Davadan feragat halinde arabuluculuk ucretini kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Davadan feragat halinde arabuluculuk ücretini kim öder?​

Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.
Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ne kadar?
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir.

Arabulucunun reddi mümkün mü?​

12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunundaki ön incelemeye ilişkin düzenlemeler saklıdır. (2) Aksi kararlaştırılmadıkça, taraflardan birinin arabulucuya başvuru teklifine otuz gün içinde olumlu cevap verilmez ise bu teklif reddedilmiş sayılır.
Arabulucu taraflara nasıl ulaşır?
Arabulucu, taraflara anlaşmazlığı çözebilecek çeşitli seçenekleri araştırma ve oluşturma konusunda yardımcı olur. Taraflar, Arabulucu’nun ve yasal vekillerinin yardımıyla oluşturulan seçenekleri değerlendirirler. Taraflar, dağıtıcı veya birleştirici ya da her ikisi birden olabilecek pazarlık sürecine girişirler.
Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk ücretini eşit olarak öderler. Taraflar, uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebilmesi ve anlaşma olması halinde %6 oranında ücret öder. Örnek: 20.000 TL alacağın söz konusu olduğu bir işçi işveren uyuşmazlığında arabulucuya ödenecek olan ücret 1.200 TL’dir.
Dava sonunda arabuluculuk ücreti nereye ödenir?
Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde, iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir.

Arabuluculuktan sonra süresinde dava açılmazsa ne olur?​

Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde ise herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu sebebiyle mahkemece usulden reddedilir.
Arabuluculuk tutanağından kaç gün sonra dava açılmalı?
Taraflar arasında arabuluculuk görüşmesiyle uzlaşma sağlanamazsa son görüşme tutanağının tebliğinden itibaren iki hafta içinde dava açılması gerekir. Bu süre hak düşürücü süredir.

Arabulucu ile görüşmeye gidilmezse ne olur?​

Arabulucuya başvuranın iş mahkemesinde dava açması halinde; toplantıya katılmayan taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur, yani tüm mahkeme masraf ve giderlerini ödemek zorunda kalır.
Arabulucu kaç günde arar?
Arabuluculuk Kaç Günde Sonuçlanır? Arbuluculuk başvurusu başvuru tarihinden itibaren, 3 hafta ve 1 hafta uzatma ile en fazla 1 ay içerisinde, sonuçlanması gerekiyor. Yani arabuluculuk 30 gün içerisinde sonuçlanır.
Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?
Arabuluculuk ücreti nasıl tahsil edilir?
Dava şartı olan arabuluculukta anlaşamama hâlinde düzenlenen sarf kararı gereğince ücret Cumhuriyet savcılığınca arabulucunun banka hesabına yatırılır. Böylede vergi mükellefi olmayan kamu çalışanı arabulucular kaynağında kesintiler yapıldıktan sonra arabulucu ücretini tahsil edebilirler.

Arabulucuda anlaşma olursa ne olur?​

Arabuluculuk faaliyeti sonrasında, uyuşmazlığın tarafları arasında anlaşma sağlanacak olursa, bu anlaşmaya ilişkin arabuluculuk anlaşma belgesinin düzenlenmesi mümkündür. Arabuluculuğun tarafları, arabuluculuk anlaşma belgesinin içeriğini belirlemek konusunda serbesttir.
Arabuluculuk ödemesi nereye yapılır?
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır. Adliye arabuluculuk bürosu yasal kesintileri yaptıktan sonra arabulucunun bildirmiş olduğu banka hesabına havale eder.

Arabulucu da anlaşılmazsa ne olur?​

Eğer taraflar anlaşamazsa, toplantı anlaşamama tutanağı ile sonlandırılır isteyen taraf dava yoluna başvurmakta serbesttir. Zorunlu arabuluculuk: Kanunun zorunlu gördüğü ve dava şartı saydığı arabuluculuk tipidir.
 
Geri
Üst