizzat gözlemlemesini ve gerektiğinde tanık veya uzman bilirkişilerin keşif sırasında dinlenmesini sağladığından, kuvvetli bir takdiri delil olarak genel kabul görmektedir. Keşif doğrudan delillerdendir, çünkü mahkeme tarafından bizzat hâkimin gözlemiyle gerçekleştirilir.
Keşif tutanağında neler yer alır?​
Kesiften sonra mahkeme ne kadar surer?​
Hukuk davaları açısından başsavcılık süreci söz konusu değildir. Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Keşif Tutanağı nerede tutulur?​

Keşif Tutanağı nerede tutulur?
Keşif, uygulamada genellikle mahkeme salonu dışında bir mahalde gerçekleştirilir. Keşfin bir tutanağa bağlanması yasal bir zorunluluktur. 6100 sayılıHMK m.290/2 keşiftutanağının düzenlenmesini öngörmüştür. ”Keşif sırasında yapılan tüm işlemler ve beyanlarını düzenleyen bir tutanak düzenlenir.
 
Keşfe katılmak zorunlu değildir ancak keşif sırasında beyanda bulunmak isteyebilirsiniz. Keşif, mahkeme tarafından belirlenen yer ve zamanda yapılır ve tarafların hazır olması durumunda onların huzurunda gerçekleştirilir. Keşif sırasında tanıklar ve bilirkişiler dinlenebilir, tutanak düzenlenir ve plân, çizim, fotoğraf gibi belgeler tutanağa eklenir. Keşifte şüpheli, sanık, mağdur ve bunların müdafii ve vekilleri hazır bulunabilirler.

Keşfe katılmamanız durumunda, masraflarınızı yatırmış olsanız dahi keşif yapılır ve dava dosyanızın düşmesi gibi bir durum olmaz. Keşif tutanağı, keşfi icra eden mahkemenin adını, dosya numarasını, keşfin icra edildiği yeri ve saati, hazır bulunan hakim, katip, mübaşir, tarafların, bilirkişilerin ve tanıkların kimlik bilgilerini içerir.

Hakim keşif sırasında olay yerine gitme yetkisine sahiptir ancak suç konutta veya iş yerinde işlenmişse, olay yeri incelemesi arama niteliği kazanabilir ve hakim kararı veya savcının emri ile gerçekleştirilir. Keşif delili, hâkimin uyuşmazlık konusunu gözlemlemesini sağlayarak güçlü bir takdiri delil olarak kabul edilir.

Keşif tutanağı genellikle mahkeme salonu dışında bir yerde tutulur ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereği düzenlenir. Bu tutanak, keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve beyanları içerir. Ayrıca hukuk davalarında görülme süreci genelde 341 gün sürer ve temyiz edilen davalar için ise ortalama 2 yıl sürebilir.
 
Geri
Üst