AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davalarin birlestirilmesi hangi asamada?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davaların birleştirilmesi hangi aşamada?​

” Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan 6100 sayılı HMK’nın 166/1. maddesi uyarınca; kural olarak aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı …

CMK birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?​

CMK birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ile kanunun gösterdiği hâllerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde birleştirme kararlarına yönelik olarak itiraz kanun yoluna başvurulabilmesi mümkün değildir.

Ceza mahkemelerindeki davalar birleştirilebilir mi?​

Ceza mahkemelerindeki davalar birleştirilebilir mi?
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Bağlantılı suçlarda yetki” başlıklı 16. maddesinin ikinci fıkrasına göre, “Bağlantılı ceza davalarının değişik mahkemelerde bakılmasına başlanmış olursa, Cumhuriyet savcılarının istemlerine uygun olmak koşuluyla, mahkemeler arasında oluşacak uyuşma üzerine, bu davaların hepsi …

CMK karışık bağlantı nedir?​

(1) Bir kişi, birden fazla suçtan sanık olur veya bir suçta her ne sıfatla olursa olsun birden fazla sanık bulunursa bağlantı var sayılır.

Anayasa mahkemesi birleştirme kararı ne demek?​

Anayasa mahkemesi birleştirme kararı ne demek?
İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete’de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.
1-) Davaların birleştirilmesi (1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.

Ceza hukukunda niteliği bakımından yorum yöntemleri nelerdir?​

Ceza hukukunda niteliği bakımından yorum yöntemleri nelerdir?
İçindekiler
- 3.1 Lafzî yorum.
- 3.2 Tarihî yorum.
- 3.3 Sistematik yorum.
- 3.4 Teleolojik yorum.
- 3.5 Kavramcı yorum.
- 3.6 Menfaatler içtihadı yöntemi.
Dosya birleştirme ne demek?​
Davalar arasında bağlantı bulunması durumunda,davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK m.166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır (HMK m, 166/4).

Yorum yöntemleri nelerdir?​

Yorum yöntemleri nelerdir?
Yorum Yöntemleri Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.

Bağlantılı dava Şartları Nelerdir?​

Bağlantılı dava Şartları Nelerdir?
İki veya daha fazla dava arasında bağlantının varlığından söz edebilmek için bunların aynı maddi veya hukuki sebepten kaynaklanmış olması yanında bu davaların biri hakkında verilecek kararın, diğerinin veya diğerlerinin sonucunu etkileyecek nitelikte bulunması gerekmektedir.

Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?​

Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır. (3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.

Ceza hukukunda yorum var mı?​

Ceza hukukunda yorum var mı?
Ceza hukukunda yorum yapılırken, hukukun batılı korumayacağını dikkate almak gerekir. 1-)Ceza hukukunda yorum yapılırken, hukukun batılı korumayacağını dikkate almak gerekir. 2-) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde tanzim edilen gasp suçunun oluşabilmesi için, korunan menfaatın meşru olması gerekir.

Birleştirme kararı ne demek?​

Birleştirme kararı ne demek?

Dava dosya birleştirme nasıl yapılır?​

Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir.

Idari yargıda bekletici mesele var mı?​

Idari yargıda bekletici mesele var mı?
Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.

Birleştirme kararları temyiz edilebilir mi?​

Birleştirme kararları temyiz edilebilir mi?
Gerçekten de birleştirme kararının müstakilen temyize tabi olmadığı, asıl kararla birlikte temyiz edilebileceği HMK’nun 168. maddesinde vurgulanmıştır.
Ceza muhakemesinde yorum nedir?​
Kanun, ceza normunun kaynağıdır ve dilde ifadesini yaptırmalı önermelerde bulmaktadır. Kanunun koyduğu bu normların neler olduğunu belirlenmek ancak söz konusu önermelerin anlamının ne olduğunu ortaya koymakla mümkündür. Hukukta bu faaliyete yorum faaliyeti denir.
 
Davaların birleştirilmesi, davalarda bağlantı bulunması durumunda yapılan bir işlemdir. Örneğin, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzeydeki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar arasında bağlantı varsa, dava her aşamasında birleştirilebilir. Bu işlem, davaların daha etkin ve hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayabilir. Birleştirme kararı, genellikle ilk dava açılan mahkemede verilir ve diğer mahkemeleri de bağlar.

CMK birleştirme kararı istinaf edilemez. CMK'nın 267. maddesi gereği mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir ancak birleştirme kararlarına karşı bu itiraz kanun yolu geçerli değildir.

Ceza mahkemelerindeki davalar da birleştirilebilir. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 16. maddesine göre, bağlantılı ceza davalarının değişik mahkemelerde bakılmasına başlanmış ise mahkemeler arasında uyuşma oluşması durumunda bu davaların hepsi bir mahkemede birleştirilebilir.

Yorum yöntemlerine gelirsek, ceza hukukunda kullanılan yorum yöntemleri şunlardır: lafzî yorum, tarihî yorum, sistematik yorum, teleolojik yorum, kavramcı yorum ve menfaatler içtihadı yöntemi gibi çeşitli yorumlama metodları bulunmaktadır.

Birleştirme kararı, davalar arasındaki bağlantıyı belirleyen durumlar göz önüne alınarak verilen bir karardır. Davaların birleştirilmesi, davalar arasında bağlantı varsa ve kararın verildiği mahkeme diğer mahkemeleri de bağlar.

Son olarak, birleştirme kararları temyiz edilebilir. Ancak, birleştirme kararının müstakilen temyize tabii olmadığı ve asıl kararla birlikte temyiz edilebileceği HMK'nun 168. maddesinde belirtilmiştir.
 
Geri
Üst