AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davalarin birlestirilmesi hangi asamada olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.301
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davaların birleştirilmesi hangi aşamada olur?​

(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir.

Davalar neden birleştirilir?​

”Davalar arasında bağlantı bulunması durumunda, davaların birleştirilmesine karar verilir. (HMK m.166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır (HMK m, 166/4).

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?​

Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
(1) Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan davalar yönünden verilen birleştirme ve ayırma hususundaki ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna; bölge adliye mahkemesi kararları hakkında ise temyiz yoluna, ancak hükümle birlikte gidilebilir.

Ceza davaların birleştirilmesi hangi mahkemeden istenir?​

Ceza davaların birleştirilmesi hangi mahkemeden istenir?
(1) Kovuşturma evresinin her aşamasında, bağlantılı ceza davalarının birleştirilmesine veya ayrılmasına yüksek görevli mahkemece karar verilebilir. (2) Birleştirilen davalarda, bu davaları gören mahkemenin tâbi olduğu yargılama usulü uygulanır.

Ihtiyari dava arkadaşlığı ne demek?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 57’nci maddesinde sayılı koşulların varlığı durumunda, birden çok kimsenin davacı tarafta veya davacının isteğine bağlı olarak yine birden çok kimsenin davalı tarafta birlikte yer almasına ihtiyarî (seçimlik) dava arkadaşlığı denir.

Davaların Ayrilmasi nedir?​

Tefrik, sözcük anlamı olarak parçalara bölmek ya da ayırmak anlamlarına gelir. Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir. Tefrik aynı zamanda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda da yer alır.

Anayasa mahkemesi dosya birleştirme kararı ne demek?​

Anayasa mahkemesi dosya birleştirme kararı ne demek?
İçtihadı birleştirme kararları, Resmî Gazete’de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Anayasa mahkemesi birleştirme kararı ne demek?​

Anayasa mahkemesi birleştirme kararı ne demek?
Dosya neden tefrik edilir?​
Tefrik aynı zamanda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda da yer alır. Bazı davalar konu ya da usule bakılmaksızın kişiler ya da kurumlar tarafından, aynı dava içerisinde mahkemeye sunulabilir. Bu tarz durumlarda mahkeme, yargılamanın iyi ve adil olması için davaları ve süreci ayırmayı seçer.
Bir kişinin birden fazla suçtan sanık olması hangi bağlantı?​
(1) Bir kişi, birden fazla suçtan sanık olur veya bir suçta her ne sıfatla olursa olsun birden fazla sanık bulunursa bağlantı var sayılır. (2) Suçun işlenmesinden sonra suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme fiilleri de bağlantılı suç sayılır.

Idari yargıda bekletici mesele var mı?​

Idari yargıda bekletici mesele var mı?
Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.

Dosya esas kaydının kapatılması ne demek?​

Dosya esas kaydının kapatılması ne demek?
Aslında dosyanın kapatılması yani esas kaydının kapatılması, bir bakıma davanın açılmamış sayılması anlamına gelmiş olmaktadır. Ancak davanın açılmamış sayılması kararı İYUK’da yazılı durumlara münhasır olup, davanın esasına girildiğinde de verilebilmektedir.

Ihtiyari dava arkadaşlığı nedir örnek?​

Ortak bir işlemle birden fazla kişinin bir yükümlülük altına girmesine örnek olarak ise; bir kiralayanın birden fazla kiracıya karşı kendi paylarına düşen kira için birlikte alacak davası açması halinde, kiracılar arasındaki ilişki ihtiyari dava arkadaşlığıdır.

Ihtiyari ve mecburi dava arkadaşlığı nedir?​

Maddi hukuka göre, bir hakkın birden fazla kimse tarafından birlikle kullanması veya birden fazla kimseye karşı birlikte ileri sürülmesi ve tamamı hakkında tek hüküm verilmesi gereken hallerde mecburi dava arkadaşlığı olacaktır. Mecburi dava arkadaşlığı halleri dışında dava arkadaşlığı ihtiyaridir.
 
Geri
Üst