AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Davaci ve davali ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.520
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Davacı ve davalı ne demek?​

Mahkeme nezdinde herhangi bir dava karşısında karşı tarafı dava eden kişi davacı olarak bilinmektedir. Yani aynı zamanda avukat ile beraber mahkemeye başvuran ve davayı açan kişi olarak da anlatmak mümkün. Bu dava kapsamında suçlu olarak itham edilen kişi ise davalı şeklinde öne çıkar.

Davacı olmak ne demek?​

Davacı ya da eski adıyla müddei, bir mahkeme önünde dava açan ya da açtıran kişiye ya da tarafa verilen addır.

Davacı taraf ne demek?​

Davacı taraf ne demek?
Taraf ehliyeti, dava ehliyeti ve davayı takip yetkisi, davanın taraflarının kişilikleriyle ilgili olduğu halde, taraf sıfatı (husumet) dava konusu sübjektif hakka ilişkindir. Dava dilekçesinde davacı ve davalı olarak gösterilen (nitelendirilen) kişiler, şeklen (biçimsel açıdan) o davanın taraflarıdır.

Davaya sonradan davalı eklenir mi?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda, dava açıldıktan sonra diğer kişilerin davaya dahil edilmek suretiyle davalı sıfatını kazanması ve husumetin bu kişilere yöneltilmesi konusunda bir düzenleme yer almamaktadır.

Taraf olmak ne demek?​

herhangi bir konuda bir tarafin yaninda olmak. kisilikli olmak. insan olmanin geregi. kaypak (bkz: notr) olmamak.

Davaya taraf eklenir mi?​

Davaya taraf eklenir mi?
(1) Bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür. (2) Bu konuda kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır. (3) Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir.

Dahili davalı nasıl eklenir?​

Dahili davalı, dava dilekçesinin içinde yer almaz. Dosyaya daha sonradan dahil edilmiştir. Davalıya tebligat gönderilerek mahkemeye davet edilir ve savunmasını yapması talep edilir. Ardından yapılan savunmalara göre mahkeme tarafından gerekli değerlendirmeler sonucunda karar verilir.

Davalı ve dahili davalı ne demek?​

Dava dosyası açıldıktan sonra ihtilafın sizinle ilgili doğru bir karar verebilmesi için tespit edilmesi ve talep üzerine ya da mahkeme tarafından resen davaya dahil edilme durumuna dahili davalı ismi verilir. Dahili davalı, dava dilekçesinin içinde yer almaz. Dosyaya daha sonradan dahil edilmiştir.

Derdestlik ne demek?​

Derdestlik ne demek?
Hukukta derdest ne demek yani derdestlik hali, konusu ve tarafları aynı olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da başka bir mahkemede tekrar açılması halidir.
 
Davacı ve davalı terimleri hukuki açıdan önem arz eden kavramlardır. Davacı, mahkeme nezdinde bir dava açan veya açtıran kişiyi ifade eder. Bu kişi, mahkemeye başvurarak karşı tarafı yargıya şikayet eden veya hakkını arayan kişidir. Davacının amacı, hukuki bir meseleyi çözmek için yargıya başvurmak ve isteklerini talep etmektir.

Davalı ise, bir davada suçlanan veya suçlanabilecek kişiyi temsil eder. Davalı, davacının suçlamalarına karşı kendini savunmakla yükümlü olan taraftır. Davalı, davacının iddialarına karşı savunma sunar ve mahkemeye kendi görüşlerini, delillerini ve taleplerini iletmekle sorumludur.

Davacı taraf ise davacı olarak mahkemeye başvuran kişiyi ifade eder. Davacı taraf, davanın açılmasında etkin rol oynayan ve davayı yürüten kişidir. Davacı taraf, davanın aktif bir şekilde takipçisi ve talep sahibidir.

Davaya sonradan davalı eklenip eklenemeyeceği konusu ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda belirtilen kurallara tabidir. Kanunlarda özel hükümler bulunmadığı sürece, dava açıldıktan sonra yeni bir davalının eklenmesi ve taraf değişikliği karşı tarafın açık rızasına bağlıdır. Ancak maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişiklik talepleri hâkim tarafından kabul edilebilir.

Dahili davalı terimi ise davaya dava dilekçesi içinde ilk etapta yer almayan, daha sonra dosyaya dahil edilen tarafı ifade eder. Dosyaya dahil edilen davalıya tebligat gönderilerek mahkemeye davet edilir ve savunması istenir. Mahkeme, yapılan savunmaları değerlendirerek kararını verir.

Derdestlik terimi ise aynı veya benzer konuları içeren ve tarafları aynı olan bir dava hakkında kullanılır. Derdestlik hali, bir davada verilen kararın kesinleşmeden aynı veya başka bir mahkemede tekrar aynı konuda açılan davaları ifade eder. Bu durumda, iki farklı mahkemede benzer konular üzerinde karar verilmesi ve sonucun kesinleşmesi gerekebilir.
 
Geri
Üst