Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Davalarda avukat tutmak sart mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.236
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davalarda avukat tutmak şart mı?​

Davalarda Avukat Tutmak Zorunlu Mu? Türk Hukuk sisteminde mahkemede avukatla temsil istisnalar dışında zorunlu değildir. Kişiler kendi davalarını kendileri takip edip, kendi savunmalarını gerçekleştirebilirler. Taraf ehliyeti olan her bireyin kendi davalarında, kendilerini temsil etme hakları vardır.
Avukat tutmak ne işe yarar?
Hukuki bir konuda da elbette bir avukata danışmak gerekir. Yaşamış olduğunuz hukuki sorunu en iyi şekilde anlayacak ve çözümleyecek tek kişi avukattır. Yaşamış olduğunuz hukuki problemi hızlı şekilde tespit edebilir ve soruna yönelik size ışık tutar. Sıkıntılı sürecinizi çözüme ulaştırır.
Avukat tutmak yararlı mı?
Eğer kendi başınıza işlem yapmayı denerseniz yanlış adımlar atma, maddi ve manevi kayıplar yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Hak kayıplarının önlenmesi, olası zararların en aza indirgenmesi konusunda avukat, önemli bir role sahiptir.

Avukat ne zaman tutulur?​

Türkiye’deki hukuk sisteminde zorunlu avukatlığın kapsamı yasayla tanımlanmıştır. Buna göre, yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıklar ceza avukatı tutmak zorundadır.
Avukat olmadan davaya girilir mi?
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35.maddesine göre de, dava açmak hakkının yalnız baroya kayıtlı avukata ait olduğu hususu düzenlenmiştir. Temsilci olan kimse avukat vasfını haiz değilse, Avukatlık Kanunu’nun 35. ve HMK’nun 71. (HUMK’un 61) maddeleri uyarınca dava açamaz.
Avukat olmadan duruşma olur mu?
CMK m.188 – (1) Duruşmada, hükme katılacak hâkimler ve Cumhuriyet savcısı ile zabıt kâtibinin ve Kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hâllerde müdafiin hazır bulunması şarttır. (Ek cümle: 3/10/2016-KHK-676/5 md.) Müdafiin mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir.
 
Geri
Üst