AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davaci yetki itirazinda bulunabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.737
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davacı yetki itirazında bulunabilir mi?​

Davacı, davasının bu genel ve özel yetkili mahkemelerden hiç birisinde açmaz ve yetkisiz bir mahkeme de açar ise, o zaman seçme hakkı davalılara geçer. Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmıştır. 6100 sayılı HMK`nın 19. maddesine göre, yetkinin kesin olmadığı hallerde yetki itirazı cevap dilekçesinde ileri sürülmelidir.

Yetkisizlik kararında vekalet ücreti çıkar mı?​

Yetkisizlik kararında vekalet ücreti çıkar mı?
YETKİSİZLİK NEDENİYLE YETKİLİ MAHKEMECE YETKİSİZLİĞE DAYALI VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLEMEZ. | Karamercan Hukuk Bürosu.

Yetkisizlik kararı ne zamana kadar verilir?​

Yetkisizlik kararı ne zamana kadar verilir?
(2) Yetkisizlik iddiasına ilişkin karar, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusundan önce, bölge adliye mahkemelerinde duruşmasız işlerde incelemenin hemen başlangıcında, duruşmalı işlerde inceleme raporu okunmadan önce verilir.

Savcılık yetkisizlik kararı nedir?​

1-5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 161/7. maddesinde yer alan “Yetkisizlik kararı ile gelen bir soruşturmada Cumhuriyet savcısı, kendisinin de yetkisiz olduğu kanaatine varırsa yetkisizlik kararı verir ve yetkili savcılığın belirlenmesi için soruşturma dosyasını, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza …

Kesin yetki kuralı nedir?​

Kesin yetki kuralı nedir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında “YETKİ” Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren, dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

Yetki itirazı hangi aşamada yapılır?​

Yetki itirazı hangi aşamada yapılır?
Yetki itirazı süresi kesin yetki kurallarının söz konusu olmadığı davalarda yetki itirazı davanın başında yapılmalıdır. Nitekim bu durumda yetki itirazı bir ilk itiraz niteliğindedir ve ilk itirazların hepsi cevap dilekçesinde ileri sürülmek zorundadır.
Mahkemenin yetkisizlik kararı nedir?​
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 20’nci maddesi, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemenin, dava dilekçesini ve dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye göndereceğini düzenlemektedir. Ancak görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkeme bu işlemi resen yapmayacak, tarafların talebi üzere gerçekleştirecektir.
 
Davacı, davasını genel ve özel yetkili mahkemelerden hiçbirisinde açmaz ve yetkisiz bir mahkemede açarsa, davalıların seçim hakkı doğar. Örneğin, Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmıştır ancak mahkeme yetkisiz olduğunu iddia ederse, yetki itirazı, 6100 sayılı HMK'nın 19. maddesine göre cevap dilekçesinde ileri sürülmelidir.

Yetkisizlik kararı verildiğinde, bu kararın nedeniyle vekalet ücreti hükmolunmaz. Yani, yetkisizlik nedeniyle vekalet ücreti talep edilemez.

Yetkisizlik kararı, ilk derece mahkemelerinde sanığın sorgusundan önce veya bölge adliye mahkemelerinde duruşmasız işlerde incelemenin hemen başlangıcında verilir. Duruşmalı işlerde ise inceleme raporu okunmadan önce karar verilir.

Kesin yetki kuralı ise kamu düzeni ile ilgili olarak uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren ve dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

Yetki itirazı genellikle davanın başında yapılmalıdır. Kesin yetki kurallarının söz konusu olmadığı davalarda yetki itirazı ile ilgili süreç, davanın başında gerçekleşmelidir. Bu itiraz, ilk itiraz niteliğindedir ve cevap dilekçesinde ileri sürülmelidir.

Mahkemenin yetkisizlik kararı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 20. maddesine göre, görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemenin, dava dilekçesini ve dosyasını görevli veya yetkili mahkemeye göndermesini düzenler. Ancak bu işlem, tarafların talebi üzerine gerçekleştirilir. Mahkeme, görevsizlik veya yetkisizlik kararı verildiğinde, dava dosyasını ilgili mahkemeye gönderir.
 
Geri
Üst