Davali cevap vermezse ne olur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davalı cevap vermezse ne olur?​

Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.

Düplik Layihası ne demek?​

Düplik Layihası ne demek?
Kısaca davalının İkinci cevap dilekçesidir. Davalının cevap dilekçesinin davacı tarafa tebliğ edilmesi üzerine, davacının cevap dilekçesine karşı davalının vereceği ikinci cevap dilekçesidir.

Davalının münkir sayılması ne demek?​

dava dilekçesine süresinde cevap vermeyen ve aynı zamanda delil sunma hakkını kaybeden davalıya dair durum. delil sunma hakkı ile ilgili bir kavram olmayıp davada cevap dilekçesi vermeyen tarafın karşı tarafın öne sürmüş olduğu iddiaların tümünü inkar etmiş sayılma halidir.

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilebilir mi?​

Cevap dilekçesi vermeden ıslah edilebilir mi?
Cevap dilekçesinin hiç verilmemiş olması halinde ortada ıslah edilmesi mümkün bir usul işleminin varlığından söz edilemez. Aksi halde, suskun kalınarak hiç cevap verilmemiş olması halinin bir usul işlemi olarak kabulü gerekir.
Cevap dilekçesi sunmayan taraf delil sunabilir mi?​
Davalının, davaya cevap vermemiş olması, ön incelemede uyuşmazlık konularının belirlenmesinden sonra bu konulara ilişkin delil gösterme ve sunma hakkını ortadan kaldırmaz. Davaya süresinde cevap vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır.

Dava dilekçesine cevap verilmezse ne olur?​

Dava dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.

Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?​

Madde 121 – (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.

Tebligata nasıl cevap verilir?​

Tebligata nasıl cevap verilir?
3.Taraflar, yapılacak tebliğlere karşı, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde cevap verebilirler. Bu süre, ancak haklı sebeplerin bulunması halinde, taraflardan birinin isteği üzerine görevli mahkeme kararı ile otuz günü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir.

Vakıaların tamamını inkâr etmek ne demek?​

Cevap dilekçesi süresi kaçırılırsa ne olur?​

Cevap dilekçesi süresi kaçırılırsa ne olur?
6100 sayılı HMK’nın “Süresinde Cevap Dilekçesi Verilmemesinin Sonucu” başlıklı 128/1. maddesine göre; “süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.” “Davayı inkar etmiş sayılan davalı, daha sonra ikici cevap dilekçesi veremez.
Islah yolu ile cevap dilekçesi verilebilir mi?​
Islah ile vakıalar, dava konusu ve talep sonucu değiştirilebilir. Islah yoluyla ikinci tanık listesi verilemez. Davalı, davaya cevap vermemiş ise, sonradan vereceği ıslah dilekçesi ile davaya cevap veremez. Çünkü ortada daha önce yapılmış bir usul işlemi yoktur.

Delil dilekçesi nasıl yazılır?​

Delil dilekçesi nasıl yazılır?
Delil Dilekçesi Örneği
- ADANA …. İŞ MAHKEMESİ’NE.
- Dosya No : 2020/99…. Esas.
- DAVACI : ………….
- VEKİLİ : Av. Selce MARAŞ BÜKEN.
- DAVALI : ………….
- KONU : Sayın Mahkemenizin …/… /….. tarihli tensip zaptının ilgili ara kararları gereğince beyan ve delil dilekçesi nin arzıdır.
- AÇIKLAMALARIMIZ.
- TANIKLARIMIZ : İSİM SOYİSİM, ADRES.

Cevap dilekçesi nasıl yazılır?​

Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.
- 1-Mahkemenin Adı
- 2-Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri.
- 3-Davalının T.C Kimlik Numarası
- 4-Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar.
- 5-Dayanılan Deliller.
- 6-Hukuki Nedenler.
- 7-Talep ve Sonuç

Süresinde cevap dilekçesi vermeyen tanık dinletebilir mi?​

Süresinde cevap dilekçesi vermeyen tanık dinletebilir mi?
Süresinde cevap dilekçesi vermeyerek delillerini bildirmeyen davalı tarafın yasal süre geçtikten sonra bildirmiş olduğu tanıklarının dinlenmesine yer yoktur.

Dilekçeye cevap vermemek suç mu?​

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçu TCK m.121’de; “Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur” biçiminde düzenlen miştir.
 
Davalı cevap dilekçesi vermediği durumlarda, davalının ileri sürdüğü tüm vakıaları inkâr etmiş sayılır ve dava, davacının dilekçesinde yer alan iddialar ve deliller doğrultusunda sonuçlandırılır. Davalı, cevap dilekçesi vermemesi sonucu dava dilekçesindeki iddiaların tamamını inkâr etmiş sayılır. Bu durumda davalının münkir sayılması söz konusu olabilir.

Davalı, cevap dilekçesi vermemiş olsa dahi ön inceleme aşamasından sonra belirlenen konularla ilgili delil gösterme hakkına sahiptir. Ancak süresinde cevap dilekçesi vermemiş olması, davacının iddialarını tamamen inkâr etmiş sayılmasına neden olur.

Cevap dilekçesi verilmemesi halinde, davacının iddiaları kabul edilmiş sayılabilir ve dava lehine sonuçlanabilir. Cevap dilekçesi verilmemesi durumunda davanın inkar edilmiş sayılması sonucunu doğurabilir.

Cevap dilekçesi süresi kaçırıldığında, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre davalı, davacının iddialarını tamamen inkâr etmiş sayılır ve ikinci cevap dilekçesi verme hakkını kaybedebilir.

Islah yolu ile cevap dilekçesi verilebilir ancak vakıaların, dava konusu ve talep sonucunun değiştirilebileceği unutulmamalıdır. Islah yoluyla ikinci tanık listesi verilemez ve süresinde cevap verilmemişse sonradan cevap dilekçesi de verilemez.

Dilekçeye cevap verilmemesi durumunda yasal süreçler işleyebilir ve fail hakkında cezai yaptırımlar uygulanabilir. Tebligata cevap verilmesi gereken durumlarda ise belirlenen süre içinde cevap verilmesi önemlidir, aksi halde mahkeme kararıyla süre uzatılabilir.

Delil dilekçesi ve cevap dilekçesi yazarken belirli unsurlara dikkat edilmelidir. Tarafların kimlik bilgileri, savunmanın dayanağı olan olaylar, deliller ve hukuki nedenler net bir şekilde belirtilmelidir. Süresinde cevap dilekçesi verilmemiş olması durumunda tanık dinletmek gibi işlemler gerçekleştirilemeyebilir.

Dava süreçlerinde dilekçe ve cevapların uygun şekilde hazırlanması, sürelerin dikkate alınması ve yasal prosedürlere uyulması önemlidir. Aksi takdirde hak kayıpları ve cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir.
 
Geri
Üst