AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Davaci on inceleme durusmasina gelmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Davacı ön inceleme duruşmasına gelmezse ne olur?​

Bilindiği üzere, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesinde, “1-Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Tahkikat ne zaman sona erer?​

Tahkikat aşaması, mahkemece tarafların iddia ve savunmaları ile toplanan deliller de değerlendirildikten sonra araştırılması gereken bir husus kalmadığında sona erer. Hakim, bu durumda duruşmada hazır bulunan kişilere tahkikatın tümü adına açıklama yapabilmeleri için söz verir.

Ön inceleme duruşmasına mazeret atılır mı?​

Ön inceleme duruşmasına mazeret atılır mı?
Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.

Davacı duruşmaya gelmezse dava düşer mi?​

Davacı duruşmaya gelmezse dava düşer mi?
A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır.

Davanın reddi hangi hâllerde verilir?​

Ceza davasının reddi kararı yargılamanın sonunda verilen bir hüküm çeşididir. Sanık hakkında aynı fiil nedeniyle önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, duruşma sona erdirilerek “davanın reddi” kararı verilir.

Pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi ne demek?​

Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, bu kişilerden birinin o davada gerçekten davacı veya davalı sıfatı yoksa, dava konusu hakkın esasına ilişkin bir karar verilemez. Dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.

Tahkikat aşamasından sonra ne olur?​

Tahkikat aşamasından sonra ne olur?
Tahkikat aşamasının sona ermesinden sonra yani dava dosyasının tekemmül etmesinden sonra sözlü yargılama aşamasına geçilir. Taraflar tahkikat aşamasının sonucuna göre iddia ve savunmalarını gözden geçirirler ve bu husustaki son sözlerini söylerler. Bu aşama da tamamlandıktan sonra mahkemenin hüküm vermesi gerekir.

Tahkikat aşamasında ne olur?​

Tahkikat aşamasında ne olur?
Boşanma davası Ön inceleme ve ön inceleme duruşma aşaması tamamlanmasından sonra eğer karı kocanın veya avukatlarının sulh olmaması durumundan sonra diğer bir ifadeyle tahkikat aşamasında davalı ve davacı eş iddia veya savunmalarını genişletilemez ve yahut değişiklik yapamaz.
Karşı dava açma süresi nedir?​
Esasa cevap süresi, yazılı yargılama usulünde ve basit yargılama usulünde, kural olarak dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127).
Bir avukat kaç kez mazeret bildirebilir?​
Mazerette sayı sınırlaması yok.

Avukat mazeret dilekçesi verirse ne olur?​

Avukat mazeret dilekçesi verirse ne olur?
Özet: Avukat mazeretinde sebep belirtmese dahi, mazeret dilekçesi geçerli kabul edilerek yargılamaya devam edilmesi gerekir. Davacılar murisinin, iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?​

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?
DAVACI DURUŞMAYA GELMEZSE NE OLUR? Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir. Davanız müracaata bırakılacaktır.
 
Merhaba! Davacının ön inceleme duruşmasına gelmemesi durumunda neler olabileceğine dair yukarıda verilen bilgilere göz atalım.

Davacının ön inceleme duruşmasına gelmemesi durumunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. maddesine göre, usulüne uygun şekilde davet edilen tarafların gelmemesi veya davayı takip etmeyeceklerini bildirmeleri durumunda dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Yani davacının duruşmaya gelmemesi halinde dosyanın ilerlemesi engellenebilir ve dava süreci durabilir.

Ayrıca, davacının duruşmaya gelmemesi durumunda davasının düşmesi söz konusu olabilir. Mahkemeye gitmeyen davacının bir vekili de yoksa dava düşebilir veya müracaata bırakılabilir. Bunun yanı sıra, davacının haklarını korumak ve süreci takip etmek adına önemli olan duruşmalara katılması gerekmektedir.

Tahkikat aşaması ise mahkemece tarafların iddia ve savunmalarının ve toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda sona erer. Tahkikat aşamasından sonra sözlü yargılama aşaması başlar ve taraflar son savunmalarını yaparlar. Ardından mahkeme hüküm verir.

Özetle, davacının ön inceleme duruşmasına gelmemesi veya mahkeme sürecine katılmaması dava sürecini etkileyebilir ve haklarını kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle davacının davasını takip etmesi ve duruşmalara katılması önemlidir.
 
Geri
Üst